Razgovarali smo s dizajnericama koje stoje iza preslatkog hrvatskog brenda za klince Shuz. Mini

Iako su Maja Žirovčić i Ljudmila Pribilović već otprije poznate hrvatskoj modnoj sceni na kojoj djeluju već 13 godina, prije godinu dana mnogima su se našle na radaru kad su lansirale dječju liniju. Avantura Shuz. brenda započela je personaliziranjem wedding tenisica, u čemu su dizajnerice bile prve u Hrvatskoj, a prije nekoliko godine, s baby boomom u privatnom životu, došlo je do booma i u poslovnom aspektu te su počele kreirati odjeću za klince u sklopu brenda Shuz. MINI. Ovih dana predstavile su svoju drugu kolekciju koja se, baš poput njihovog prvog proizvoda, može personalizirati.

Tijekom 2022. godine dizajnerice su pokrenule brend dječjih sweatshirta s personaliziranim imenom čija je cijela proizvodnja od prvog do zadnjeg koraka smještena u Zagrebu. Nakon predstavljene druge kolekcije majica za djecu svih uzrasta, odlučili smo razgovarati s ovim sjajnim dizajnericama koje podržavaju slow fashion, domaći dizajn i ekološki sustav proizvodnje. Pročitajte što su nam otkrile o svojoj priči i proizvodnji majica koje ćete poželjeti sačuvati za uspomenu i nakon što ih djeca prerastu!

MagMe: Kao duo koji se hrvatskoj industriji predstavio uz takozvane tenisice za vjenčanje, kako ste se odlučile na razvijanje brenda u smjeru majica odnosno sweatshirta za djecu – radi li se o osobnom projektu?

Maja Žirovčić: Kao kreativke i poduzetnice svjesne smo da se brend mora razvijati i nadograđivati. S obzirom na to da je Shuz.i cjelokupni identitet brenda usko povezan s nama, to nam je bio logičan korak u poslovnom razvoju. Nakon što smo postale mame fokus nam se usmjerio na djecu i njihovu odjeću tako da je taj korak trebao biti proizvod za djecu. Nakon više od desetljeća provedenog u dizajnu tenisica htjele smo napraviti odmak od obuće, a kako promišljeno biramo odjeću za vlastitu djecu, spoznale smo da su nam pamučne, udobne, a opet estetski zanimljive majice najdraži izbor.

Ispostavilo se da i puno naših klijentica, koje su svojedobno izabrale i nosile naše tenisice na vlastitom vjenčanju, u međuvremenu postale majke pa je i njima taj naš pomak u ovom smjeru zanimljiv.

MagMe: Kažete da je kroj majice udoban, ležeran i idealan za igru, što je svakom roditelju najbitnije za svoju djecu – od kojih materijala izrađujete majicu?

Ljudmila Pribilović: Dugo vremena smo razvijale kroj majica, a i potraga za idealnim materijalom i tipom aplikacije je također bio izazovan proces. Znale smo od početka da materijali moraju biti od 100-postotnog pamuka i visoke kvalitete jer kao mame znamo koliko pranja jedna dječja majica prođe. Naravno, imale smo na umu osjetljivu dječju kožu za koju su prirodni materijal, za što je pamuk savršen.

MAGME: S obzirom na to da se radi o personaliziranim majicama, koliko traje proces od narudžbe do završetka izrade?

: Kako se cijeli tijek proizvodnje odvija u Zagrebu, treba nam svega nekoliko radnih dana da majicu izradimo od početka do kraja, odnosno do jednog preslatkog paketa s obzirom na to da majica dolazi u pakiranju koje je odmah spremno za idealan poklon. Brending shuz.MINI-ja obogaćen je našim simpatičnim likovima kreiranim da potiču maštu djece i nalaze se na privjesnicama, poklon kartici, naljepnicama i malom katalogu koji je ujedno bojanka i slikovnica sa pričom o svakom liku. 

MagMe: Na koji način kupci mogu odabirati boju, slova i dizajn personaliziranih majica? 

