Sommelierka Nedeljka Krupljan otkriva sve tajne kupnje i odabira vina

U istarskom restoranu Morgan koji svojom hranom, ali i uslugom, oduševljava brojne posjetitelje, imali smo priliku upoznati se sa sommelierkom Nedeljkom Krupljan koja nas je na prvu osvojila kada nam je pričala o vinima koje predlože uz svaki slijed te nas je impresionirala svojim znanjem i vedrinom. Zato smo s od Krupljan poželjeli izvući još korisnih informacija poput one koje vino pokloniti te kako ga pravilo spariti s hranom, a u nastavku pročitajte što nam je sve otkrila.


MagMe: Kako je započela vaša priča s vinom?

Nedeljka Krupljan: Prije par godina odlučila sam krenuti putem vinskih profesionalaca i iza mene su par godina truda i rada da bih bila ovo sto danas jesam i znam da ih je još jako puno ispred mene. Voditeljica sam i sommelierka renomiranog restorana Morgan, a smatram da svaki dan moramo biti bolja verzija sebe od prethodnog i da moramo ulagati u svoja znanja, pa sam, uz vina koja koju moja velika strast, odlučila položiti ispit i za sommelierku maslinovih ulja koji uskoro završavam tako da od nedavno imam dvije ljubavi – vino i maslinovo ulje. I dalje redovito pohađam HSK-hrvatski sommelier klub uz mentora, višestrukog prvaka Hrvatske u sommelierstvu, Filipa Savića.

MagMe: Pokrenuli ste vlastiti projekt s vinima, Cheers with you. Otkrijte nam nešto više o tome.

NK: Na pokretanje projekta Cheers with you by Nedeljka Krupljan odlučila sam se u drugom lockdownu. Umjesto da odem doma u svoju rodnu Kutinu, ostala sam u Bujama u Istri, a svo slobodno vrijeme u kojem je restoran bio zatvoren pametno sam iskoristila. I tu kreče moja priča. Prije dvije godine sam vodila wine bar u Dalmaciji i shvatila problem hrvatskih ACI marina. Marine, koje imaju bogatu klijentelu istančanog ukusa, nemaju odgovarajuću ponudu za goste na jahtama. Upravo tada mi je sinula ideja – zašto ja kao sommelierka ne bih išla po jahtama i vilama na zabavno-poučan način promovirala hrvatska vina i vinsku kulturu stola? I evo, dvije godine nakon moja ideja je zaživjela i jako sam ponosna, sretna i zahvalna. Cilj mi je svim zaljubljenicima u vino, kako domaćim, tako i stranim, približiti hrvatska vina pa da s čašom vina u ruci putujemo po Hrvatskoj.

MagMe: Kako izgleda druženje uz vas, tj.” Cheers with you”?

NK: “Cheers with you” dolazi gdje god se vi nalazili – na jahti, u vili, na odmoru… Bitno je samo da volite vino i dobru hranu sve ostalo je moja briga. Dolazim sa svojim vinima , kanapeima iz restorana Morgan, s vinskim mapama koje sam izradila da znate kamo putujemo kušajući vino te krećemo u zabavno i poučno putovanje. Kušamo sveukupno šest vina, a sami birate program: Vina Hrvatske, Vina Istre ili Premium Vina Hrvatske. Svako vino koje ćemo kušati imat ćete mogućnost i kupiti, a program traje sat i 30 minuta. Na kraju, svaki sudionik dobiva i poklon popust za ručak ili večeru u restoranu Morgan.

MagMe: Koliko je izazovno biti žena sommelier u Hrvatskoj?

NK: Biti sommelierka je prekrasan posao i vrlo jednostavno način života, pa često znam reci da imam najbolji posao na svijetu, a ako ste hrabri i znate što želite – granica nema. Radim na najljepšoj terasi na svijetu, okružena sam divnim ljudima, pijem fina vina, jedem vrhunsku hranu i upoznajem ljude diljem svijeta. Često sam pozvana u vinarije kod dragih kolega, a nema ljepšeg osjećaja od onog kada vas vinari, gosti, poslodavac i ljudi s kojima surađujete cijene zbog onoga sto radite .

MagMe: Koji je izbor vina za nadolazeće ljeto jedne vrhunske sommelierke?

NK: Za nadolazeće ljeto favorit su mi zasigurno nove berbe istarske malvazije, zbog toga što se ove godine zbog pandemije koronavirusa dogodilo nešto drugačije kod vinara, a to je da su berbe izbacili kasnije nego prethodnih godina. Time su malvazije 2020. dobile na punoći , aromatici i jednostavno “odrasle” pa su spremne otići iz svoga gnijezda, odnosno inox bačvi. Nove berbe iznjedrile su puno sjajnih malvazija, ali posebno bih izdvojila Benvenuti Malvaziju 2020. te Kabola Malvaziju. Od rosé vina preporučila bih Veralda Refosk Rose i Poletti Rossella, a birate li odležani teran moja preporuka svako je Santa Elisabeta, Benvenuti i Tomaz Barbarossa.

MagMe: Kako znati koja vina spariti s kojom hranom?

NK: Moje preporuke za sljubljivanje vina i hrane ili obrnuto, uvijek su jednostavne – lagana jela treba sljubiti s laganim vinima, dok moćna, teža jela treba sljubiti s moćnim vinima. Malvazija traži ribu s gradela i riba traži pitku svježu malvaziju, dok primjerice jedan biftek traži jače, crno vino punog tijela, kao što je odležani teran. Moj favorit su mjehurići , volim započeti večeru s dobrim šampanjcem ili pjenušcem, a često i završim večeru s časom mjehurića, posebno s pjenušcima napravljenim tradicionalnom metodom proizvodnje kao što su Coronica Due, Šember Rose, Kabola Re…

MagMe: Kako odabrati butelju za poklon nekome?

NK: Uvijek poklanjam butelje vina, a ono na što treba obratiti pozornost su navike osobe koju poklanjamo. Što ta osoba voli jesti, uživa li u dobroj cigari i slično. Ako da, ta će osoba biti presretna ako dobije oranž vino. Ako osoba koju darujete voli plažu i more – rosé je dobar odabir. Nije pravilo da muškarcima kupujemo crna vina, a ženama bijelo – evo i sama sam žena koja voli guštati u čaši crnog vina.

Vino samo treba sljubiti s navikama osobe i ne možete pogriješiti. Impresionirati vinom svakako možemo i ako je netko poznavatelj ili uživa u vinima te pokloniti vina iz limited edition kolekcija kao Benvenuti Santa Elisabeta 2016., Kozlović Santa Lucia 2015., Punta Greca 2015. – vina koja je jako teško pronaći na tržištu , ali vjerujte mi svaki sommelier ima svoju vlastitu malu arhivu, tako da ništa nije nemoguće.

MagMe: Koji su trenutni trendovi u vinima?

NK: Trendovi u vinima su svakako Pet Nat vina: to su pjenušava vina dobivena jednom fermentacijom, dok se šampanjci i tradicionalna pjenušava vina proizvode sekundarnom fermentacijom u boci, a uz njih bi dodala i oranž vina – vina bijelih sorti, koja nastaju dužim maceracijama. Maceracija je, naime, ekstrahiranje svih sastojaka iz kožice bobice i što je kontakt kožice grožđa s moštom duži, vino će nam biti narančastije. Boja oranž vina može biti od boje starog zlata, preko bakrene, pa sve do jantarne boje – zato ova vina zovem zlato u boci i vinima za meditaciju.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Studio Partum