Prostoria u Milanu predstavila suradnju s Altherr Désile Park studijom! Donosimo sve detalje…

Hrvatski brend namještaja Prostoria sudjeluje u jednom od najcijenjenijih sajmova namještaja koji pohode ljubitelji interijera, arhitekti i dizajneri sa svih strana svijeta – Salone del Mobile, koji se do 23. travnja održava u Milanu. Upravo su tu priliku iskoristili kako bi predstavili svoju prvu suradnju s Altherr Désile Park, međunarodno priznatim studijom čija su specijalnost produkt dizajn, kreativna i art direkcija te dizajn boja i efemernih projekata za etablirane međunarodne dizajn tvrtke.

U sklopu suradnje su hrvatski brend i kreativni studio iz Barcelone predstavili Spectrum, za koji tvrde da je “više od sofe”. Kako poručuju, riječ je o sustav ekspresivnih komponenata koji se gradi oko temeljne jezgre sjedala, naslona i jastuka kako bi omogućio fluidnost u prostorima. Sofa Spectrum je, ukratko, kombinacija jednostavnog i složenog.

Jednostavna baza poput savršene bijele košulje – lagana, svevremenska i, dodatno, obogaćena pažljivo izrađenim detaljima poput šavova i boja koje je čine posebnom. Jednostavna je i za konfiguriranje – poput odijevanja, otkrivaju iz Prostorije.

Snažan fokus na materijale i boje karakterizira rad španjolskog studija Altherr Désile Park, a komadi namještaja koje Prostoria kreira prepoznatljivi su na prvu i uklapaju se u raznovrsne interijere. Takva je i Spectrum sofa koja se može personalizirati na mnogobrojne načine.

Naime, postoje tri varijante naslona – prvi je nježno oblikovanog pravokutnog oblika, dok je drugi geometrijski ekspresivan te dodatno naglašen dijagonalnim šavovima. Treći je, pak, suptilnijeg, ali primamljivog oblika s kontrastnim detaljima koji podsjećaju na arhitekturu. Uz naslone, postoje i tri opcije za noge – tanka i precizna metalna struktura, bogato organski oblikovana drvena noga te neutralna opcija uvučene metalne nogice koja će se uklopiti u različita okruženja.

Kako otkrivaju iz brenda namještaja, Spectrum kolekcija je dizajnirana da bude vrlo prilagodljiva potrebi za raznolikošću i fluidnošću koja karakterizira naše vrijeme. S drvenom bazom i kožnatom obradom, ovu sofu lako možete zamisliti u skandinavskom domu, dok bi, u narančastoj boji, s tankom metalnom bazom i geometrijski izražajnim naslonom, mogla postati centar pažnje u nekom suvremenom uredu ili hotelu.

Ako, pak, odaberete Spectrum s mekanim naslonom i uvučenom nogicom u jednobojnoj varijanti, mogao bi djelovati kao upečatljiv color block komad u svevremenskom interijeru.

Kad je u pitanju inspiracija oko naziva sofe, iz Prostorije poručuju: “Ako postoji jedna riječ koja opisuje naše vrijeme, to je složenost. Naše binarno razmišljanje evoluira do ideje spektra – tamo gdje smo imali dvije glavne političke stranke, sada ih imamo hrpu, ne postoji jedan izvor energije, već mnogo, ne dva spola, već cijeli spektar, ne jedan model obitelji, već mnogo. Također, otvara se naša predodžba o tome od čega se sastoji osobnost. Svi smo mi skup višestrukih osobnosti – žena, znanstvenica, nogometna navijačica, majka, kći, ljubavnica, Francuskinja, Europljanka, prijateljica, ljubiteljica filmova i slično – koje se pojavljuju u različitim trenucima i situacijama. Na isti način smo razmišljali o ovom projektu. Nismo htjeli samo jedan ikonični, pojedinačni dizajn, već cijeli sustav mogućih izbora koji čine cjelinu”.

Iz studija Altherr Désile Park poručili su: “Kad smo prvi put posjetili Prostoriju, zadivilo nas je bogato arhitektonsko naslijeđe u  Zagrebu i mogli smo iz prve ruke vidjeti socijalističku modernističku kulturu koja je važan dio Prostorijinog dizajnerskog stajališta. Za ovaj projekt, više nego za formalnu povijesnu estetiku, bili smo zainteresirani istražiti šire aspekte, poput estetike proporcija i fokusa na poboljšanje životnog iskustva ljudi. Često se osjećamo inspirirani arhitekturom. Dok smo radili na projektu posjetili smo Casa Gomis, prekrasnu modernističku rezidenciju u blizini Barcelone, i svidjela nam se otvorenost i vedrina, kako se arhitektura povezuje s vrtom, materijalima i bojama. Međutim, kada pogledate sam namještaj, a posebno sofe, shvatili smo da smo danas u sasvim drugoj situaciji. U to se vrijeme smatralo da se na sofama sjedi formalno, da se vodi učtiv razgovor s gostima. Danas smo puno opušteniji, ne bismo se osjećali ugodno s ovim tipologijama. Također, na nas utječu i drugi aspekti, kao što su suvremeni pokreti u arhitekturi, upotreba boja, struktura, uzoraka i materijala. Modernizam je samo jedna od mnogih referenci koje volimo. Svi ovi inputi spojeni su u ovom projektu”.

 

Sofu Spectrum by Altherr Désile Park možete otkriti na Prostorijinom štandu, za čiji je izgled zaslužan Sven Jonke, a koji se nalazi u Paviljonu 4 na Salone del Mobile u Milanu. Vremena imate do 23. travnja!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0