LJP: Kada smo lansirale shuz.MINI prije godinu dana, u prvoj kolekciji imale smo u ponudi samo tri boje, neutralnu “Happy Beige”, veselu “Super Green” i za mrlje od igre otpornu “Teddy Brown”. U međuvremenu kako smo nalazile zadovoljavajuće materijale u drugim bojama tako smo širile ponudu. Slova koja su rađena po našem dizajnu izrađujemo od floka, materijala baršunastog izgleda, i njih je moguće izabrati u četiri boje – crvenoj, žutoj, sivoj i ljubičastoj. Trenutačno imamo internetsku stranicu prilagođenu korisnicima i na kojoj je vrlo jednostavno izabrati kombinaciju boje majice, slova i upisati željeni natpis ili ime.

Kako imamo višegodišnje iskustvo upravo u segmentu personaliziranih proizvoda uvijek smo dostupne i za komunikaciju s kupcima i savjetima oko samog dizajna.

Društvene mreže su nam se pokazale sjajan alat za takvu vrstu brze i efikasne komunikacije.

MagMe: Kroz proizvodnju provlačite pitanje eko održivosti i masovne proizvodnje – kako se Shuz. bori protiv ključnog problema modne industrije?

: Održivost je ovdje ključna riječ. Naš pristup proizvodnji se ne može usporediti s brendovima masovne proizvodnje. Sav proces izrade, od nabavke materijala, šivanja, pripreme slova, pakiranja u platnene torbe i stotine drugih koraka je izrazito lokalan i na to smo posebno ponosne jer time podržavamo lokalnu ekonomiju i koristimo ekološke modele pa to smatramo svojim malim, ali bitnim doprinosom. 

MagMe: U svom brendu promovirate domaći dizajn što nas posebno veseli. Je li teško u Hrvatskoj doći do materijala koji podržavaju vaš slow fashion pristup?

LJP: Iza hrvatske odjeće najčešće stoje mali timovi velikih ideja i snova. Proizvode u manjim serijama, što ne označava samo održivu proizvodnju već nerijetko i jedinstvene, ručno rađene komade kvalitetnog materijala. Odjeća poput Shuz. majica rađena je u potpunosti u Hrvatskoj i budući da je slow fashion kod nas još u začetku nije lako doći do kvalitetnih materijala. Domaći brendovi žele pružiti tržištu kvalitetnu odjeću koja će dugo trajati, a naš je cilj stvarati pomno kreirane komade za koje s ponosom možemo reći da su “Made in Croatia”. 

MAGME: U kolekciji imate i takozvanu “mama majicu”. O čemu se tu radi? 

: Kada smo prilikom izrade malih majica poželjele jednu za sebe nastala je “mama” majica. Riječ je o ženskim majicama dostupnim u dvije veličine koje kao i majice za najmanje krasi prepoznatljivi shuz. vizual. Mekane i udobne, oversized kroja, idealne za mnoge ležerne kombinacije prilikom aktivnog igranja u parkiću. Budući da su majice lagano predimenzioniranog kroja često ih vole nositi i trudnice koje u svojim trudničkim danima najviše vole posezati za udobnom odjećom. 

MAGME: Uz majice, na webshopu imate i postere uz koje djeca uče abecedu, oblike i boje. Imate li u planu proizvodnju nekih drugih kreacija za najmlađe?

LJP: Prilikom stvaranja vizualnog identiteta za shuz. MINI,zajedno uz naše suradnike, nastalo je devet likova različitih oblika i boja koji kod svakog djeteta pobuđuju različite asocijacije. Nakon nekog vremena došli smo na ideju da likovima dajemo imena i osobine, karakteristične za razdoblje odrastanja. Jednog dana planiramo sve shuz.MINI prijatelje okupiti u jednu malu slikovnicu. 

Sve fantastične komade ovog brenda otkrijte na njihovoj službenoj stranici i odaberite predivan poklon za svoje najmlađe, ali i za vas! Još preslatkih fotografija ove hrvatske dječje kolekcije otkrijte u nastavku.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: shuz. MINI 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0