Ovog Uskrsa pripremite Pasku, sočan i aromatičan kruh koji će osvojiti vaše goste. Otkrivamo recept!
Paska je tradicionalni ukrajinski kruh koji izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskršnju pogaču prepunu sušenog voća. Ovaj slatki kruh u Ukrajini se po običaju priprema za Uskrs, a ima sve što možete poželjeti: mekan je, izrazito sočan, aromatičan i ispunjen je slatkim notama voća. Idealan je izbor ako ovog Uskrsa želite pripremiti kolačić koji istovremeno podsjeća na pincu i voćni kruh.
Vrh svoje Paske prelijte royal icing glazurom, a dekoracijom po želji dodajte moderni twist u tradicionalnu recepturu. Gastro blogerica Nina Mrvica svoju je Pasku ukrasila zečjim ušima, što je idealan detalj ako imate djecu. Za pripremu će vam trebati tri grupe sastojaka: oni za tijesto, za uši od keksića i za royal icing glazuru. Za tijesto prvo pripremite:
- 650 g glatkog brašna
- dvije vrećice suhog kvasca
- 200 g otopljenog maslaca
- 180 g šećera
- 250 ml mlakog mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 žličicu soli
- naribanu koricu jednog limuna
- 100 g suhih brusnica
- 100 g grožđica
Za uši od keksića trebat će vam:
- 115 g maslaca sobne temperature
- 60 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žumanjak jajeta S veličine
- 150 g glatkog brašna
- 10 g nezaslađenog kakao praha
- prstohvat soli
Za royal icing pripremite:
- 105 g bjelanjaka (oko 3 do 4 jajeta)
- 480 g šećera u prahu
- puder roza boju
- jestive šarene perlice
Za pečenje vam je potreban okrugli kalup s dubljim obrubom ili kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm. Ako nemate ni jedno ni drugo, Pasku možete ispeći u loncu jednakog promjera. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje, a rubove pobrašnite.
Zatim odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte, poklopite i ostavite pola sata na toplom. Mlijeko vam treba biti mlako, ne više od 48 °C kako bi se kvasac mogao aktivirati. Kvascu dodajte žumanjke, šećer, sol, te rastopljen i prohlađen maslac. Ulijte preostalo mlijeko i brašno pa dobro izradite tijesto pomoću Kenwood kMix kuhinjskog uređaja i njegovog nastavka za tijesto. Snaga motora od 1000 W pomoći će vam da ga zamijesite za tren i s lakoćom.
Kada je smjesa gotova, prekrijte ju čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odmori. Nakon toga umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok se veličina udupla. Prije pečenja tijesto svakako zarežite na vrhu kako ne bi puklo. Pecite ga 50-ak minuta, a kad se ohladi, izvadite svoju Pasku iz kalupa i pripremite royal icing glazure. Dio ostavite za uši, a preostali dio prelijte preko Paske.
Uši od keksa pripremit ćete jednostavno. Prvo izradite maslac i šećer K-Beater nastavkom na Kenwood kMixu. Zatim dodajte žumanjak pa sve povežite, uz vaniliju i sol. Smjesi dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite istim nastavkom. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, a onda pećnicu ugrijte na 180 °C. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje, a tijesto razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Izrežite oblik ušiju te ih prebacite na pripremljen lim. Keksiće pecite oko 9 minuta, dok vam rubovi malo ne potamne.
Zatim na red dolazi priprema royal icing glazure. Prvo što trebate učiniti je istući bjelanjke Kenwood kMix pjenjačom. Kada se zapjene, dodajte šećer u prahu pa miksajte dok se ne sjedine s bjelanjcima u kompaktnu i sjajnu glazuru. Dio odvojite za roza djelić ušiju. Ukapajte malo boje i pomiješajte. Zatim i bijelu i roza royal icing glazuru stavite u zasebne slastičarske vrećice s malenim otvorom. Ukrasite keksiće i ostavite da se glazura stisne, a ostatak prelijte preko ohlađene Paske. Odmah dodajte šarene mrvice te zabodite uši. Ako se bojite da će vam uši pasti, možete iza njih postaviti štapić za grill.
Pripremljenom Paskom oduševit ćete sve one koji vole eksperimentirati s novim okusima, a dekoracijom ćete ugodno iznenaditi djecu, ali i svoje Instagram pratitelje. Vjerujte nam, Paska će ove godine biti it uskršnja slastica!
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR