Posjetili smo novootvorenu Saint Hills Cantina vinariju nedaleko od Poreča – ovo su naši dojmovi!

Istarska gostoljubivost i predivna priroda, mirno okruženje, terasa s pogledom na vinograde na kojima rastu sorte koje u tom trenutku možete kušati u čaši i vrhunska, lagane bijele, rosé i crne kupaže s potpisom vinarije Saint Hills – sve to možete doživjeti na oko tri sata vožnje od Zagreba.

Cantina Saint Hills novo je otvorena vinarija s restoranom i tri smještajne jedinice nedaleko od Višnja te na oko 15 kilometara udaljena od Poreča koja je u kratkom roku oduševila sve one koji su je do sad posjetili te već postala jedna od must visit vinarija ako ste u potrazi za pravim doživljajem i elegantnim okruženjem.

Vino, hrana, ljudi i sve ono što oblikuje istarski terroir dio je doživljaja Saints Hills Cantine, vinarije koja je ovog proljeća otvorila svoja vrata na radost svih ljubitelja dobrog vina, ali i autentičnih i autohtonih specijaliteta koji počivaju na lokalnim namirnicama. Koncept kuhinje je kako su nam otkrili vlasnici Ivana i Ernest Tolj – riječ je o mediteranskim delicijama s tradicionalnim istarskim specijalitetima, a za meni su zaslužni poznati istarski ugostitelji Deni Mandić i njegov otac Josip.

Budući da je naglasak na sezonskim namirnicama što je danas ultimativni lifestyle cilj, i jelovnik će se mijenjati sezonski, a fokus je osim na svježoj i kvalitetnoj namirnici, i na prezentaciji iste. Tako se primjerice, kako i nalažu pravila struke tatarski biftek priprema pred gostima, a riba u soli, priprema se starom, gotovo zaboravljenom tehnikom čišćenja ribe pri kojoj se sol zapali, a nakon skidanja korice, riba se filetira.

Poštujući bogatu i raznovrsnu istarsku gastronomiju, na meniju će se tako mogu pronaći i istarski pršut, selekcija istarskih sireva, ombolo, istarske kobasice, domaći fuži ili pljukanci sa svježim tartufima, razne fritaje, istarski šug s njokima, rižot s kanaštrelama i sipom, riblja juha, ali i biftek na žaru, ramstek tagliata i Fiorentina steak, teletina u teći, ossobuco i 60 dana odležani T-bone steak od black angusa ili jelo s posebnom preporukom chefa – hlap s domaćom paštom.

Sve to poslužuje se na terasi s koje pogled puca na vinograde chardonnaya i ostalih sorti bijelog grožđa koje se stvaraju u istarskoj vinariji, dok se crne sorte i pošip uzgajaju na Saint Hills lokaciji na Pelješcu.

Zanimljivo je da su uz lozu, na imanju posađene i masline od kojih se radi djevičansko ulje kojim se začinjavaju jela u restoranu Cantini. Loza i maslina zasigurno su zaštitni znakovi Istre, pa ih je lijepo vidjeti kako si prave društvo na predivnom imanju Saint Hills Cantine.

Osim što se tamo možete uputiti na lagani ručak ili večeru, u Cantinu možete doći i na vinske ture i degustacije na koje je preporuka da se dolazi tijekom tjedna, kako bi se enolozi i domaćini Cantine mogli u potpunosti posvetiti svim svojim gostima. U ugodnoj šetnji oko same vinarije, od vinograda do podruma doznat ćete sve o lozi, povijesti, tradiciji, ali i o samim vinima, proizvodnji, tankovima…

Mi smo saznali da njihova vina odležavaju isključivo u bačvama od francuskog hrasta, koje kroz staklo na ulasku na recepciju možete vidjeti, te u betonskim tankovima zbog njihove poroznosti. Riječ je o vinima koja su u Hrvatskoj, ali i svijetu, iznimno popularna, a godišnje se napuni oko 200 do 220 tisuća boca, a neke etikete su redovito rasprodane.

Upustiti se možete u različite vrste degustacije vina, uz stručne riječi sommeliera. U sklopu “White trio” se kušaju tri bijele sorte: Mala Nevina, Posh i Frenchie, zatim se nudi “Red temptation” – St. Heels, Sv. Roko i Dingač te “El Classico Cantina” kao proširena kombinacija prethodna dva tastinga – Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Sv. Roko i Dingač. Degustacija “In the sky with the diamonds” definitivno je najsveobuhvatnija te se u sklopu nje može kušati čak 8 etiketa – Mala Nevina, Posh, Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Black, Sv. Roko i Dingač.

Zanimljivo je da su uz lozu, na imanju posađene i masline od kojih se radi djevičansko ulje kojim se začinjavaju jela u restoranu Cantini. Loza i maslina zasigurno su zaštitni znakovi Istre, pa ih je lijepo vidjeti kako si prave društvo na predivnom imanju Saint Hills Cantine.

Razmišljajući o budućnosti i dostupnosti lokacije, usred vinograda Cantine, napravljen je i heliodrom, što se sada pokazalo kao upravo vizionarski potez. Naime, u suradnji s Heli Fly Istria a s ciljem da se ponudi premium usluga onim gostima koji traže više, gosti Saint Hills Cantine na raspolaganju imaju helikopter, bilo da na imanje žele doći direktno s aerodroma, ili ga žele unajmiti u svrhu razgledavanja. U suradnji s vinarijama Rossi i Meneghetti kreirana je i “Wine and Fly” opcija pa se na tako u jednom danu može posjetiti čak tri vinarije, što je pogotovo zgodno za dežurnog vozača u društvu koji se mora “žrtvovat”“ dok ostali uživaju u kušanju savršenih istarskih vina.

Sve divne kulture koje su godinama oblikovale terroir ovoga mjesta mogu se smjestiti u dvije posude: čašu i pjat. I obje su životne, iskrene, prave istarske. Najbolje govore o različitostima i sličnostima, o veličini srca i raskoši prirode Istre i Cantine, vinarije u koju ćete se bez sumnje zaljubiti.

Ovo je zasigurno mjesto na koje ćete se vraćati – ne samo zbog gastronomskih užitaka i vrhunskog vina, već i zbog opuštajućeg ambijenta u kojem se svatko osjeća dobrodošlim. Uz to, ako poželite nešto dulje vremena provesti u Saint Hills Cantini, unutar predivne kamene kuće kriju se i tri predivno uređena apartmana u kojima je naglasak stavljen na prirodne materijale i drvo, koji svojim relaksirajućim interijerom skladno prate atmosferu same vinarije i njezin eksterijer.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Marina Rendulić i privatna arhiva

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0