Riba je jedna od najzdravijih namirnica koje možete imati u svojoj prehrani. Evo kako je pripremati na brz i ukusan način!
Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju možete uvrstiti u svoju prehranu. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, visokokvalitetnim proteinima te brojnim vitaminima i mineralima koji pozitivno utječu na vaše zdravlje. Ipak, mnogi i dalje izbjegavaju ribu zbog uvjerenja da njezina priprema zahtijeva puno vremena i truda. Vrijeme je da razbijemo taj mit! Riba može biti savršeno jednostavna za pripremu, a Fisherija je idealno mjesto gdje možete pronaći kvalitetne proizvode koji će vam olakšati uživanje u ovoj zdravoj namirnici.
U ponudi Fisherije mogu se pronaći smrznuta riba vrhunske kvalitete, ali i gotova jela poput svježih salata i sushija, savršena za one dane kada jednostavno nemate vremena kuhati. Donosimo nekoliko recepata koji će vas inspirirati da ribu uvrstite u svoju svakodnevicu, bilo da ste početnik ili ljubitelj kulinarstva.
Redovita konzumacija ribe ima brojne benefite. Osim što omega-3 masne kiseline čuvaju zdravlje vašeg srca i mozga, riba doprinosi ljepoti kože i kose te jača imunološki sustav. Nutricionisti preporučuju da se riba jede barem dva puta tjedno kako bi tijelo dobilo sve potrebne nutrijente.
Jedan od najvećih problema kod uvođenja ribe u prehranu jest uvjerenje da je njezina priprema komplicirana. No, riba je zapravo vrlo zahvalna namirnica koja zahtijeva minimalno vremena, a uz prave recepte, koje vam donosimo u nastavku i nekoliko trikova, svaki obrok s ribom može postati gurmanski užitak.
JEDNOSTAVNI RECEPTI ZA SVAKI DAN
TUNA STEAK S VARIJANTOM AZIJSKE SALATE
SASTOJCI:
Tuna steak
Krastavac salatar
Soja sos
Rižin ocat
Chilli flakes
Sezam
Sol i papar
Maslinovo ulje
Dodatak by Fisherija – korica domaćeg limuna
PRIPREMA:
Operite krastavac i narežite ga na kolutiće (debljina prema želji, mi preporučamo tanje). Dodajte u zdjelu i pospite 1/2 žličice soli. To dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku otprilike 20 minuta da iscuri voda. Za to vrijeme, tuna steak stavite na grill tavu, posolite i pecite s jedne strane 3-4 minute, zatim ponovite postupak na drugoj strani. Ovisno koliko želite da je pečen, možete ga i kraće peći. Kada je gotovo, izvadite na tanjur, dodajte maslinovo ulje i po želji dodajte malo papra. Nakon što je steak gotov, ocijedite vodu krastavaca i kratko ih isperite (10-ak sekundi), prije nego što ih vratite u zdjelu. Dodajte rižin ocat, soja sos, chilli flakes, sjemenke sezama i za dodatnu svježinu malo naribane korice domaćeg limuna. Miješajte dok se dobro ne sjedini i poslužite uz tunu.
TRAJANJE PRIPREME:
25 minuta
BRANCIN S PEČENOM MRKVOM I RAJČICOM
SASTOJCI:
File brancina
Maslinovo ulje
Sol (krupna) i papar
Mrkva (tanje)
Cherry rajčice
PRIPREMA:
Mrkvu i rajčice operite, i dobro osušite. Posložite ih na papir za pečenje, pospite sa soli i paprom te dodajte malo maslinovog ulja. Stavite peći na 180C cca 20 minuta. Dok se povrće peće, brancin stavite na grill tavu, posolite i pecite 3-4 minute sa svake strane. Stavite na tanjur, dodajte maslinovo ulje i papra (po želji). Kada je povrće gotovo dodajte ga ribi i polijte ga s malo maslinovog ulja.
TRAJANJE PRIPREME:
20 minuta
BOWL LOSOS S MEDOM
SASTOJCI:
1/2 šalice soja umaka
1/3 šalice meda
1 žlica Gochujanga (korejska pasta od čilija)
1 žlica naribanog đumbira
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 fileta lososa
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 male glavice brokule, narezane
sol i crni papar
REZANCI:
1 paket noodlesa (mi smo koristili staklene rezance)
1/3 šalice soja umaka
1/4 šalice tahinija
2 žlice sezamovog ulja
chilli flakes
prženi sezam (za posluživanje)
PRIPREMA:
U četvrtastoj zdjeli za pečenje pomiješajte sojin umak, med, Gochujang, đumbir i češnjak. Dodajte losos i ostavite da odstoji. U drugoj zdjeli brokulu začinite s maslinovim uljem i pecite je desetak minuta, a u međuvremenu skuhajte rezance sljedeći upute na pakiranju. U staklenoj posudi pomiješajte sojin umak, tahini, sezamovo ulje, đumbir, čili i 1/4 šalice vruće vode dok se ne sjedine i zatim prelijte rezance umakom. Stavite losos u zagrijanu tavu i pecite ga dok ne poprimi hrskavu koricu. U međuvremenu ubacite u tavu i brokulu iz pećnice te je prelijte umakom u kojem se marinirao losos. Podijelite rezance u zdjelice, stavite losos i brokulu te sve pospite sezamom. Žlicom prelijte preostali umak na losos.
Drugi način pripreme: umjesto u tavi, možete sve pripremiti u pećnici, i umjesto brokule koristiti povrće koje želite, izvrsno ide i s prokulicama.
TRAJANJE PRIPREME:
25 minuta
Svi znamo kako užurbani dani mogu izgledati, ponekad je teško pronaći vrijeme, pa čak i za ovu, najjednostavniju pripremu. Upravo zato Fisherija u svojoj ponudi ima gotova jela s ribom koja štede vrijeme, a pritom zadržavaju nutritivnu vrijednost i okus.
Salate s ribom su savršen obrok u pokretu – ona s kozicama kombinira zelenu salatu, crnu rižu i umak od sezama, dok je salata s lososom poslužena s ukusnim krumpirom u pesto umaku. Za ljubitelje klasičnih okusa tu je salata od tune s tjesteninom, kukuruzom i grahom, sve jednostavno, ukusno i lako dostupno.
Osim salata, svakodnevno svježe pripremljen sushi u Fisheriji predstavlja idealan izbor za ručak ili večeru. Dostupan je u različitim kombinacijama, uključujući vege varijante, sushi s termički obrađenom ribom, kao i one s najsvježijom tunom, lososom ili jadranskim kozicama. Bez obzira na to što odaberete, znat ćete da konzumirate zdravi obrok bogat kvalitetnim sastojcima.
Zdrav obrok ne mora biti kompliciran. Priprema ribe može biti brza, a uz gotova rješenja poput salata i sushija iz Fisherije, uživanje u ribljim delicijama nikad nije bilo jednostavnije. Obogatite svakodnevicu ribom – neka tog postane vaša nova navika zbog zdravlja, ali i užitka. Sve što vam treba, od svježe i smrznute ribe do gotovih jela, možete pronaći u Fisheriji. Vrijeme je da zdravlje postane dio vaše svakodnevice, brzo, jednostavno i ukusno!
Još tema iz Fresh Start January rubrike otkrijte klikom na vizual ispod.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Vedran Rapo, Fisherija