Sharenting: Što smo naučili o dijeljenju fotografije djece na Internetu u slučaju Chiare Ferragni?

U celebrity svijetu, posljednjih je dana jedna vijest u centru pažnje – razvode se influencerica i poduzetnica Chiara Ferragni i pjevač Fedez, najpoznatiji talijanski bračni par. Ferragni je poznata kao “originalna influencerica”, odnosno prva koja je koristila blog i društvene mreže na način na koji ih današnji influenceri koriste, a i prva koja je na temelju toga postala svjetski poznato lice. Slavu su, kao par, steklii neumornim objavljivanjem svake (ali doista svake) komponente zajedničkog života na Instagramu – od one najmanje poput toga što su večerali, do velikih životnih trenutaka poput vjenčanja i rođenja djece. Nakon što su dobili djecu, nastavili su dijeliti sve online, pa tako i njihove fotografije. Ako pratite jednog, drugog ili oboje, znate kako se djeca zovu, koliko godina imaju i kako izgledaju. No, prošlog su tjedna započeli sa skrivanjem njihovih lica na fotografijama – praksom koju mnogi moderni roditelji koriste od prvog dana njihove djece.

Je objavljivanje djece na društvenim mrežama način da se roditeljska radost podijeli s pratiteljima (u ovom slučaju nekoliko milijuna pratitelja) ili je to samo ekshibicionizam u kojem se ne vodi računa o poštovanju mališana? Upravo je to glavno pitanje koje se postavlja uz ovaj slučaj brakorazvodnog postupka.

I onima koji ne prate influencericu i pjevača na Instagramu, samo jedan pogleda na feed, nacrtat će jasnu sliku. Naime, par poznatiji kao Ferragnez, društvene mreže koristi prilično slobodno – dijele i najintimnije obiteljske trenutke, a kad se radi o fotografijama i videima djece, njihovi Instagram profili više se doima kao obiteljski album fotografija nego sredstvo uz pomoć kojeg zarađuju velike svote novaca. Njihova djeca tako su non stop eksponirana online, a to je dovelo od jednog od ključnih problema u njihovoj brakorazvodnoj parnici.

Naime, pjevač je – koji je sve dosad radio navedeno – navodno influencericu upozorio da više ne smije objavljivati fotografije djece na kojima se jasno vidi njihov identitet. Tijekom brakorazvodnog proces čest slučaj su ultimatumi i uvjetovanja bivših partnera, no ovog puta se to događaja pod svjetlima reflektora. A u središtu svega nisu se našli samo njih dvoje, već i 6-godišnji Leone i 3-godišnja Vittoria  kojima se život kakvog ga znaju odvija pred kamerama smartphonea (a čak i onim profesionalnim s obzirom na to da bračni par ima i reality show “Ferragnez”).

Jednako kao što je bilo negativnih komentara kad su otkrivali lica svoje djece online, negativni komentari zbog promjene toga dočekali su ih i na posljednjim fotografijama s klincima. Iznenadna anonimnost dvoje mališana pratitelje je iznenadila, a većinu negativnih osjećaja oko toga povezuju s time da su djeca postala oružnje u njihovoj međusobnoj borbi. Radi se, naravno, o vrlo delikatnom terenu, u kojem se nalazi dvoje javnih osoba koje su uronjene u obiteljsko-pravni sukob, beskrajni medijski vrtlog i kojima baš svi koji ih prate imaju savjet ili pokudu za dodijeliti.

Par nikad nije štedio na izloženosti svoje djece na društvenim mrežama i to od prvog dana njihova života. Iako nije potvrđeno zbog čega je točno došlo do ove promjene komunikacije, stručnjaci za ovaj slučaj navode da je vjerojatno došlo do toga da je jedan od roditelja upozorio drugoga da prestane s objavljivanjem fotografija vezanih uz njihovu djecu u trenutku najveće obiteljske napetosti.

Ipak, oba roditelja nisu u potpunosti prestala s objavljivanjem vlastite djece na Instagramu. Da, možda su počeli sa skrivanjem njihovih lica, no i dalje svakoga dana gledamo objave s djecom koja stoje s leđa. U komentarima brojni pratitelji čak i ismijavaju ovu novonastalu situaciju, no stručnjaci su složni u tome da je ovo ipak mudro rješenje. Tim više što će uskoro u Italiji vjerojatno stupiti zakon protiv sharentinga.

Shareting je termin koji se posljednjih godina ustalio u rječnike – radi se o roditeljskom dijeljenju fotografija i videozapisa na društvenim mrežama i otkrivanje njihovih identiteta bez toga da su djeca zapravo svjesna o čemu se radi. Danas već postoje brojne znanstvene studije na tu temu, a najviše je onih čija su istraživanja prikazala negativne učinke i time osuđivala roditelje zbog pretjeranog dijeljenja fotografija vlastite djece. To je dovelo do toga da su ovog mjeseca i francuska i talijanska vlada u razmišljanjima o kažnjavanju tih praksi.

Radi se o prijedlogu zakona koji bi nastojao kazniti roditelje influencere koji žele pridobiti pratitelje i zaraditi novac objavljivanjem slika svoje djece. Bio bi to prvi zakon u svijetu te vrste, a s njime se slažu brojni dječji psiholozi i stručnjaci za društvene mreže. Prvenstveno, nedvojbeno je da je potrebno zaštititi maloljetnu djecu koje nemaju pravo glasa protiv fotografija koje njihovi roditelji dijele na Internetu, ali uz to, roditelji moraju biti svjesni i rizika u pogledu etike ili krađe istih tih fotografija u neke zlonamjerne svrhe.

Stručnjaci navode da je unatoč svemu, i dalje sigurno dijeliti fotografije svog djeteta na društvenim mrežama, no pod dva uvjeta. Prvi je taj da se fotografije nalaze na privatnim i zaključanim profilima, a drugi je upravo ovaj koji trenutačno prakticira obitelj Ferragnez – prikazivanje djece samo s leđa.

No, što zapravo učimo na slučaju Chiare Ferragni i Fedeza? Što se događa sa svim onim fotografijama koje su posljednjih šest godina objavljene? One ostaju na Internetu zauvijek. U konačnici, svaki se roditelj u svakom trenutku trudi raditi ono što je najbolje za dijete. No možda je ovaj slučaj doša kao podsjetnik da, iako društveni mediji imaju toliko značajnu ulogu u današnjem životu, važno je podsjetiti roditelje da moraju poštivati digitalnu privatnost svoje djece i time im osigurati, prema stručnjacima, bolju budućnost.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0