Slučaj shapewear: U prošlosti se skrivao, a danas je nezaobilazni dio garderobe

Do prije nekoliko godina na steznici i donje rublje za oblikovanje tijela, smatrali su se komadima kojima definitivno nije mjesto u modernom ormaru. Shapewear se nosio isključivo ispod izrazito uskih haljina koje su otkrivale i najmanje nesavršenosti, a u svim ostalim prilikama smatran je nezanimljivim i staromodnim.

Danas je, pak, priča sasvim drugačija. Zarada je od shapeweara, odnosno rublja za oblikovanje tijela, ove godine dosegla vrtoglavu brojku od 2.82 milijarde američkih dolara i ona samo raste. Shapewear je postao neizostavan garderobe svake moderne žene, a otkad je Kim Kardashian West lansirala Skims, brend donjeg rublja i shapeweara za podizanje i naglašavanje oblina, popularnost ne može biti veća. Čak je i Spanx, brend koji na tržištu egzistira od 1998. godine te je poznat po vrhunskim steznicima kojima se tepa da su jedni od najboljih na svijetu, profitirao zbog Skimsa, odnosno cijele pompe koja je popratila lansiranje brenda.

Skims

U doba kada se pomiču granice lijepog, kada se slavi individualnost i sve tjelesne forme, kada ekstremno mršavi modeli više nisu in, shapeware je dosegao vrhunac popularnosti. U 2019. godini, modna tražilica Lyst zabilježila je porast pretraživanja te riječi za čak 93 posto, a eksponencijalni rast samo se nastavio. Iako bi ga se, u usporedbi s drugim stilovima donjeg rublja, moglo nazvati “dosadnim”, brojke govore same za sebe – prodaja shapeweara u posljednje dvije godine narasla je za 143 posto.

Osnovan krajem devedesetih, Spanx je i dalje predvodnik u svojoj kategoriji, a na ideju o osnivanju brenda vlasnica Sara Blakely došla je nakon što su skupe hlače bež boje predugo visile u njenom ormaru jer jednostavno nije znala što odjenuti ispod njih. Svi steznici na tržištu bili su neudobni, tijesni i kruti, a druga opcija je bila obično donje rublje čije bi se obrubi nazirali. Odlučna da dođe do rješenja, izrezala je donji dio s najlonki koje je lagano učvrstile ispod hlača te ih napokon mogla odjenuti. Sav uloženi novac odlučila je uložiti u svoju ideju da ženama omogući udobniji način oblikovanja tijela i u tome itekako uspjela. Sve do Heist Studiosa i Skimsa, osnovanih 2018. godine, nisu postojali globalno poznati shapewear brendovi koji bi bili ozbiljnija konkurencija Spanxu.

Brend Heist Studios svoju ekspanziju započeo je kreiranjem najlonki koje su prigrlili čak i oni koji su zazirali od njih. Naime, najlonke ovog brenda se ne kližu po tijelu, ne pucaju te se ne uvijaju. Nakon tog hit proizvoda, uslijedio je “The Outer Body” – prvi shapewear komad, body koji stanjuje figuru i koji je revolucionaran dodatak tržištu. Marka u ponudi ima samo tri komada – uz ranije spomenuti body, nude i hlačice nalik biciklističkima te gaćice visokog struka.

Brend je modernoj ženi ponudio jednostavnost te rješenje u kojem se udobnost, funkcija i struktura cijene više od kompresije. Hlačice koje su se donedavno ismijavale (prisjetite se scene u filmu o avanturama Bridget Jones), Heist Studios je stavio u prvi plan jer ih je učinio elegantnima i modernima te prikladnima za nošenje – bez skrivanja!

Za kraj, ili pak početak dominacije u kategoriji shapeweara, moramo spomenuti Skims, u vlasništvu Kim Kardashian West. Kakvo god mišljenje imali o klanu Kardashian, jedno je sigurno: sve čega se dotaknu, bilo da je riječ o makeupu, kozmetici, parfemima, trapericama ili tekili, njihovi obožavatelji žele i kupuju.

Skims je potencijalno najbolji projekt američke milijarderke jer osim što je namijenjen svim figurama, od XXS do 4XL, odgovara i svim tonovima kože. Rublje je mekano, materijali kvalitetni i izdržljivi, a nakon što je godinama bezuspješno pokušavala pronaći dobar shapewear koji odgovara njezinom tijelu te prati njezin modni izričaj, odlučila se za kreiranje vlastitog. Čitava je linija donjeg rublja, loungeweara i shapeweara sjajno prihvaćena, a riječ je o minimalističkom, jednostavnom dizajnu kojeg trendseterice i modni insadjeri nose kao regularnu odjeću, bez pokrivanja drugim komadima, čime ga čine prihvaćenijim odabirom za one koji se možda još nisu ohrabrili na taj potez.

U nastavku pronađite bestseller modele shapewear brendova koji dominiraju na tržištu.

Spanx
Skims
Skims
Skims
Skims
Skims
Heist Studios
Heist Studios
Heist Studios
Skims
Spanx
Spanx
Skims
Spanx

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @skims, @heiststudios, Spanx