(Pre)realističan TikTok beauty filter zaludio je čitav svijet

Beauty filteri i nisu neka novost na društvenim mrežama, pa tako ni na TikToku. Prije otprilike mjesec dana na ovoj je najpopularnijoj aplikaciji u svijetu, niknuo novi filter “Bold Glamour” koji doslovno mijenja oblik ljudskog lica, a pritom je napredniji od drugih filtera i izgleda veoma realistično. Filter, koji je do danas korišten više od 22 milijuna puta, potaknuo je brojne (negativne) reakcije, a na društvenim mrežama pokrenuli su se i ozbiljne rasprave o tome koliko filteri koji mijenjaju izgled, baš kao ovaj, dobro odnosno loše utječu na samopouzdanje. 

Filter je namijenjen “proljepšavanju” – ističe obraze, podiže obrve, naglašava nos, nanosi nude sjenilo na kapke, produljuje trepavice i povećava usne. Napravljen je uz pomoć umjetne inteligencije koja prepoznaje crte lica te se prilagođava svakom korisniku, a ono što je “najstrašnije” je da filter nema niti jednu manu. Naime, uglavnom bi, prilikom korištenja drugih filtera, on nestao s lica kada se dio lica ne vidi ili ga prekriva ruka, ali “Bold Glamour” nema takvih problema. U koju god poziciju okrenuli glavu, filter će “pratiti” vaše lice i čitavo vrijeme izgledat ćete “besprijekorno”.

Mnogi influenceri ovaj filter koriste svakodnevno, no neki su svoje profile i utjecaj iskoristili da istaknu zabrinutost o tome kako i ovaj filter može utjecati na samopouzdanje, pogotovo mladih žena.

Brojne djevojke danas imaju problema sa slikom svojeg tijela baš iz razloga što društvene mreže postavljaju nove granice ljepote.

Filteri, koji su nekoć bili namijenjeni zabavi, danas služe za prekrivanje nedostataka i stvaranje imidža koji ne prati stvarnu situaciju.

@valeria.lipovetsky

Starting a petition to remove this filter 😅🫣

♬ som original – Eduarda Rebouças

TikTokerica Joanna Kenny, koja broji više od 29 tisuća pratitelja na toj društvenoj mreži i poznata je po tome što pomaže svojim pratiteljima sa samopouzdanjem, izjavila je da filtrirana koža nije tip kože koji postoji i da se svatko treba osjećati ugodno u svojem tijelu. Kenny se također pridružila kampanji #TurnYourBack, u suradnji s beauty brendom Dove, koja se bori protiv korištenja filtera na društvenim mrežama.

@joannajkenny

DON’T USE THIS FILTER ⚠️ This is the viral filter everyone is using rn. Tell me honestly, have you ever not shown up irl because of how you’ve misrepresented yourself on social media? If so, you’re not alone ❤️‍🩹 You deserve to live a full and happy life without worrying about how you look doing it 💅 #poresnotflaws #boldglamour #beautystandards #beautystandardsarefake #bodyimagemovement #bodyimagehealing #joannakenny #toxicbeautystandards #skinconfidence #skinconfident #nofilterchallenge #fyp2023

♬ original sound – Joanna Kenny

Iako je većina pratitelja na videu komentirala kako je Kenny prekrasna bez filtera te se uz “Bold Glamour” vežu većinom negativni komentari, pa se čak poziva i na bojkot tog filtera, broj korištenja i dalje raste. Pitanje je koliki utjecaj na izgled koji se smatra “poželjnim” imaju društvene mreže danas, odnosno filteri koji se na njima koriste te koliko mijenjaju percepiju toga kako žene stvarno izgledaju.

Fotografije: TikTok

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0