Sada možete prelistati sve IKEA kataloge na jednom mjestu – od prvog do zadnjeg!

Jeste li raspoloženi za putovanje kroz povijest? I to povijest dizajna prilagođenog svima, onu mnogima omiljene robne kuće IKEA. Popularni švedski brend namještaja predstavio je projekt IKEA Museum, digitalni muzej u kojem se mogu pronaći priče brenda, pogledati izložbe, ali i prelistati legendarni katalog, i to od prvog do zadnjeg broja.

Katalog je izlazio 70 godina – prvi broj predstavljen je 1950. godine, a prošle je godine IKEA najavila kako tiskanog izdanja više neće biti, zbog očuvanja prirode. Ta je vijest, iako veoma pozitivna, izazvala i tugu najvećih fanova brenda, koji su svalog rujna jedva čekali ugrabiti svoj primjerak kataloga i pobožno ga prelistavali od prve do zadnje stranice, u potrazi za inspiracijom za uređenje doma te novim praktičnim proizvodima kojima mogu oplemeniti svoj interijer.

IKEA katalog je čitavo vrijeme izlaženja nastajao u Älmhultu, u kojem je Ingvar Kamprad osnovao brend, i u kojem se i danas nalazi sjedište robne kuće. Mnogobrojni timovi i kreativci su kroz godine radili na magazinu koji je rastao u broju primjeraka, širini tema koje je obrađivao te distribuciji. U početku, u pedestima, je i sam Kamprad pisao tekstove za IKEA katalog.

Od prvog pa do zadnjeg broja, IKEA katalog je vjerno uhvatio duh svakog razdoblja, a nas je uhvatila nostalgija dok smo listali brojeve kojih se sjećamo iz djetinjstva. Iako ništa ne može nadomjestiti osjećaj papira pod rukama i nezamjenjiv miris IKEA kataloga, i u digitalnim izdanjima smo uživali. A sve ih možete otkriti na ovom linku. Uživanje u putovanju kroz prošlost, možda pronađete ideje za uređenje interijera u sadašnjosti!

Fotografije: IKEA Musem

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0