Tenisice Nike Dunk bit će it model 2021. godine

Ako prošle godine niste uspjeli ugrabiti neku od limitiranih verzija Nike Dunk tenisica, imamo dobre vijesti. Sportski gigant Nike je najavio kako će u siječnju biti predstavljena nova kolekcija ikonične siluete iz 1985. godine, koja je 35 godina nakon svojeg nastanka ponovno doživjela veliku popularnost, većinom zahvaljujući suradnjama kao što je ona s rapperom Travisom Scottom. Jedinstveni modeli nastali u sklopu kolaboracija oko kojih se diže hype dolaze s cijenom, a Nike je to odlučio popraviti početkom godine s predstavljanjem pet novih colorwaya Nike Dunk High i Low modela koje su karakteristični po color block izgledu.

Svaki novi release ovog modela brzo se rasproda, a iza revitalizirani retro model nastao je kao košarkaška tenisica od strane mladog dizajnerskog tima brenda koji je inspiraciju pronašao u silueti “starijeg brata” lansiranoj tri godine ranije – Air Force 1. Street kultura, sport i glazba tada su se počeli preklapati, a Nike se našao na sjecištu. Košarkaške tenisice počele se su se nositi izvan terena, a jednostavnost Nike Dunk modela, kao i color blocking bili su zaslužni za njihovu traženost.

Za njihov izgled zaslužan je dizajner Peter Moore i trebale su nositi naziv “College Color High”, a bile su umjetnička mješavina nekoliko različitih modela koji već postoje – to je bila praksa prilikom kreiranja košarkaških tenisica u osamdesetima. Naime, potplat nevjerojatno nalikuje dizajnu Air Jordan 1 koje su lansirane samo nekoliko mjeseci prije, a i gornjište dijeli mnogo sličnosti s tim modelom, kao i tenisicama Nike Terminator. Sva tri modela osmislio je isti dizajnerski tim.

No, možda je najveći push ovaj model dobio kroz kampanju “Be True To Your School” – studentska košarka u Sjedinjenim Američkim Državama bila je na vrhuncu popularnosti, a Nike je predstavio svoje tenisice u kombinacijama boja 12 različitih fakulteta kako bi navijači mogli biti u bojama svog tima od glave do pete.

Kylie Jenner nosi Nike SB Dunk High Ferris Bueller

Ipak, nije košarka jedini sport koji je zaslužan za legendarni status koje ove tenisice, ikone street stylea, 35 godina kasnije uživaju. Otkrili su ih, naime, i skejteri koje su niske verzije Nike Dunk modela obožavali zbog udobnosti i performansi koje su pružale i košarkašima na terenu. Za dodatan komfor i udobno kretanje, one predstavljene između 1998. i 2000. imale su jezik izrađen od nylona. Dizajn specifično osmišljen za skateboardere – Nike Dunk SB predstavljen je 2002. godine, a tenisice su prilagođene zahtjevima tog sporta.

Nike SB Dunk x Supreme

Nakon toga, Nike Dunk pomalo kao da je otišao u hibernaciju dok nije stiglo razdoblje street stylea i hypea te generalne opčinjenosti modnih i sneaker entuzijasta svime što potječe iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Model se vratio na velika vrata putem kolaboracija, a Nike poručuje kako će i modeli u kolekciji za proljeće 2021. biti jednako atraktivni, ali s pristupačnijom cijenom i dostupni širokim masama. Upravo će to, kao i njihov kultni status, osigurati da Nike Dunk budu it tenisice ove godine.

Fotografije: Instagram, Nike

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0