Službeno je: Nakon gotovo 40 godina stiže novi lijek za borbu protiv akni

Ako ste među milijunima ljudi koji vode borbu s aknama (i dugo nakon puberteta) te nakon svih mogućih proizvoda koje ste probali i dalje niste zadovoljni rezultatima – imamo dobre vijesti.

Američki FDA (The Food and Drug Administration), po prvi je put nakon 1982. godine i zloglasnog Accutanea, odobrio novi lijek pod imenom Winlevi.

Accutane, čiji je glavni sastojak izotretinoin, izrazito je jaki lijek koji može uzrokovati brojne neugodne nuspojave. Upravo zato, mnogi su odustajali od njega te u proces rješavanja akni, više ili manje uspješno, kretali s beauty proizvodima.


Svi lijekovi za akne koji su trenutno na tržištu baziraju se na antibioticima, benzoil peroksidu, salicilnoj kiselini, azelaičnoj kiselini, dapsonu ili derivatu vitamina A, poznatijem kao retinolu.

Winlevi je prvi lijek koji primjenjuje 1-postotni klaskoteron. Klaskateron je lokalni inhibitor androgenih receptora, što znači da, kada se nanosi na kožu, inhibira i testosteron i dihidrotestosteron (DHT).

Androgeni u našoj koži odgovorni su za proizvodnju sebuma i mogu dovesti do upale, što pogoršava akne. Cassiopea, farmaceutska tvrtka koja stoji iza čudotvornog lijeka, ističe kako iako je nepoznat točan mehanizam djelovanja klaskoterona, ali on dokazano djeluje pri smanjivanju akni, što je potvrdilo ispitivanje provedeno i na muškarcima i na ženama starijim od 12 godina.

Također, riječ je i o prvom lijeku koji djeluje i na muškarce i na žene, kojima se često preporučuju kontracepcijske pilule kako bi se akne smirile.

Nakon gotovo 40 godina, ovo je ogroman i dugoiščekivan pomak u pomoći pri borbi s aknama, s potpuno drugačijim pristupom koji ne sadrži ni traga antibioticima.

U SAD-u prodaju kreće početkom iduće godine, a nadamo se da će uskoro stići i u Hrvatsku!

Fotografije: @cathyonskincare, www.medestheticsmag.com, @lamekafox

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0