Iako se svi možemo složiti da je kod kuće najljepše, došlo je vrijeme kada je ta uzrečica dignuta na viši nivo. Dok ste na putovanju, ne želite brinuti što se u vašem domu događa, a kada se vraćate ne želite ući u nezagrijani prostor? Danas je to moguće. I ne morate biti Rockefeller da biste si mogli to priuštiti.

Pametni dom, smart home ili home automation je rješenje pomoću kojeg možete upravljati svojim domom i uređajima u njemu. Obično se povezuje sa smartphoneom ili tabletom putem aplikacije koja funkcionira na daljinu.

Automatizacija doma obično uključuje osvjetljenje, pametne termostate koji upravljaju temperaturom, alarme, nadzor doma ali i upravljanje uređajima poput glačala, perilice ili štednjaka. U svaki smart home uključen je senzor pomoću kojeg možemo očitavati temperaturu, vlažnost, osvjetljenje, pokrete i slično.

Pametni dom korijene vuče još iz 1975. kada je jedna Škotska tvrtka kreirala X10, prvo takvo rješenje koje je povezivalo električne instalacije u domu. Danas, rješenja za pametni dom više nisu rezervirana za osobe poput Bill Gatesa koji je u svoj pametni dom uložio preko 100 milijuna dolara, te sve više organizacija radi na razvoju vlastitog smart homea. Prošle godine u svijetu je potrošeno 9,5 milijardi dolara na prodaju takvih pametnih rješenja, a predviđa se da bi do kraja iduće godine ta brojka mogla rasti do čak 44 milijardi dolara u cijelom svijetu zbog sve veće potrebe za umrežavanjem.

MagMe donosi usporedbu tri različita smart home rješenja iz svijeta, ali i Hrvatske.

Apple Kit

apple

S novom Home aplikacijom moguće je kontrolirati svoj doma preko svih svojih iOS uređaja. Appleov Kit ima uključen veliki izbor uređaja na koje se moguće povezati i upravljati njima. Svjetla, brave, termostat, vrata od garaže, ventilacija, utičnice, kamera, zvono za ulazna vrata i senzori samo su neke od opcija koje ovaj Appleov smart home nudi. Iako su još u lipnju kada je Home Kit izbačen bili ograničeni na samo nekoliko featurea, njihov broj se povećava svakim danom i trenutno oko 50 brendova diljem svijeta proizvodi uređaje koji su kompatibilni s ovim konkretnim rješenjem.

apple kit

Odlično je što se svime može upravljati glasom preko naredbi koje zaprima Siri, tako da je doslovno moguće narediti da se ugase svijetla u sobi ili da se pokrene grijanje. Također, moguće je postaviti i razna pravila koja vrijede kada ste u kući ili izvan nje.

Cijena: od 229$ za centralnu jedinicu s nadoplatom za svaki dodatni uređaj

 

BuddyGuard FLARE

BuddyGuards-FLARE-07

FLARE je trenutno prvi sigurnosni pametni sustav koji koristi umjetnu inteligenciju za identifikaciju ljudi, životinja i potencijalnih prijetnji u prostoru doma. Kako to točno uspijeva? FLARE prepoznaje lice, glas, lokaciju, pa čak i „sumnjive“ zvukove, te ima mogućnost snimanja u HD rezoluciji i to u mraku.

box

Sadrži senzor pokreta, temperature, zvučnik (sirenu), te mogućnost spajanja Bluetoothom ili preko 4G mreže. Ono što ovaj pametni sustav odvaja od ostalih je opcija PrivacyGuard- prepoznaje poznate osobe koje ste već odobrili, tek kad posljednja osoba napusti kuću on se automatski sam aktivira.

Cijena: 399 eura

Iskon Smarthome

61235328-iskon-smarthome

Kompletno razvijen i proizveden u Hrvatskoj (što nije mala stvar), Iskon je hrabro krenuo u projekt Smart home rješenja u suradnji sa Smart Sense tvrtkom i dizajnericom Mašom Vukmanović. Iako ima nešto manji broj jedinica od već navedenih pametnih rješenja- senzor, kamera, pametna utičnica i pametna žarulja koja je nedavno uključena u ponudu, zapravo obuhvaćaju osnovne potrebe gotovo svakog korisnika. Nije potrebno svaku jedinicu kupovati  zasebno, ali moguće je zasebno nadograditi komplet većim brojem jedinica.

Iz Iskona su nam već sada dali do znanja kako je ovo osnovna ponuda, te će se ona kroz vrijeme nadograđivati. Nakon samo četiri mjeseca od prezentacije, paket je nadograđen pametnom žaruljom, a u pripremi su i druge jedinice. Nemojte da vas zbuni sam naziv koji uključuje Iskon u sebi, nije potrebno imati uslugu kod navedenog operatora, nije čak bitno da ste unutar granica Hrvatske, sam sustav funkcionira samo pomoću wi-fi mreže.

SH uredjaji1464611938

Aplikacija je odlična i prilagođena krajnjem korisniku koji može jako jednostavno postavljati pravila, te prilagoditi upotrebu svojim navikama. Na primjer, moguće je postaviti pravilo da radnim danom između 9 i 17 dok ste vi na poslu dobijete notifikaciju i snimku ili sliku ako se u stanu zabilježi pokret.

Cijena: 1499 kn  (First minute cijena)

Osim rješenja kojima možemo kontrolirati djecu, ljubimce ili dadilje, ovakav način povezivanja sa svojim domom iznimno je zahvalan i može poslužiti kao određeno osiguranje. Uz sve navedeno, većina aplikacija ima mogućnost izračuna potrošnje te i mogućnost uštede električne energije. Nije više potrebno ugraditi skupe sustave nadzora ili alarma ukoliko koristite pametni dom, a uz sve razumne argumente nemojte zaboraviti na činjenicu da su sva ova rješenja iznimno jednostavna za korištenje i vizualno lijepa.