Sastojci beauty proizvoda: Što znače i koje izbjegavati?

U doba kada svatko tko je netko u beauty svijetu, ima svoje mišljenje o sastojcima, bio to kemičar ili beauty vloger, industriji ljepote nije lako. No, upravo taj razgovor o sastojcima otvorio je brojna pitanja – koji su sastojci beauty proizvoda dobri, a koji ne, koji isušuju kožu, koji je nadražuju te koje je najbolje izbjegavati.
Ako za kremu, tonik ili serum izdvajate veliku količinu novca zbog čarobnog sastojka istaknutog na ambalaži, naravno da ćete se osjećati prevarenima kada je taj sastojak u najmanjoj koncentraciji od svih.

Najvažnije za zapamtiti je sljedeće: sastojci beauty proizvoda su popisani po količini zastupljenosti u proizvodu, od najveće koncentracije do najmanje. Dakle, ako je prvi sastojak voda, šanse da je više od 50 posto vode u proizvodu su velike, iako je voda potrebna kako bi aktivni sastojci imali bazu.

Neki sastojci koji se godinama koriste u formulacijama proizvoda danas imaju lošu reputaciju. Kako se inovacije razvijaju, industrija pronalazi sve više i bolje načine za poboljšanje učinkovitosti formula, ali to ne znači da se svi “stari” sastojci sada moraju izbjegavati.

Dugačka lista kemijskih izraza često nas zbunjuje jer osim vode i pokojeg ulja lako se pogubimo u sastojcima. U nastavku donosimo neke od najčešćih na koje nailazimo.

ADENOZIN

Prisutna u svim živim organizmima, ova molekula igra presudnu ulogu u regulaciji protoka krvi i opskrbi stanica iskoristivom energijom. Kada se lokalno primjenjuje, adenozin kožu čini glatkom i čvrstom, a pomaže i kod oštećenja od sunca i bora.

ALCOHOL (SD ALCOHOL)

Etilni alkohol, koji nije za piće, ima brojne benefite u njezi kože. Ostalim sastojcima omogućava penetraciju u kožu i tjera ih što dublje ispod površine. U tonicima i proizvodima protiv akni može pomoći u otapanju ulja i privremenom sužavanju pora. Kad se doda hidratantnim kremama i gelovima, čini ih manje ljepljivima i pomaže im da se brže osuše na licu.

CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL, CETEARETH 20, CETEARYL ALCOHOl 

Ovaj alkohol kojeg nalazimo pod različitim imenima, nije isti sastojaka kao etanol i propanol. Djeluje kao emulgator i omekšivač te spaja ulje i vodu kako bi se mogli pomiješati. Proizvodi s dodatkom tog sastojka lakše se razmazuju, a najčešće ga nalazimo u šamponima za kosu, maskama i balzamima – onaj osjećaj  mekane kose nakon pranja možete zahvaliti upravo njemu.

ASCORBIC ACID

Askorbinska kiselina zapravo je vitamin C! Riječ je o antioksidansu koji pojačava proizvodnju kolagena i inhibira stvaranje pigmenta. Kao i mnogi antioksidanti, to je nestabilna molekula koja se može brzo razgraditi kada je izložena svjetlu i zraku. Uobičajeni derivati, poput askorbil palmitata i tetraheksildecil askorbata imaju tendenciju biti stabilniji od čiste askorbinske kiseline, ali sporijeg djelovanja.

ISOPROPYL (ISOPROPYL ISOSTEARATE, ISOPROPYL PALMITATE)

Masna kiselina koja služi kao omekšivač i kao povezivač, a najčešće ga pronalazimo u proizvodima za njegu kože te makeupu za lice i oči, šamponu i dezodoransima. Vlaži i njeguje kožu te sve ostale sastojke drži na mjestu.

