Savršeno definirana linija čeljusti nije nemoguća misija

Temu donosimo u suradnji s plastičnim i estetskim kirurgom, dr. med. Markom Manceom.

Posljednjih nekoliko godina u fokusu je postizanje idealngo izgleda lica – sve je započelo s pomamom za botoksom, potom je fokus prebačen na dermalna punila za obraze i usne, a najnoviji trend u estetskoj kirurgiji je savršeno definirana linija čeljusti. Snažna, definirana linija čeljusti ne samo da sugerira mladost i vitalnost, ona je temelj cijelog lica – snažna čeljust pomaže koži da duže ostane podignuta i drži zglobove na mjestu. Uz definirane obraze, linija čeljusti tvori i inferiorno područje lica, trokut mladosti, te je stoga jednako važna kao i obrve, obrazi, usne i nos.

Kako točno izgleda čeljust iz snova?


Muškarci teže snažnijoj, muževnoj liniji vilice, dok žene žele da njihova čeljust bude nježna, ali prisutna. Estetski kirurzi ističu važnost većeg volumena u gornjem dijelu lica, sužavajući se u obliku slova “V” na čeljusti. Oblici poput ovih zapravo su stereotipi ili matematički ideali ljepote, ali težnja stvaranju oblika i definicije koji odgovaraju svakom pojedinačnom licu mogu pomoći u uspostavljanju mladenačke ravnoteže. Možda se čini da malo toga možemo učiniti za promjenu čeljusti, ali zapravo postoji čitav niz tretmana – novih i starih, cjelovitih i estetskih – i načina koji se mogu iskoristiti za velike promjene u području vilice.

Fileri

Nove generacije dermalnih filera dizajnirane su kao tretman posebno oblikovan za područje brade i čeljusti. Minimalni tretman može dati elegantno definiranu čeljust, sakriti zglobove i pomoći zatezanju donjeg dijela lica. Također može pomoći vratiti izgubljeni volumen prijeko potreban starenju lica. Učinak filera vidljiv je od 18 do 24 mjeseca.

Ulterapija

Koristeći ultrazvučnu tehnologiju za pojačavanje proizvodnje novog kolagena u temeljnim slojevima kože, ulterapija je izvrsno pogodna za podizanje i učvršćivanje čeljusti. Tretman ne traje dugo, otprilike 90 minuta, rezultati se ne vide odmah, a mogu potrajati i do šest mjeseci. Ulterapija u kombinaciji s dermalnim filerima izvrsna je kombinacija. Podignut će, redefinirati i oblikovati i najslabije brade i čeljusti.


Kriolipoliza

Za područja viška masnoće kojih se jednostavno ne možemo riješiti, terapija kriolipolizom bit će učinkovita. Kriolipoliza u osnovi zamrzava neželjene masne stanice nakon čega ih tijelo prirodno metabolizira čime se količina masti ispod kože s vremenom smanjuje. Kriolipoliza nije trenutačno rješenje i potrebno je nekoliko tjedana nakon drugog tretmana za postizanje konačnih rezultata. Prednosti ovog postupka je što može drastično smanjiti masne naslage podbratka u relativno kratkom vremenu, bez boli i faze oporavka.

Akupunktura

Ako više volite holistički pristup, akupunktura je odlično rješenje! Zahvaljujući iglama smještenima u području oko lica, koža signalizira da je vrijeme za popravljanje te pojačava limfnu drenažu i cirkulaciju, zbog čega lice ne samo da sjaji, već se oslobađa napetosti pa je koža vidno čvršća i podignutija. Akupunktura nije trajno rješenje i neće zauvijek promijeniti opuštenu čeljust, ali kratkoročni pomaci mogu biti vidljivi.

Masaža lica

Daleko najjeftinija metoda za povećanje tonusa lica može se raditi samo prstima, čak i dok ste na kauču i gledate TV. Masaža lica može iznenađujuće puno pomoći u izgledu bolje definirane čeljusti. Duboka masaža tkiva od samo 10 minuta dnevno pomoći će oblikovanju linije čeljusti i oslobađanju od teške napetosti koja leži u velikom mišiću masetera. Ovaj je mišić povezan i s uzrokom glavobolje. Savijte kažiprst i srednji prst na desnoj ruci i započnite u sredini brade, stavljajući zglob kažiprsta ispod brade, a srednji na vrh brade. Sada se uhvatite i kliznite zglobovima prstiju duž čeljusti, dubokim pritiskom i završnom obradom iza uha. Ponovite s obje strane polagano, snažno, 10 puta, ostavljajući kožu ružičastom i rumenom, pojačanom cirkulacijom krvi i čvrstim, zategnutim mišićima.


Učvršćujući beauty proizvod

Naravno, ne možemo zanemariti kreme. Iako krema ne može transformirati cijelo područje čeljusti, ona može pomoći učvrstiti i spriječiti daljnje opuštanje. Potražite formule koje obećavaju učvršćivanje ili zatezanje kože, jačanje proizvodnje kolagena, sadrže hijaluronsku kiselinu i hidratiziraju kožu. Često je potrebna kombinacija proizvoda kako bi dobili korisne učinke svakog čimbenika, ali uz učestalu uporabu rezultati bi trebali biti vidljivi.

Baš kao što obrve dopunjuju oči i gornji dio lica, linija čeljusti i usne upotpunjuju donji dio lica. Snažna, ali nježna, iscrtana linija čeljusti, licu daje izgled samopouzdanja i odvažnosti. Ukoliko vam je potrebna bolja definicija čeljusti te savjet kako postići željene rezultate, obratite se odabranom plastičnom kirurgu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @kaiagerber, @gigihaddid, @haileybieber, @nycbambi