Platforma Psidacta osmislila kartice koje potiču razvoj djeteta kroz jednostavne i zabavne igre

Tri psihologinje, Iva Gregov, Tea Kovačević i Tara Lučev, ujedno su i tri inspirativne žene koje su prije dvije godine pokrenule zajednički projekt Psidacta. Kroz Psidactu roditeljima su ponudile uslugu koja pruža uvid u razvojni profil djeteta i time ih usmjerava u kojim je područjima razvoja poželjno pružati dodatne poticaje. Naime, nakon rješavanja upitnika na njihovom webu roditelji dobiju informacije koje su to jake strane njihovog djeteta, a u kojem području dijete može napredovati ako mu pružimo prave poticaje.

Iva Gregov, Tea Klepac i Tara Lučev

Otkako smo na portalu prošlog listopada pokrenuli rubriku Moms Club, tri stručnjakinje obiteljske psihologije stvaraju kolumne u kojima i sami učimo o majčinstvu i svim pojedinostima i pitanjima kojih se često zapita svaki roditelj. Doista, radi se o ženama koje su svoju struku pretočile u vlastiti pothvat koji olakšava brojne izazove roditelja. No, uz to otišle su i korak dalje i odmaknule se od online savjeta – osmislile su kartice za razvoj djeteta – “Zagrljaj za razvoj”.

Kad smo prije dvije godine razgovarali s njima o njihovom tad novom projektu, izjavile su kako je “cilj da Psidacta postane početni korak za svakog roditelja koji promišlja o razvoju svog djeteta i želi dobiti bitne informacije o tome kako pratiti i poticati taj razvoj”. Upravo su to u posljednje dvije godine i ostvarile, a ovaj novi pothvat posljednji je u nizu koji dokazuje koliko su strastvene oko toga da je razvojni proces djeteta od prve pa sve do sedme godine života, ono što zapravo, definira dijete i u kasnijoj dobi. Upravo je zato iznimno važno pratiti razvoj djeteta i biti svjestan svega što se događa prilikom odrastanja.

Radi se dakle o karticama na kojima stoje brojne aktivnosti za djecu. Osluškujući potrebe roditelja u svojoj karijeri, tri psihologinje osmislile su kartice s aktivnostima za djecu predškolske dobi. Sve su aktivnosti pritom osmišljene tako da prate dob i potiču razvoj djeteta kroz jednostavne i zabavne igre – nedvojbeno je da će djetetu to biti izvor zabave, a roditelji će biti svjesni toga da uz ovakav način razonode, otkrivaju broje pojedinosti svog djeteta.

Dijete najlakše napreduje uz roditelje – u igri i u zagrljaju. Onda kad ga nije strah pogriješiti i kad se osjeća prihvaćeno i voljeno. Upravo je zato roditeljsko korištenje ovih kartica, ono što će vam olakšati da osluškujete razvoj svog djeteta. Temeljene na praksi stručnjaka za predškolsku dob, sve aktivnosti koje se nalaze na karticama odabrane su s ciljem naglašavanja roditeljske uloge u poticanju djetetova razvoja.

U setu ovih kartica nalazi se sveukupno 40 aktivnosti za sva razvojna područja i kartice se dijele prema dobi. Specifičnost kartica za najmlađe (od rođenja do prve godine) je da osim što su usmjerene na poticanje pravilnog razvoja od najranije dobi, usmjeravaju se i na olakšavanje razvoja privrženosti roditelja i bebe. Ostale kartice su podijeljene na četiri razvojna područja tako da potiču razvoj govora i komunikacije, motorike, emocionalne inteligencije i spoznaje kroz aktivnosti prilagođene za dob od prve do druge godine/ druge do treće godine/ treće do pete godine ili u konačnici, zadnje predškolske dobi, od pete do sedme godine.

Aktivnosti su odabrali stručnjaci s ciljem da osim što roditelji mogu pratiti razvoj svog djeteta, radi se o “igri” koja osnažuje povezanost roditelja i djeteta. Prilagođene dobi djeteta, za provođenje svih aktivnosti dovoljni su vam predmeti koje imate kod kuće. Primjerice, jedna od aktivnosti iz kategorije ,,socio – emocionalni razvoj“ će biti namijenjena tome da dijete kroz zabavnu aktivnost izrađivanja brodića od papira usvaja i osnovne tehnike relaksacije i nošenja s neugodnim emocijama. S druge strane, aktivnosti iz područja ,,razvoja govora i komunikacije“ će vam dati ideje kako poticati razvoj govora dok ste s djetetom u šetnji ili se vozite na more.

Ako želite sami sebi na pravi način olakšati taj izazov kako pravilno njegovati razvoj svog djeteta ili ste pak u potrazi za idealnim poklonom za klince i njihove roditelje, ovo je idealan odabir. Više informacija možete saznati na službenoj stranici platforme, jednako kao i uz kratki upitnik naručiti kartice.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Psidacta

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0