GLYCEROL, GLYCERIN

Ovaj emulgator i ovlaživač dobiven je iz životinjskih ili biljnih masti, a može se proizvesti i sintetički. Zadatak mu je pomiješati uljnu i vodenu fazu, ali najvažnije je da može upiti i zadržati vlagu u koži. Zato ga najčešće pronalazimo u kremama. Glicerol je relativno siguran sastojak koji pomaže koži kod suhoće i ljuštenja, a pomoći će joj i u zaštiti vanjske barijere. Također, riječ je o iznimno jeftinom sastojku koji je zbog toga u gotovo svakoj drogerijskoj kremi. Vidite li glicerin na vrhu popisa sastojaka, znate da proizvod ne bi trebao biti skup.

TOCOPHEROL

Tokoferol je zapravo vitamin E, spoj topljiv u mastima koji se ponaša kao antioksidans i štiti kožu od slobodnih radikala. Osim toga, poznat je po protuupalnim svojstvima te pomaže u vlaženju kože. Smanjuje štetu prouzrokovanu UV zrakama i zagađenjem zraka, kao što su crvenilo, opekotine te razna kožna oštećenja. Odličan je i u djelovanju protiv starenja jer štiti stanice koje čine elastin i kolagen. Nalazimo ga u cijelom spektru beauty proizvoda sve od od maskare pa do kreme.

DIMETHICONE (CYCLOMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE) 

Dimetikon je jedan od omraženih sastojaka novijeg doba. Riječ je o silikonima koji proizvodu daju klizavu teksturu te vlaže kožu bez osjećaja težine. Budući da pomaže kod crvenila i upala, uobičajeno se koristi s “težim” sastojcima kao što su cinkov oksid ili titanov dioksid za prikrivanje iritacije. Iako su silikoni na lošem glasu, nisu nužno loši. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne začepljuju pore jer ne prodiru u kožu, ali ih je potrebno pažljivo i detaljno očistiti s lica.

PARABEN (METHYLPARABEN, ETHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN AND ISOBUTYLPARABEN)

Parabeni su konzervansi koji se koriste kako bi kozmetiku zaštitili od stvaranja bakterija i gljivica. Ako se u proizvodu koriste u iznimno malim količinama od 0.1 do 0.3 posto, smatraju se sigurnima, iako posjeduju svojstva slična hormonu estrogenu. Iako su ih neka istraživanja povezivala s rakom dojke i smanjenom plodnosti kod muškaraca, a parabeni zasjeli na listu najomraženijih sastojaka, nema dovoljno dokaza o njihovoj štetnosti.

BENZONES (AVOBENZONE, MEXORYL, OXYBENZONE, BENZOPHENONE, BENZOYL, DIPHENYLMETHANONE, A-OXODITANE, PARSOL 1789, EUSOLEX 9020, ESCALOL 517)

Kemijski UV filter koristi se u brojnim sredstvima za zaštitu od sunca, ali i kremama i puderima, preciznije, svim proizvodima koji imaju SPF. Proizvode čuva od UV zraka kako bi im se zadržao miris i boja. Neka su istraživanja ukazala na to da se pri sunčevoj svjetlosti kemijski blokatori razgrađuju i prodiru u kožu, pa mogu izazvati alergijske reakcije na koži, ekceme te potencijalno utjecati na obolijevanje od raka.

FORMALDEHYDE

Formaldehid je bezbojni, zapaljivi plin kojeg nalazimo u okolišu, a koji sprječava brz istek roka trajanja. Uglavnom se koristi kao konzervans, a u kozmetici se koristi u tekućem obliku koji se naziva formalin. Ovaj bi sastojak trebalo izbjegavati u širokom luku jer uzrokuje iritacije na koži te je poznat kao kancerogen sastojak. No, brojne ga tvrtke i dalje koriste u lakovima za nokte, šamponima i ostalim proizvodima.

SODIUM LAURYL SULPHATE (SLS)

Agent koji pomaže proizvodu da se zapjeni i očisti te je najčešći u šamponima, pasti za zube i proizvodima za čišćenje, u posljednje je vrijeme na lošem glasu jer iritira kožu. Upravo zato, beauty industrija je sve više počela koristiti Sodium Laureth Sulphate (SLES) koji uzrokuje manje iritacija. Iako oba sastojka nisu kancerogena, u kombinaciji s nekim drugim sastojcima, kao što je etilen oksid, to mogu postati pa je najbolje izbjegavati ih.