
Posjetili smo Pelegrini i uvjerili se zašto se radi o jednom od najboljih restorana u Hrvatskoj
Smješten u srcu povijesnog Šibenika, restoran Pelegrini se s razlogom smatra jednim od najatraktivnijih gastronomskih odredišta u Hrvatskoj. Ove godine restoran je proslavio punoljetnost, a tim je povodom predstavljen novi vizualni identitet koji odražava njihovu ljubav i strast prema gastronomiji kroz četiri temeljna elementa kulinarske filozofije — toplinu, kiselinu, slanost i masnoću.
Posjetili smo ih i isprobali tasting menu od šest sljedova uparen s vinskom pratnjom — i još jednom se uvjerili zašto je ovo jedan od najboljih restorana u zemlji.
Odnos osoblja prema gostima i pažnja prema detaljima ključni su dijelovi svakog fine dining iskustva, no u Pelegriniju to je podignuto na višu razinu. Već pri dolasku na ljetnu terasu smještenu na Trgu četiri bunara, tik uz UNESCO-om zaštićenu katedralu sv. Jakova, dočekuje nas savršeno uigran tim i večera može početi.
Iako tasting menu broji šest sljedova, stvarna brojka poslužene hrane je i veća. Sve započinje palate cleanserom, osvježavajućim sokom od đumbira koji priprema nepce za nadolazeće okuse, uz poseban šampanjac koji se može kušati isključivo u Pelegriniju. Gotovo čitava vinska karta sastoji se od vina proizvedenih u suradnji s restoranom, s naglaskom na autohtone dalmatinske sorte. Kroz večeru često se spominjala Vinarija Grabovac čije smo etikete poput Sauvignona Blanca, Kuvija i Kujundžuše imali priliku kušati. Od drugih vinara istaknuli su se Bibich s vinom Alta Gorica te hvarska vinarija Braća Plančić s roséom Pharos Opolom.
Novi vizualni identitet odmah se oslikava u prvim zalogajima, malim jelima koja interpretiraju četiri spomenuta elementa. Prvo je bio lažni čips u obliku dagnje, s kombinacijom sipe, larda i komorača. Slijedi škrljun, velika kozica iz rijeke Krke, zatim prženi golci s krumpir salatom, a četvrti zalogaj bio je juneći carpaccio s celer salatom. Masno, slano, kiselo, toplo – punina okusa u svakom zalogaju.
Prije sljedećeg slijeda, poslužen je domaći čaj, mješavina crnog i bijelog čaja s dodatkom kefir kulture koju sami uzgajaju u restoranu. Zatim dolazi posebna verzija riblje juhe s podlogom od riže bižija, servirana uz domaći kruh pečen ispod peke i vrhunsko maslinovo ulje.
Nakon toga stiže carpaccio od škampa u kefiru s uljem od lista smokve i kavijarom, poslužen uz brioche kruh. Ovo je prvi službeni slijed večere, čije su nas teksture i okusi oduševili.
Slijede kuhane glave jastoga na pari, u kombinaciji s tikvicama i savršeno pripremljenim domaćim lisnatim tijestom, možda i najukusnijim koje smo ikad probali.
Okuse mora na kratko su prekinuli ravioli punjeni sporo pečenom patkom uz pjenicu od majčine dušice. Prvo glavno jelo bila je sabljarka, poslužena sa slanim šugom i sirom, uz tartar od sabljarke i salsa verde, a na vrhu dehidrirana crna maslina.
Drugo glavno jelo izazvalo je val nostalgije – punjena paprika, ali u finijoj, modernoj varijanti. Punjena telećim mesom, na podlozi od šalše, uz pire krumpir i domaći kruh. Jednostavno, a duboko, utješno i moćno.
Za kraj, desert kojem smo se najviše veselili, torta od skorupa koja se topi u ustima i zaokružuje ovo nevjerojatno iskustvo. A taman kad smo pomislili da je večera gotova, stižu još i mali slatki zalogaji – čije okuse ovog puta nećemo otkriti.
Ako vas ovog ljeta put nanese u Šibenik ili okolicu, svakako rezervirajte večeru u Pelegriniju i doživite iskustvo koje se pamti!
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Bruno Dobrota