normal people serija

Serija Normal People nas je oduševila – pogledali smo je u jednom dahu!

“Normal People” je nova romantična serija koja se gleda u jednom dahu i koja gledatelja drži emocionalno angažiranim kroz sve epizode. Serija je adaptacija istoimenog bestsellera irske spisateljice Sally Rooney iz 2018. godine. Radnja prati Marianne i Connella, dvoje tinejdžera koji žive u malom mjestu Sligo u Irskoj. Iako iz potpuno drukčijih sredina i pozadina, njihova privlačnost i povezanost počinje u srednjoj školi, a nastavlja se i kroz studentske dane.

Od prve zajedničke scene, kemija i privlačnost između likova osvaja gledatelja. Baš kao i u knjizi, serija “Normal People” obrađuje svaki detalj koji savršeno gradi priču o kompleksnim likovima i prati fazu prelaska iz tinejdžera u odrasle ljude.

paul mescal daisy edgar jones

Marianne i Connell pohađaju istu školu, ona je povučena, dok je on dio popularne ekipe. Ona dolazi iz imućnije obitelji, dok njegova mama radi kao kućna pomoćnica njezine obitelji. Njihova se dva daleka svijeta isprepletu i postanu neodvojivi kada Marianne potpuno iskreno kaže Connellu da joj sviđa prilikom jednog njegovog posjeta njezinoj kući kako bi pokupio mamu.

Njihov odnos od prvog je trenutka jako nježan, prepun kemije i međusobne povezanosti, otvoren, a prepun nesigurnosti i pogrešnih pretpostavki. Uz sve različitosti koje ih okružuju, oni su savršen spoj. Iako ih niz okolnosti i Connellova tinejdžerska nepromišljenost odvaja na kraju srednje škole, njihovi životi se ponovno sretnu godinu dana kasnije na fakultetu u Dublinu.

I koliko god ih priča odvajala, uvijek se vraćaju jedno drugome.

Ono što ih uvijek spaja su neodoljiva privlačnost i iznimna inteligencija. Dok ih privlačnost spaja na fizičkoj razini, inteligencija im omogućuje razumijevanje jedno drugog te razgovore kakve ne mogu voditi ni s kim drugim. Radnja prati njihov odnos kroz četiri godine toliko duboko i kompleksno, uzimajući u obzir gotovo sve faktore koje nas grade kao ljude, da je nemoguće ostati suzdržan kao gledatelj i ne osjetiti uzbuđenje, tugu ili zaljubljenost u ljubav. I naravno pustiti koju suzu putem (pripremite maramice)!

Njihov odnos je dubok i romantičan i svi navijamo za njihov uspjeh, a istovremeno se život, loša međusobna komunikacija i okolnosti nekad ispriječe na tom putu. Ono što zaista oduševljava je to koliko se međusobno vole, podržavaju i razumiju. U takvu priču smo se svi spremni zaljubiti.

Daisy Edgar Jones u ulozi Marianne i Paul Mescal kao Connell, naprosto briljiraju u ovim ulogama, kemija među njima je pogođena, a pohvale su dobili i od publike i od kritike. Irski sivi krajolik je pravo osvježenje nakon hrpe američkih serija, a cijela serija ima tu jednu finu europsku estetiku.

Iako poprilično jednostavna, garderoba koju Edgar Jones nosi u ulozi Marianne već je zaludila djevojke diljem svijeta, a i mi smo pisali o njezinom utjecaju na ponovnu popularizaciju male crne haljine.

Jedna od zamjerki konzervativnijih gledatelja su učestale scene seksa koje zapravo zauzimaju čak 41 minutu od ukupno oko pet sati i 30 minuta, koliko cijela sezona traje. Iako su takve scene sastavni dio serije, one ni u jednom trenutku nisu vulgarne ili krivo prikazane, dapače prikazuju sve čari mladenačke zaluđenosti i opsjednutosti i dočaravaju razinu intimnosti među njima.

Osim što se radi o seriji koja pripada u žanr romantične drame, “Normal People” je i opservacija dvoje mladih ljudi koji zajedno odrastaju i sazrijevaju, i koliko god neobični bili oni su međusobno – normalni.

Serija “Normal People” nominirana je za četiri Emmy nagrade, među kojima su i one za najboljeg glumca (Paul Mescal) te najbolju režiju (Lenny Abrahamson). Već sada se najavljuje izlazak druge sezone koja će se i dalje zadržati na istim likovima i njihovom odnosu, iako se ne zna planirani datum izlaska.

Osim na HBO GO-u, epizode će biti emitirane i na HBO kanalu od 14. prosinca u 21 sat.