Svake se godine trendovi u putovanjima mijenjaju, pa neke destinacije prestaju biti na listi najpoželjnijih, dok druge, na koje možda nebi ni pomislili zauzimaju prva mjesta. Lonely Planet objavio je svoju listu mjesta koje bi trebalo posjetiti iduće godine a čak su nam dvije poprilično blizu!
Evo top 5 zemalja koje su zanimljive za putovanje u godini pred nama:
1. BUTAN
Kraljevina Butan nalazi se na planinskom lancu Himalaja i poprilično je izolirana od ostatka svijeta. Butan vodi jedinstvenu high/low politiku turizma – naplaćuju dnevnu pristojbu u iznosu od $250 kako bi što manje ljudi dolazilo. Neobična zamlja u kojoj nitko ne slavi rođendan, nitko osim kralja nema prezime i u čijem glavnom gradu Timfu nema semafora, bogata je predivnim hramovima i zelenilom. Stanovnici su pretežno budisti, a prosječna starost je 23 godine. Ovo je jedina zemlja na svijetu koja nema zagađenje ugljikom te će iduće godine Butanci postati potpuno organska nacija.
2. ENGLESKA 
Engleska, točnije njeno priobalje, zauzelo je visoko drugo mjesto na ljestvici. Iako    Englesku najčešće povezujemo s hladnoćom, kišom i sivilom, priobalje je prekrasno i pogotovo ljeti, puno života. Kilometarski duge plaže, zelenilo, dvorci i klisure, samo su neki od aduta. Iduće se godine završava uređenje England Coast Patha, koji će biti dug 4500 kilometara i samim time najdulji u Europi.
3. SJEVERNA MAKEDONIJA
Donedavno Makedonija, a sada Sjeverna Makedonija, nakon desetljeća trzavica s Grčkom napokon doživljava pravi turistički cvat. Poznata po gastronomiji i fantastičnom vinu, prekrasnim vinogradima i jezeru Ohrid pod okriljem UNESCO-a, Sjeverna Makedonija postaje i sve popularnije planinarsko odredište, pogotovo nakon novo uređenih staza za planinarenje.
4. ARUBA
Poznata po kristalno plavom moru i bijelim plažama, ovo je odredište idealno za one kojima treba malo odmora od svakodnevice ili kao destinacija za medeni mjesec.
Aruba je odličan izbor i ako volite surfanje, kajtanje i ronjenje. Također, Aruba ulaže veliki trud u potpuno ukidanje plastike na otoku kao i korištenje štetnih proizvoda sa zaštitnim faktorom koji utječu na gubitak boja koralja, a implementira i obnovljive izvore energije kako bi zrak bio što čišći.
5. ESWATINI
Jedna od najpodcjenjenijih i najslabije posjećenih afričkih destinacija, Kraljevstvo eSwatini, ima novi aerodrom i poboljšanu cestovnu strukturu. U eSwatiniju vas čekaju prekrasni rezervati prirode s divljim životinjama i puno ruta za planinarenje. Ova se mala monarhija tek mora pozicionirati kao turističko odredište, pa ako želite biti među prvima koji će otkriti njenu prirodnu ljepotu, ovo je sjajna destinacija za vas.