Svi bruje o seriji Bridgerton! Pogledali smo sve epizode i ovo su naši dojmovi

Ovih dan vjerna Netflix publika ima novu zanimaciju – seriju “Bridgerton”! Serija nastala pod palicom producentice i scenaristice Shonde Rhimes, koja je zaslužna za hit seriju “Uvod u anatomiju” i “Ubijanje Eve”, u samo par dana stekla je brojne fanove, točnije, 63 milijuna kućanstava diljem svijeta pogledalo je sve epizode u samo nekoliko dana.

Serija prikazuje verziju Engleske iz razdoblja ranih 1800-ih, koja je etnički mnogo raznolikija nego što je povijest zapravo dopuštala. Naime, kraljica Charlotte, koju tumači Golda Rosheuvel, je Afroamerikanka koja je na tron zasjela zahvaljujući braku s kraljem, a njegova ljubav otvorila joj je put u visoko britansko društvo, unatoč rasi. No, malo koja obitelj različitih etničkih pripadnosti može se nadmetati s moćnom, prestižnom obitelji Bridgerton, čija će najstarija kći Daphne, u ulozi koje se našla Phoebe Dynevor debitirati u visokom društvu. Ona je sve što bi poželjna mlada žena toga doba trebala biti – lijepa, graciozna, pametna, skromna te ljubazna.

Obitelj, pogotovo majka, se nada da će s takvim vrlinama dobro kotirati u nadolazećoj sezoni balova, zabava, večera, čajanki i drugih događaja koji omogućavaju mladićima i djevojkama da pridobiju pažnju jedno drugoga, dok njihovi roditelji razrađuju detalje zaruka. Njezina mlađa sestra Eloise, koju glumi Claudia Jessie, uviđa kako sve djevojke koje su izašle u visoko društvo te traže partnera, sada imaju itekakvog protivnika – jer, ako se svi udvaraju Daphne, što će ostale djevojke?

Stvari kao i obično ne idu po planu, pogotovo po dolasku lijepe i tajanstvene daleke rođakinje obitelji Featherington, koji su neprijatelji Bridgertonovih – Marine Thompson, u čijoj je ulozi Ruby Barker, unosi pomutnju u visoko društvo. Dok Thompson šarmira i očarava, Daphne posrće.

Svaki pogrešan korak umanjuje šanse za brak, a kada Daphne shvati da će njezin prezaštitnički nastrojen stariji brat Anthony, kojeg glumi Jonathan Bailey, uplašiti sve prosce koje ne smatra perspektivnima dolazi do ideje. Sa Simonom Bassetom, tajnovitim mladim udvaračem u čijoj je ulozi Rege-Jean Page, koji se vratio u Englesku kako bi riješio očeve poslove, odglumit će međusobnu privlačnost! Basset bi se, naime, trebao oženiti po pravilima društva, međutim djeluje u potpunosti neizainteresirano za tu opciju. No, ako se Simon i Daphne pretvaraju da si udvaraju, Daphneina nedostupnost pojačat će zanimanje muškaraca za nju, dok će Simonova naklonost prema Daphne odvratiti interes žena za njega. Iako se međusobno ne mogu podnijeti, svatko od njih dobiva ono što želi, sve dok misteriozna Lady Whistledown, društvena kroničarka i naratorica serije, kojoj je glas posudila Julie Andrews, ne sazna za njihov dogovor.

Naravno, ako ste pročitali bilo koji roman Jane Austen ili vidjeli bilo koju romantičnu komediju snimljenu u posljednjih tridesetak godina, možete pogoditi kamo priča vodi. Frustrirajuće je, međutim, kako je serija otprilike pola sezone posvetila likovima koji plešu jedni oko drugih, umjesto da izraze ono što zaista žele, a nakon što se veze konačno uspostave, na putove ljubavnika stavljaju se glavne prepreke, samo kako bi se onda na brzinu riješile. Nedosljedni ritam serije u prvim epizodama daje dozu sporosti, dok se u kasnijim radnja čini požurena i brzopleta. Glavna pitanja u seriji često se rješavaju u jednoj epizodi, dok se ponekad čini da neke odluke likovi donose u potpunosti izvan ekrana.

Zašto dolazi do rastave jednog od braće Bridgerton nakon dugotrajne, strastvene veze? Kakav učinak ima smrt glave obitelji na njezinne članove? Što je inspiriralo Lady Whistledown da prati događanja u visokom društvu i razotkriva spletke?

Ipak, glumačka ekipa je sjajna, Dynevor i Page imaju sjajnu kemiju, a Nicola Coughlan kao pametna Featheringtonova kći Penelope te Adjoa Andoh kao Lady Danbury, odlično su nosile svoje uloge.

Kostimografija, slično kao i sama serija, daje potpuno svjež pogled na ono što biste očekivali od ere Regency – ispunjena je bojama, teksturama i skandalom. Kostimografkinja Ellen Mirojnick dizajnirala je prekrasne haljine sa slojevitim modernim tkaninama i bojama do tradicionalnih silueta. Haljine koje su se nosile u Engleskoj početkom 19. stoljeća imale su četvrtasti vrat, kratke puf rukave te su uvijek bile u prigušenim, nježnim tonovima. Hvatajući i ideju 21. stoljeća, Mirojnick je naglasila romantičnost i fantaziju Bridgertona obavijajući haljine organzom ili organdijem. Suptilni prozirni sloj tkanine tako je dodao tajanstveni element kostimima koji odišu modernizmom. Kako bi stvorili i naglasili karakterne razlike, poigrali su se i živahnim bojama i brojnim ukrasima.


Zbog nekoliko tisuća originalnih kostima za dizajn i šivanje u zadanom roku od pet mjeseci, otvorena je cijela kostimografska kuća za izradu, a odjeća se izrađivala i dostavljala na set iz Španjolske, Francuske, Portugala, New Yorka i Budimpešte.

Ekranizacija romana Julije Quinn odličan je odabir za one koje vole povijesne romanse. Isto tako, ako ste ljubitelj “Ponosa i predrasuda”, ovo je pravi tip sadržaja za vas.