Tips & tricks kako manje trošiti i više štedjeti

Dolazak proljeća je obično vrijeme koje označava da je vrijeme za generalno “čišćenje” i preslagivanje stvari. Time se budi i naša želja da nešto promijenimo u životu, te da neke loše navike izbacimo ili zamijenimo boljima. Tako u ovom periodu najčešće “padaju” odluke da počistimo prostor u kojemu živimo, promijenimo garderobu ili počnemo vježbati, te da promijenimo stav prema nekim stvarima. No jedno od manje popularnih polja kada su promjene u pitanju jest ono financijsko, odnosno pitanje štednje i kako naučiti štedjeti. Ono može zahtijevati generalno čišćenje vašeg financijskog mindseta, ali je izrazito korisno.

Ovo je odlično vrijeme da počnete ispočetka, da usvojite neke nove navike koje ćete biti spremni sačuvati zauvijek. Život leti, a ne želite se naći u situaciji da se jednog dana probudite i da ne znate gdje su sve vaše mjesečne plaće nestale. Najteže je početi, no nemojte se ustručavati, već danas odlučite i počnite primjenjivati naučeno.

Čim dobijete plaću, 20 posto odvojite sa strane

Ovo je jedna od najbitnijih stvari koje možete napraviti za svoju štednju. Odmah, čim vam sjedne plaća ili mjesečni honorar, 20 posto nastojte staviti sa strane. Ovdje nije samo bitno odvojiti 20 posto iznosa svaki mjesec, već to učiniti odmah po dobivanju novaca, jer u protivnom često tih 20 posto iznosa po putu nađe neku drugu svrhu, i jasno nam je da se to dogodi, svima je tako. No, upravo zato, odvojite nužno, a zatim krenite s raspodjelom troškova u tom mjesecu.

Od ukupnog odvojenog iznosa neka vam 10 posto bude štednja “za stare dane” koju nećete nikad dirati, a 10 posto štednja za velike životne projekte poput kupnje stana ili automobila – nešto za što znate da će vam trebati veća količina novaca te za koju je dobro da imate barem dio na gotovinskom računu. Ako vam vaše prilike nalažu, bit će odlično ako si možete postaviti cilj da u startu odvajate više na mjesečnoj razini, no naravno postavite si cilj koji ćete moći pratiti dugoročno, makar on bio i manji od 20 posto. Bitno je da postignete konstantu i svaki mjesec odvojite dio za ostvarenje dugoročne štednje.

Otvorite račun za štednju koji će biti odvojen

Jednom kad ste odlučili početi odvajati 20 posto mjesečnog iznosa, potrebno je provesti sve korake do kraja. Naime, mnogi od nas padnu na koracima kasnije, kada su već odvojili iznos, no možda ne na pravilan način. Jer, ako su vam ti novci “pred očima” i na tekućem računu stalno gledate na iznos koji je zbroj štednje i tekućih novaca, mogli biste dobiti krivu predodžbu o tome koliko imate sredstava na raspolaganju za potrošiti. Možete otvoriti drugi račun, na koji ćete novac za štednju automatski prebaciti čim dobijete plaću. Taj postupak može biti i automatski putem trajnog naloga, ako se želite osigurati da ćete to svaki mjesec zaista i napraviti.

Mjesec dana pišite svoje troškove

Ok, ovo je jedan malo naporniji korak, ali on zaista pali! Sve što trebate jest mjesec dana popisivati sve što plaćate, ali do najsitnijeg detalja poput kave. Na kraju mjeseca dobit ćete popis stvari na koje trošite i moći ćete proanalizirati trošite li na neki dio previše. Možda će vas rezultat i iznenaditi kada shvatite koliko vam mjesečno odlazi na primjerice hranu, koliko na shopping, a koliko recimo na druženja, teretanu, beauty tretmane i sve druge aktivnosti. Jednom kada dobijete jasan pregled, moći ćete lakše odlučiti na koji dio pripaziti. Za praćenje mjesečnih troškova postoje i odlične aplikacije koje će vam pomoći u tome, a jedna od njih je AndroMoney, putem koje ćete moći direktno bilježiti troškove prema kategorijama te na kraju mjeseca imati jasnu sliku.

Štednja za posebne užitke

Štednja naravno ne treba biti samo dugoročna. Postoji niz trenutačnih užitaka koje želimo i volimo, no ne možemo si ih priuštiti od samo jedne mjesečne plaće. Zato je najbolje da i za njih oformite neku vrstu štednje u kojoj ćete odvajati za taj poseban cilj, bilo da se radi o putovanju, određenom komadu odjeće, skijanju ili nečem drugom. Ako vam se za neki kratkoročni cilj ne da otvarati novi račun na koji ćete odvajati novce, poslužit će i dobra stara kasica prasica u koju ćete stavljati višak koji vam ostane na kraju dana. Kada dostignete svoj cilj, neka vam ne bude žao potrošiti te novce jer ste prije toga naravno već odvojili nužne dijelove za štednju te ove možete potrošiti bez grižnje savjesti.

Raspodijelite budžet po modelu 50/20/30

Ekonomski stručnjaci predlažu upravo ovu raspodjelu budžeta kada se radi o mjesečnim troškovima. To znači da se 50 posto primanja odvaja na stalne mjesečne izdatke poput kredita ili cijene najma stana i ostale mjesečne troškove; 20 posto otpada na štednju za budućnost te 30 posto odlazi za hranu te sitne životne radosti poput izlazaka, večera s prijateljima, odlazaka u kino ili shopping. Jednom kada uspijete ovako preraspodijeliti budžet, znat ćete koje su vaše mogućnosti i u skladu s njima biste trebali živjeti.

Kupujte pametno, ne impulzivno

Svakome od nas se dogodilo to da odredimo da nećemo trošiti puno na krpice i nepotrebne stvari, no jeftine ponude i pristupačne cijene nas dovedu do toga da nešto stavimo u košaricu zato jer je jeftino i neće puno “oštetiti” naš budžet. Ali takvih stvari se s vremenom nakupi, te nešto što je jednom bio mali trošak preraste u respektabilnu cifru utrošenu na shopping (što ćete također lako vidjeti kroz aplikaciju za bilježenje troškova). Impulzivna kupnja je najveći neprijatelj čuvanja budžeta pa je svakako treba izbjegavati. Umjesto toga, predlažemo da napravite popis od pet komada koji vam trebaju u nadolazećoj sezoni, te se usmjerite na kupovinu isključivo njih. Tako se novci neće raspršiti na nepotrebne stvari te ćete moći izabrati konkretnije i kvalitetnije komade koje ćete onda moći nositi godinama.

Iskoristite loyalty programe vama najdražih dućana

Često vam se može učiniti da vas opcije poput one da postanete član loyalty cluba dućana u kojem kupujete namirnice samo žele navesti da trošite više, no one su zapravo odlično rješenje za vaš novčanik. To ne znači naravno da morate postati član kluba vjernosti svakog brenda ili dućana u kojem ćete ikad išta kupiti, no nije loše da se učlanite i dobijete karticu s posebnim pogodnostima na onim mjestima na kojima najčešće kupujete. Primjerice, dućan u kojem najčešće kupujete namirnice, dućan u kojem obavljate kupovinu stvari za kućanstvo i higijenu, ali i dućan u kojemu najradije tražite obuću ili odjeću. Tako će svaka kupovina na nekin način biti isplativa, kroz dodatne pogodnosti i popuste koje inače ne biste dobili.

Fotografije: Pinterest, Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0