Sutra se otvara izložba umjetnice Maše Barišić “Dark Euphoria/The Afterparty”

Otvorenje izložbe “Dark Euphoria / The Afterparty” autorice Maše Barišić održat će se u petak, 19. svibnja u Galeriji SC u Zagrebu s početkom u 19 sati. Izložba je otvorena do 31. svibnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Petak je prijepodne, sjedimo u Mašinom ateljeu na Ilici i pijemo kavu. Slušamo jeku tramvaja, usputna zaustavljanja pod prozorom. Sobu puni dim. Pričamo dok zavaljene u sofu šarenog cvjetnog uzorka gledamo u slike. Istu onu sofu koja se poput lightmotiva provlači tim slikama, kada ju prekrivaju isprepletena mlada tijela, barokne draperije i odvažni kolorit.

U koloristički opijenim kompozicijama autorica namjerno izaziva kič, ali s punom kontrolom. Slikama stoga dominiraju upravo vješto oslikane draperije, titrave i opipljive u kontrapunktu s nagim tijelima, licima čiji se pogledi gube u daljini i smirujućim inkarnatom. Teško mu se oduprijeti, očaravajuć je. Pun detalja, života. Iz njega gotovo da vrišti stanje svijesti društva spektakla, generacije rastrgnute između privatnog i javnog, stvarnog života i iluzija serviranih na društvenim mrežama, tuluma i afterpartija. Sjaja konfeta u letu i prljavih čaša u zoru.

Gledamo slike u ateljeu, nižu se jedna za drugom, poput digitalne galerije mobitela, kadrovi su fragmentirani, likovi eterični, uzorci nas vuku i jednostavno želimo još. Mračna euforija iz naslova krije se u naborima draperije, u atmosferi i spuštenim pogledima, usputnim dodirima i osamljenim likovima što leže u masi. Mašino zanimanje za istraživanje tjelesnog dolazi do posebnog izražaja u detaljima ruku, pažnji koju pridaje tonusu kože te odnosima odjeće i tijela.

Dodatnu začudnost postiže zanimljivim poigravanjem izlomljenih kadrova koji se nastavljaju iz slike u sliku stvarajući fragmentiranost i neočekivanost u pretapanju motiva. Atmosfera koja se time stvara postaje bestežinska, baš kao i prividno stanje protagonista, zapelih u limbu “proturječja i ambivalentnosti suvremenog stanja”.

Autorica ciklus gradi pažljivo stvarajući snažne odnose, dinamične i istovremeno melankolične atmosfere, kao i ispreplitanja simbolike naziva slika i subliminalnih referenci na pop kulturu koje gledatelju ne mogu promaknuti. Rezultat je neosporan, trag vremena i poetika življenja pretočene u (auto)biografski portret distopijske generacije. Mračna euforija vibrira asocijacije iz suvremene kulture, jezika i podsvjesnih značenja. Zavodi te u svoj svijet i poziva na još jedan after.

Inače, Maša Barišić, rođena je na Hvaru, a u Zagrebu živi od 2012. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Engleskoj, University of Fine Art Lincoln upisala je 2009. godine, a 2012. godine je diplomirala BA Fine Art. 2018. godine završila je ženski studij, Centar za ženske studije Zagreb. Do danas, izlagala je četiri samostalne izložbe u Splitu i Zagrebu, a od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji ističu se sudjelovanje na Bijenalu slikarstva 2021., Salon mladih 2018. i Hrvatsko trijenale crteža 2018. u Zagrebu. Barišić je i članica HDLU-a i predsjednica je udruge Ateljenabr. 1.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0