Pogledali smo dramu “Reality”, najnoviji film sa Sydney Sweeney. Ovo su naši dojmovi…

Najnovija drama iz HBO-ove produkcije – “Reality“, istinita je priča o Reality Winner, NSA prevoditeljici i zviždačici u slučaju ruske umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine. Film prati radnju jednog subotnjeg popodneva, u lipnju 2017. godine, kada se FBI suočio s Reality Winner koju tumači glumica Sydney Sweeney, u njenom domu u Georgiji.

Winner je 25-godišnjakinja u kratkim trapericama, sitna i plavokosa. Ona je stručnjakinja za jezike perzijski, dari i paštu, podučava jogu i posjeduje ružičasti AR-15, među ostalim vatrenim oružjem. Razgovor s FBI agentima koji su došli u pretres njezinog doma je ugodan, nije joj problem iskreno odgovarati na pitanja i najveća briga su joj njezini ljubimci pas i mačka te kako se oni osjećaju za vrijeme pretresa kuće. Veoma je staložena i opuštena dok se sve više agenata okuplja kako bi pretražili njezin dom, a specijalni agenti se povlače s njom u prazno skladište za potrebe ispitivanja.

Većina filma je zapravo ispitivanje o njezinim sigurnosnim navikama i situacijama kada je nešto mogla neku informaciju s posla iznijeti iz zgrade ili poslati nekome, s troje glavnih likova, na jednoj lokaciji, međutim to ga ne čini nimalo dosadnim. Rasplet filma nudi jednu novu dimenziju priče koja se na prvu doima potpuno nevino.

Iako je u nekoliko navrata u filmu “preskočeno” (doslovno, izbrisano kao što je u transkriptu snimke zacrnjeno) o kojim se točno informacijama radi, odnosno što je ona točno poslala medijima, jasno je da se radi u umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Radeći za NSA, Winner je ispisala dokument s oznakom “Stogo tajno”, koji objašnjava kako su ruski vojni obavještajni dužnosnici hakirali najmanje jednog dobavljača softvera za glasanje i pokušali provaliti u više od 100 lokalnih izbornih sustava prije nego su se birališta zatvorila 2016. Izvješće je ugurala u najlonke ispod svoje haljine i izašla iz svog ureda u vojnoj bazi Fort Gordon u Georgiji prije nego što je dokument postao temelj članka objavljenog na portalu Intercept.

Winner je 2018. godine optužena je na 5 godina zatvora za odavanje tajnih podataka medijima, što je najteža kazna do sada izrečena za takvo djelo.

Sydney Sweeney je najpoznatija po glumi ciničnih likova generacije Z u serijama kao što su “The White Lotus” i “Euphoria”. U ulozi Winner pruža moćnu izvedbu, odlično balansirajući između posložene pametne žene koja govori nekoliko jezika i radi za vladu i zviždačice koja je odlučila razotkriti skandal svjetskih razmjera.

 

Film “Reality” je režirala Tina Satter prema scenariju Sattera i Jamesa Paula Dallasa, a adaptiran je prema FBI-jevom transkriptu ispitivanja američke obavještajke, Reality Winner. Uz Sweeney u glavnoj ulozi, u filmu se pojavljuju Marchant Davis i Josh Hamilton u sporednim ulogama.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: IMDd

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0