sv.Filip i Jakov, villa Val, foto sasa cetkovic

Pogled na more i otoke, pet spavaćih soba i atraktivan bazen. Vodimo vas u jednu luksuznu vilu u Dalmaciji

“Od prvog bagera do potpuno gotovog objekta trebalo je tek nešto više od godine dana. Tempo projektiranja, ali i izvedbe bio je vrlo intenzivan. Nisam očekivala da će gradnja ići tako brzo, ali tome u prilog išla je činjenica što sam s investitorima, obitelji Križanović već surađivala na realizaciji nekih drugih projekta radi čega su mi ponovno rado ukazali povjerenje. Nevjerojatnom brzinom su u ovom slučaju moje ideje s papira prešle u stvarnost” otkrila mi je na početku razgovora Tina Kurpez, dizajnerica interijera i osnivačica Studija Karas koja stoji i iza ovog zbilja krasnog projekta u srednjoj Dalmaciji. Naime, riječ je o Villi Val koja se nalazi u mjestu Sv. Filip i Jakov na jadranskoj obali, a čije interijersko uređenje potpisuje upravo Kurpez.

Villa Val zapravo je namijenjena za najam, ali ujedno i za ljetni, kao i zimski odmor vlasnika. Proteže se na 350 četvornih metara. Kako dizajnerica objašnjava, u pitanju je izrazito klasična arhitektura vile, što inače nije njezin primarni stil pri projektiranju, ali ju je, govori, natjerala da izađe izvan svojih okvira. Ne krije da je zato cijeli proces bio izazovan, jer je trebalo kreirati interijer koji neće previše odudarati od klasičnog eksterijera, a opet zadržati prepoznatljiv stil i karakter. Nadalje, Kurpez dodaje kako su vlasnici imali samo jedan zahtjev, stvoriti suvremen, ugodan interijer za kvalitetan odmor dok su joj u svemu ostalom dali u potpunosti otvorene ruke s naglaskom da sve skupa djeluje ugodno, skladno i luksuzno.

Na temu pak tlocrtne organizacije, vila se može pohvaliti s tri etaže unutar kojih je organizirano čak pet spavaonica s kupaonicama. Svaka soba ondje ima izlaz na terasu s pogledom na more, Pašman i Kornate ili, pak, direktan izlaz na terasu s bazenom. Kako je objekt smješten na kosini, ulazi se u srednju etažu u kojoj su smještene kuhinja s velikim blagovaonskim stolom te dnevni boravak, također s pogledom na more.

Na spomenutoj etaži nalazi se i spavaonica koja se primarno koristi kao prostor za društvene igre, PlayStation ili pak po potrebi kao radna soba. Famozni Prostorijin trosjed Revolve pokazao se pak kao idealan odabir za ovu prostoriju jer se lako pretvara u kvalitetan ležaj. 

Iz ulaznog prostora se stubištem spušta prema etaži s dvije luksuzne spavaonice. Iz svake od njih izlazi se i na već spomenuti atraktivni bazen. Također, dvije spavaonice smještene su na katu, svaka sa svojom prostranom terasom. Kako u kući istovremeno može boraviti 10 osoba, Kurpez dodaje da su sve zamislili tako da svatko ondje za vrijeme boravka može pronaći svoj mirni kutak i po potrebi se kvalitetno osamiti.

“S obzirom na to da je želja investitora bila stvoriti ugodan i luksuzan prostor zidove sam bojala u boje tamnijih zemljanih tonova. Kao kontra tome su kupaonice u svijetlim, prozračnim nijansama. Pločice s uzorkom svijetlog mramora izgledaju luksuzno i čisto. Pod cijele kuće obložen je svjetlom keramikom što je za kuće za odmor uz more idealan odabir. Ista keramika proteže se i na vanjske terase što unutarnji i vanjski prostor stapa u skladnu cjelinu”, prepričava dizajnerica te skreće pažnju na tamnije tonove koji u ovoj cijeloj priči djeluju zbilja elegantno i ono još važnije, uravnoteženo. Upravo iz tog razloga, dizajnerica govori kako je u prostoru koristila pigmentirana ogledala, koja se u spavaonicama na katu pojavljuju kao zidna obloga stopljena s kupaonskim vratima, dok su u spavaonicama na najnižoj etaži pigmentirana ogledala postavljena na vrata garderobnih ormara.  

Na temu namještaja, dizajnerica otkriva kako je većina rađena po mjeri, a interesantno je da su po mjeri rađeni i kreveti i taburei, odnosno naslonjači u spavaonicama i u ulaznom prostoru. Ističe kako su joj trebali neki specifični komadi, a s obzirom na to da ima odlične majstore na koje može računati, i ovoga puta su izradili moćne i kvalitetne komade kao što su primjerice željezne šipke za vješanje odjeće, okrugli stolići…

Ono na čemu se, uz generalno ipak ograničeni budžet nije štedjelo, svakako su kuhinjski materijali. Ona je u Villi Val izrađena od Fenixa s keramičkom radnom pločom. Kako je kuhinja srce svake kuće, pa tako i ove vile, ideja je bila uzeti najkvalitetnije materijale, vizualno atraktivne, a istovremeno otporne i jednostavne za korištenje i održavanje.

Kao jedan od važnijih elemenata ovog projekta svakako je i rasvjeta. Kurpez govori kako je ona u Villi Val organizirana tako da se korištenjem različitih grupa paljenja postiže željena atmosfera. U svakom prostoru, uz glavnu rasvjetu postoji barem još nekoliko grupa indirektne rasvjete kako bi se mogao stvoriti miran, intiman ugođaj. Kao još jednu od prednosti ove vile dizajnerica spominje i kućicu smještenu uza bazen u kojoj su smještene sauna, vježbaonica i tuš, a pored koje je i natkriveni roštilj s velikim blagovaonskim stolom. 

Za kraj, Kurpez ne zaboravlja ponosno napomenuti kako joj je kreiranje interijera u ovom slučaju bilo sjajno iskustvo, dok je sami rezultat sinonim za čistu ugodu, s kojom će se složiti svi koji su u vili imali prilike već odmarati, posebice investitori.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Saša Ćetković

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0