Iva Marušić 12.07.2024. Wine & Dine

Posjetili smo Forty Two, novi restoran u centru Zagreba koji vrvi fantastičnom ponudom i prekrasnim uređenjem

U Zagrebu se posljednjih godina otvaraju nova mjesta koja se svojim pristupom nastoje doimati kao da ste se našli u kakvom većem europskom gradu koji vrvi fantastičnom ponudom restorana i barova. Jedan od njih je i Forty Two, novi restoran u Petrinjskoj ulici na broju 42, samo nekoliko broja od nekadašnjeg Mimes’a, “mlađeg brata” ovog novog mjesta u centru grada. Imali smo prilike ovog tjedna posjetiti ovo novo mjesto, ručati u prekrasnom uređenju i razgovarati sa začetnicima tog novog projekta.

Samim se ulazom u ovo novo velebno mjesto doima kao da ste se našli u Parizu ili Londonu. Mjesto je to čiji prvi dojam izgleda iznimno luksuzno i ekskluzivno, što i jest činjenica ako pogledate uređenje interijera i bar koji se proteže do prvog kata, kao bogatstvo materijala kojim dominiraju baršun i tamno drvo. No, Forty Two je i više od toga, to je mjesto koje će zadovoljiti i one koji su stigli na neobavezan ručak ili, pak, na nešto svečaniju prigodu i večeru uz zabavu, započinje nam priču o svom novom projektu, Joško Kovač. Kovač je već više od 20 godina u ugostiteljskom poslu i s partnerom je otvorio neke od najpoznatijih mjesta u Zagrebu.

Joško Kovač

Najveća prednost ovog restorana je definitivno njegova lokacija, koja je u centru grada, no atmosferom se doima kao da ste negdje izvan gradske vreve. Naime, na terasama restorana, od kojih se jedna nalazi na samoj Petrinjskoj ulici, a druga funkcionira kao zimski vrt, osjećate se kao da niste u centru grada te na njima dominira mir, gomila biljki i radi se o oazi kakvu nismo navikli viđati u središtu grada.

Forty two je restoran u kojem su jednaka pažnja posvećuje i ručku i večeri ali i dnevnom meniju koji je već godinama prepoznatljivi zaštitni znak Mime’s restorana. Doista na meniju ćete pronaći cjenovni rang od 15 do 50 eura po tanjuru.

Ipak, dizajnerica interijera Katarina Krijan otkriva nam da je upravo luksuzan izgled restoran nešto što možda može otjerati goste koji žele pojesti nešto na brzinu, otići na pauzu ili uživati u ležernom ručku ili večeri. No, ekskluzivnost ovdje ne vodi glavnu riječ – osim, ako ne razgovaramo o uređenju interijera koje nas se dojmilo. Krijan i Kovač otkrivaju nam da su zajedno odradili već niz projekata i da u svaki ulaze tako što prvo osmisle uređenje toaleta – smiju se oboje. Na ukupnih 215 kvadrata od kojih je sve povezano i ukupnih 74 sjedaćih mjesta, prostor je razigran na četiri dijela: vanjska terasa, veliki bar i zimski vrt u prizemlju, dok se na katu nalazi otvoreni kat koji gleda s pogledom na taj dojmljiv šank i takozvana VIP soba koja je odvojena od ostatka restorana.

Forty Two otvoren je prije tek dva tjedna, projekt se tek realizira i čeka da ga otkriju gosti. Međutim, Kovač nam govori da se već mogu pohvaliti s prosječno 120 couverta dnevno; od toga su nešto stalni gosti, a nešto novi gosti u potrazi za nekim novom restoranskim iskustvom u Zagrebu.

O jelovniku i inspiraciji iza njega govori nam i Hrvoje Nakić, koji je osmislio meni koji je podložan promjenama s obzirom na sezone. Nije se puno toga promijenilo od Mime’s gourmet bara. Upitali smo Kovača što mu je omiljeno s menija, odgovara da obožava terinu od junećeg repa i dekonstrukciju tatarskog, uz toplu salatu s pečenim povrćem i crnom rižom. I sam priznaje kako se na prvu ne radi o jelima koje bi sam inače odabrao s jelovnika, no da Nakić na najbolji način, jednostavna jela pretvara u maestralna. Poput punjene papirke, koju nekad možete pronaći na dnevnom meniju.

Osim jela a la carte, restoran svakog dana u ponudi ima dnevni meni, na kojem možete pronaći jednostavna i svakodnevna jela koja možda ne biste očekivali u ovakvom restoranu. Također, radi se o jelima izrazito pristupačnih cijena. U konačnici, najveći forte restorana je, kako sam Nakić navodi, to što rade po principu kuhanja sa stvarnim namirnicama, a ne eksperimentiranja, i daju ljubav u svaki tanjur koji izađe iz njihove kuhinje u prizemlju restorana.

Vikendom Forty Two nudi i dobar provod. Kako nam Kovač kazuje, petkom će vas tamo vrlo često iznenaditi fenomenalna atmosfera DJ-ice Danijele Korejzl, koja vas vodi kroz Oriental House posebno odabranu ambijentalnu glazbu i još poneka iznenađenja. Radno vrijeme restorana vikendom je do jedan ujutro, što ovo mjesto čini idealnim za upravo ono što Zagreb ne nudi – mjesto u čijem se lijepom ambijentu možete zabaviti, fino jesti i družiti se s prijateljima ili pak, nešto slaviti.

A ako ste u potrazi za mjestom  na kojem ćete htjeti slaviti u privatnosti, Forty Two ima posebnu VIP sobu, u kojoj ste u potpunosti odvojeni od cijelog restorana. Prekrasan mramorni stol koji se proteže duž prostorije, može ugostiti deset osoba, a privatnost je na tolikoj razini da u njoj možete puštati vlastitu glazbu.

Jedan neobavezan ručak u utorak i razgovor s ljudima koji su stvarali ovu priču, bio je sjajna uvertira za upoznavanje s novim mjestom u Zagrebu kakvo je nedostajalo. Forty Two, oaza je u kojoj će uživati svi, od onih koji su u potrazi za ležernijim, ali i po potrebi, ekskluzivnijim mjestom. Forty Two je dokaz da kvaliteta ima svoju cijenu, no da to i ne mora uvijek nužno biti tako.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Forty Two