nedodirljivi dan

Priuštite si “nedodirljivi dan” svaki tjedan, potreban vam je!

Ako vam radni dan traje “od 9 do 5”, onda znate da je u tjednu nemoguće priuštiti si dan za razvoj, kreativnost i razmišljanje. Pa dođe vikend – vrijeme za odmor i privatne obveze. Ako radite za sebe, radno vrijeme vam je vjerojatno fleksibilno, što često znači da radite uvijek i svugdje, a od količine sastanaka i zadataka, kreativa i produktivnost pate. I uvijek ste dostupni, uvijek u kontaktu s nekim, a poruke, mailovi i notifikacije samo se nižu. Ne postoje nedodirljivi dani, dani bez kontakata.

Koncept “nedodirljivog dana”

Kada se bavite kreativnim radom, sastanci, pozivi i poruke mogu poremetiti tijek misli i smanjiti produktivnost. Upravo zato je poznati kanadski autor Neil Parischa prije nekoliko godina osmislio pojam “Untouchable Day”, odnosno “nedodirljivi dan”. Taj je koncept do sada pomogao velikom broju kreativaca i poduzetnika da pronađu vremena za ono nešto dodatno što čini njihov rad boljim, zanimljivijim ili produktivnijim, odnosno za “magiju”. To je dan u kojem je na smartphoneu uključen airplane mode, na laptopu je onemogućen Wi-Fi i nitko vas ni na koji način ne kontaktira, cijeli dan, jednom tjedno. Nitko vas ne može dobiti.

nedodirljivi

Parischa tvrdi da provodimo 31 posto dana u mozgu obilježavajući, određujući prioritete i mijenjajući ih. To znači da kada stigne poruka, obavijest, poziv ili kad nas netko posjeti, tijek misli je prekinut. Mozak je uvijek zauzet odlučivanjem koja je informacija važnija i na to trošimo otprilike trećinu svog dana.

Pasrichin primjer je uspio u praksi i upravo zato “nedodirljivi dan” postaje sve zastupljeniji koncept. Na “normalne” dane, kada je posvećen pisanju, može napisati samo oko 500 riječi, dok na svoj nedodirljivi dan često može napisati i do 5000 riječi, povećavajući produktivnost za čak 10 puta samo zato što je – nedostupan.

Računa se ako je u kalendaru

Kako biste to postigli, sve što je potrebno je jedan dan u tjednu u svom kalendaru označiti kao “nedodirljivi dan” – dan u kojem vas ništa ne može ometati. Bez SMS-ova, bez mailova, telefonskih poziva i, apsolutno, bez sastanaka. Iako je u početku teško naviknuti ljude oko sebe na nedostupnost u određenom periodu, s vremenom postaje potpuno normalno da ste nekim danima jednostavno nedostupni.

u kalendaru

Još prije 15, 20 godina bilo je sasvim normalno biti nedostupan, mobiteli nisu bili u ruci po cijeli dan, a internet je bio ograničen na računala i svejedno smo poslovali, sastajali se i rješavali stvari. Kada dobro planirate i organizirate se, “nedodirljivi dan” može biti poput svakog drugog dana koji ste proveli nedostupni svima ostalima jer ste bili zauzeti projektom, edukacijom, sastancima. Potrebno je samo promijeniti način na koji razmišljate i shvatiti taj event u kalendaru kao stvarno bitno vrijeme.

Preporuka je svakako da takve dane dobro planirate te da bar dva mjeseca unaprijed označite po jedan dan u svakom tjednu koji će biti nedodirljiv.

Ali, što se događa kada dobijete nevjerojatan poziv za govor ili ako netko vama bitan može komunicirati s vama baš na nedodirljivi dan? Držite se ovog jednostavnog pravila: nedodirljivi dani možda nikada neće biti izbrisani, ali se mogu kretati unutar istog tjedna, važno je samo da ne preskačete tjedne. Ako se trebaju premjestiti sa srijede na četvrtak ili petak, to je u redu – čak i ako morate premjestiti hrpu aktivnosti da biste napravili mjesta. Ljepota ovog pristupa je u tome što kada u svoj kalendar postavite oznaku nedodirljivog dana, ona se doista doima trajnom i stvarnom u umu.

Nedodirljivi dan služi da radimo ono što želimo ili trebamo, ali u miru i puno produktivnije. Bilo da se radi o projektu koji već dugo odgađate završiti, o strateškom promišljanju i određivanju daljnjeg smjera ili čak i rješavanju privatnih obveza. Važno je da na taj dan radimo stvari bez vanjskih prekidanja, a kad tako krenete raditi, mogućnosti će se otvoriti same od sebe.

Što ako?

Što učiniti ako dođe do hitnog slučaja i netko mora biti dostupan? Recite osobi kojoj vjerujete ili s kojom živite gdje ćete raditi, koji se telefonski broj nalazi i gdje vas može kontaktirati u hitnim slučajevima.

Ako ste zauzet roditelj, u redu je ako rezervirate samo pola dana u tjednu kao nedodirljiv dan. Ne morate nužno raditi tijekom ovih sati. Na primjer, Pasrichina supruga uzima golem album s fotografijama koji je tri godine željela sastaviti o tome kada im se dijete rodilo, a pola dana provede u kafiću i samo ga slaže.

Nakon što obavite aktivnost u kojoj uživate i koja vam je značajna, vratit ćete se kući s toliko energije jer vas nitko nije prekidao. Dakle, tajna za poboljšanje produktivnosti je da obavite veliki zadatak na vaš nedodirljivi dan.

Kada stvorite tu duboku tišinu, produktivnost vrtoglavo raste i svi će se osjećati sjajno prije i poslije. Zapravo, počet ćete se radovati ovim danima.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0