Prada Marfa muzej nastao je prije 15 godina! Evo koja se priča krije iza njega…

Na društvenim mrežama sigurno ste naišli na fotografiju Pradinog butika usred pustinje, no jeste li se ikad zapitali o čemu je zapravo riječ? Prada Marfa muzej umjetnička je instalacija koja je nastala prije više od 15 godina, a i dan danas se nalazi oko 42 kilometara udaljena od tog gradića u američkoj saveznoj državi Teksas.

Za umjetnički rad, koji izgleda kao butik talijanske modne marke, Prada Marfa muzej zaslužan je dvojac Elmgreen & Dragset, odnosno Danac Michael Elgreen i Norvežanin Ingar Dragset, koji u paru djeluju od 1995. godine. Umjetnicima je baza u Berlinu, njihova djela poznata su po svojoj dovitljivosti i duhovitosti te često obrađuju društvene i kulturne teme, a svakako je Prada Marfa među najpoznatijima (uz memorijalni spomenik postavljen u berlinskom parku Tiergarten koji odaje počast homoseksualnim žrtvama nacističkog režima te Han, skulpturu mladog muškarca koja krasi dansku luku Helsingør).

Pop art arhitektonski projekt, kako su ga sami umjetnici nazvali, mini zgrada koja izgleda kao butik, postavljena je u blizini autoceste 90, 1. listopada 2005. godine. U realizaciji dvojcu su priskočili u pomoć američki arhitekti Ronald Rael i Virginia San Fratello, izgradnja instalacije koštala je sveukupno 120 tisuća američkih dolara. Najprije je bilo zamišljeno da se zgrada neće obnavljati, nego da će postepeno propadati okružena opustošenom okolinom (izrađena je od biorazgradivih materijala), ali plan je promijenjen nakon što su vandali uništili grafitima eksterijer te ukrali stvari iz nje – i to iste večeri kad je muzej službeno otvoren. Ukradeno je šest torbica i 14 desnih cipela koje su bile izložene, u vrijednosti od čak 80 tisuća dolara.

Naime, iako je instalacija izgrađena da u potpunosti nalikuje dućanu Prade u Milanu, vrata koja se nalaze na ulazu su sasvim neupotrebljiva, ali stvari koje se mogu vidjeti kroz izlog, zaista su autentični Prada komadi iz kolekcije za jesen/zimu 2005. godine koje je odabrala dizajnerica Miuccia Prada, koja je i ranije surađivala s umjetničkim duom. Naime, četiri godine ranije, Elmgreen & Dragset su na jendu njujoršku umjetničku galeriju objesili lažni znak s natpisom: “Opening soon – Prada”.

Beyonce ispred muzeja Prada Marfa

Originalno je Prada Marfa muzej trebao biti smješten na području Nevade, međutim umjetnici nisu dobili podršku od te države te je zato preseljen u Teksas. To nije riješilo njihove probleme jer su se u pravnoj nevolji s Teksasom našli prije sedam godina, kada su službenici Texas Department of Transportation uopće postali svjesni da ova art instalacija uz cestu postoji. Naime, pravila u Teksasu navode da se Prada znak na instalaciji smatra reklamom te se zbog toga što se nalazi uz autocestu koja podliježe onome napisanom u aktu Highway Beautification Act mora imati dozvolu. Elmgreen je komentirao da reklama nije ilegalna jer uopće nije reklama koju je odobrila modna kuća, dapače nisu je ni tražili niti su umjetnici plaćeni od strane Prade za nju te je ipak, u rujnu 2014. godine, građevina prekvalificirana u muzej s instalacijom Prada Marfa kao jedinim eksponatom.

Ovaj muzej je kritika materijalizmu, američkom konzumerizmu i retail turizmu, a simbolično je smješten u pustinju te se trebao raspasti u svoju okolinu, a upravo mu ona daje dodatni kontekst. Međutim, s vremenom je dobila i drugačije značenje, fake Prada dućan u Marfi ne samo da je postao meka koju su posjećivali suvremeni umjetnici iz svih krajeva svijeta, već i jedna od must see atrakcija u tom dijelu Sjedinjenih Američkih Država koju su hrlili pogledati upravo oni opsjednuti shoppingom, ali i brojni turisti i celebritiji. Postala je nešto drugačije od onoga što je umjetnički duo zamislio i dobila je neki svoj paralelni život na društvenim mrežama, u serijama i filmovima i postala simbol za kojeg gotovo svi znaju da postoji i gdje se nalazi, a ne znaju koja priča stoji iza toga.

Fotografije: Unsplash, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0