Radio 101: Izložba u sjećanje na dan kada je spašena sloboda javne riječi

U sjećanje na najveći prosvjed građana za slobodu medija i javne riječi koji se dogodio u novijoj hrvatskoj povijesti, tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo, pod medijskim pokroviteljstvom Radija 101, 24. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti organiziraju svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu. Moći će se pogledati projekcija filma „Dan nezavisnosti Radija 101“ u režiji Vinka Brešana, a bit će predstavljena i izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića te Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke.15Do demonstracija je došlo prije punih dvadeset godina, točnije 21. studenoga 1996., kada je dan ranije Vijeće za telekomunikacije pod kontrolom tadašnje vlasti, odlučilo oduzeti koncesiju za emitiranje kultnom Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, a prije svega slobode javne riječi. Ta odluka dovela je do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja.

92 Veličanstvenim demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti,  Stojedinica je spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Na poziv HHO-a upućenim kroz radijski eter, 120 000 građana sa svijećama u rukama okupilo se na Trgu bana Jelačića za opstanak Stojedinice i dokazalo koliki mogu biti snaga i utjecaj jednog relativno malog medija ako on istinski zastupa interese građana, ima pravedne ciljeve i nepokolebljivu volju u borbi za nezavisnost svoje uređivačke politike.

11Na službenom otvorenju izložbe predviđenoj za uzvanike nastupaju stari prijatelji Stojedinice; Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop.8Izložbu ćete moći pogledati od 26. studenoga do 4. prosinca, a ulaz je slobodan.7

Foto: Promo