Savjeti za freelance poslovanje na koje biste trebali obratiti pozornost

Optimizacija je riječ koja se često upotrebljava u poslovnom vokabularu. Da bismo mogli ostvariti cilj moramo pratiti rezultate i iz pročitanih rezultata ostvariti najbolji mogući izbor za komunikacijsko-marketinške kampanje. Slična je situacija i s nezavisnim poslovanjem. U dvanaest godina nezavisnog rada, često sam optimizirala svoje poslovanje kako bih mogla profesionalno i privatno napredovati. I ne želim vas zavaravati. Rezultati su ponekad bili bezuspješni, a ponekad trijumfalni. Bez obzira na rezultate, optimizacija me vodila prema promjenjivom vremenu kojem sam se morala prilagođavati i putem, u svim uvjetima, učiti poslovati.

Freelancera je svakim danom sve više

Freelance poslovanje nije novi način poslovanja, ali spada u jedno od najbrže rastućih poslovanja. Freelance stvarnost, kojoj trenutačno svjedočimo, prati niz događaja koji su obilježeni tehnološkim revolucijama, mobilnosti, demografskim promjenama. “European Freelancers Survey”, istraživanje na kojemu je sudjelovalo i Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca (HDNP) 2018. godine, pokazalo je kako u Europskoj uniji 42.7 posto freelancera koristi nezavisne platforme za pronalazak novih klijenata. Što ne čudi, s obzirom na to da su upravo freelance platforme, poput Upworka, Fiverra i TopTala, utjecale na razvoj nezavisnog poslovanja. Ako se posvetimo ovoj temi na domaćem terenu, podaci govore kako se nezavisno poslovanje u Hrvatskoj najviše konvertira na domaćim projektima.

Dogovaranje odgovornosti, honorara i potpisivanje ugovora

Drugo istraživanje HDNP-a o navikama i potrebama hrvatskih freelancera 2020. pokazalo je kako najveći postotak hrvatskih freelancera dolazi iz kulturno-kreativnih industrija. Segment multimedije i dizajna je vodeće (26.4 posto), iza njega je odmah autorsko pisanje, lektura i prijevod (12.8 posto), dok se na trećem mjestu nalazi segment u koji ulazi “moje” poslovanje – marketing i odnosi s javnošću (9 posto).

Neovisno u kojem se segmentu hrvatski freelanceri nalaze, vjerujem kako se većina našla u situaciji u kojoj su se, zbog neinformiranosti, šumovite komunikacije, manjka vremena ili jednostavno zaborava, rodili zadaci koji nisu bili planirani i koji nisu bili honorirani. Prije svakog prihvaćenog projekta i potpisanog ugovora, s klijentom posebno razgovarajte o odgovornostima i zajedno pokušajte detektirati planirane ili neplanirane situacije, od novih zadataka do kašnjenja isplate. To, naravno, ne znači da nikad ne biste trebali pomoći klijentima – na ovaj način nećete srljati u projekte za koje ne znate jasnu odgovornost. A ako već zalutate, klijentu ćete znanjem i iskustvom pomoći otpetljati mrežu u kojoj je zapetljan. I u konačnici, suradnja će svima biti jednostavnija i ugodnija jer je transparentna.

Profesionalnost je poštivanje rokova

Možda ste probijali rokove, završavali zadatke prije rokova, slali ih točno u podne. Možda ste radili s kompliciranim klijentima, onima koji nisu htjeli razumjeti, jednostavnim klijentima, onima koji su htjeli razumjeti, onima koji su vjerovali, ali su bili stručni u mikromenadžmentu te onima koji su vjerovali i pustili vas da radite ono što najbolje znate. Bez obzira na izgrađene poslovne odnose, poštivanje rokova je prva stepenica prema profesionalnosti. Ako shvatite da ste u dogovoru krivo procijenili vrijeme te da nećete moći izvršiti uslugu u dogovorenom roku, pokušajte klijentima minimalno 24 sata ranije nagovijestiti potencijalnu situaciju kako bi se i oni mogli organizirati i pripremiti na potencijalne novonastale situacije.

Slobodno vrijeme: sad ga vidiš, sad ga ne vidiš!

Freelance poslovanje donosi pregršt prednosti. Između ostalog, može vam omogućiti više slobodnog vremena, može vam poboljšati životni standard, dati vam mir i životno zadovoljstvo, kao što daje 72.9 posto hrvatskih freelancera. No, ako izostavite ulaganje u upravljanje vremenom, financijsku pismenost, kolaboraciju, delegaciju zadataka ili automatizaciju poslova, freelance poslovanje vam može, ponekad, zagorčati život.

Učenje nikad ne prestaje

Učenje i suradnja s freelancerima iz drugih segmenata omogućava usvajanje novih vještina i poboljšanje postojećih. Otkrivanje novih talenata u nezavisnom poslovanju je poželjno. Nemojte nikad propustiti priliku naučiti nešto novo – nikad ne znate kad će nova vještina biti potrebna.

Učite na greškama

Vrijeme ne možete vratiti, ali možete učiti i iskustva se mogu promijeniti. Otvoren um i pružanje prilika novim suradnjama, premda se one nastavile na greške iz prošlosti, mogu vas učiniti boljim nezavisnim profesionalcima.

Tekst: Karla Andrić

Fotografija: Karla Andrić

Ilustracije:@gigsuperau

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0