Potpuno drukčija vrsta parka u Istanbulu

Istanbul je jedan od najljepših svjetskih gradova s bogatom povješću, no s jako malo postojećih zelenih površina. Vodeći se idejom zelenijeg Istanbula, studio DROR iz New Yorka osmislio je novu vrstu parka pod nazivom Parkorman.

Parkorman-by-Dror-7-1020x610

Projekt uključuje pet različitih područja- otvoreni prostor na ulazu u park koji služi i kao prostor okupljanja i sadrži dio s ljuljačkama koje se njišu iznad šumskog pokrivača, zatim bazen, odnosno dio s velikim jamama koji je inspiriran turskim bazarima, velike petlje po kojima je moguće šetati i sadrže trampoline. Zanimljiv dio parka labirint popunjen skulpturama koji povezuju okoliš, te na kraju izvori vode, odnosno fontane u kockastim blokovima.

istanbul-trampoline-park-dror-1

Parkorman-by-Dror-2-889x500

„Prilikom razmišljanja o prostoru za park zapitali smo se kako privući strance i ljude koji inače ne borave u prirodi. Za cilj smo si postavili stvaranje parka u kojem će se ljudi riješiti tjeskobe i straha koji često dolazi uz novo i nepoznato okruženje. Smislili smo koncept u kojem posjetitelji sami stvaraju svoje iskustvo, umjesto da park diktira smjer kretanja i aktivnosti.“- DROR studio

Prostor koji se nalazi šest kilometara sjeverno od centra Istanbula ovime bi postao igralište i park u kojem bi svaki posjetitelj mogao stvoriti jedinstveno iskustvo. Na projektu se radi već tri pune godine te se zaista nadamo da uskoro slijedi i realizacija.

Parkorman-by-Dror-3-889x461 Parkorman-by-Dror-5-889x440 Parkorman-by-Dror-6-1020x610

FOTO: DROR renderi