Jeste li ikad pomislili da biste mogli spavati u replici poznate Van Goghove slike Spavaća soba? Vjerojatno vam tako nešto nikada nije prošlo glavom, no zahvaljujući suradnji Instituta za umjetnost u Chicagu i AirBnb-a, to će postati moguće.

Osim što ćete u Chicagu moći spavati u replici Van Goghova umjetničkog djela, od 14. veljače moći ćete posjetiti i izložbu koja po prvi puta na okupu sadrži navedenu sliku i njezine originalne replike. Upravo činjenica da je sam Van Gogh istu sliku nacrtao tri puta daje priči posebnu notu. Dvije od tri slike Spavaće sobe našle su svoje privatne vlasnike, dok se jedna inače nalazi u pariškom muzeju D’Orsay.

1455124092-hbz-van-gogh-00-index

Prva slika naslikana je 1888. godine u njegovom domu u Arlesu, mjestu za koje se Van Gogh nadao da će biti umjetnički raj njega i Paula Gauguina, gdje će moći mirno skladati jedan uz drugoga. No s vremenom je slika počela pokazivati znakove oštećenja što je ponukalo Van Gogha da ju naslika još jednom. Samo nekoliko tjedana nakon nastala je i treća verzija, koju je namijenio svojoj sestri i majci na dar.

vangountitled

Kada je Van Gogh opisivao svoje umjetničko djelo, rekao je kako je to naprosto samo njegova spavaća soba i ništa više. Jedino što u tome okruženju može odigrati presudnu ulogu su boje. Iz toga razloga gledanje u tu sliku trebalo bi potaknuti maštu i spokoj baš kao što bi to spavaća soba inače trebala raditi. U ovoj slici ekspresionizam je jasno vidljiv, a možda ga još intenzivnije doživite odlučite li zaista unajmiti “Van Goghovu” sobu. Cijena joj je 10 dolara, baš kao da se ni po čemu ne razlikuje od drugih soba na ovome servisu.

van gogh

vvvvgallery-1455125822-hbz-van-gogh-embed-03