@cap_aureo_rovinj_

MagMe MagMe 02.07.2025.

Ovo su 2 nova hrvatska restorana ovjenčana Michelinovom zvjezdicom! Stavite ih na must visit listu ovog ljeta…

Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj).

Restoran Agli Amici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MICHELIN Guide (official) (@michelinguide)

Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. U nastavku otkrivamo 2 nova restorana koji imaju MICHELINOVU zvjezdicu pa ih možete staviti na svoju must visit listu ovog ljeta!

CAP AUREO

Restoran Cap Aureo, smješten u Grand Park Hotelu Rovinj i pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle, nagrađen je svojom prvom Michelinovom zvjezdicom. Otvoren je 2019. godine u sklopu luksuznog hotela Grand Park, a njegov koncept temelji se na sezonalnosti, lokalnim namirnicama i kreativnom pristupu povrću, zbog čega se sam restoran opisuje kao “mjesto koje voli povrće”.

Degustacijski jelovnik sastoji se od dvadesetak sljedova koji se mijenjaju svakih nekoliko tjedana, prateći mikroklimatske promjene i dostupnost svježih namirnica. Vinska karta stavlja naglasak na hrvatske vinare, uz selekciju pjenušavih vina, vintage šampanjaca i odabranih etiketa iz regije.

“Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu, već i cijeloj ideji Cap Aurea – kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno”, izjavio je Jeffrey Vella, chef Cap Aurea.

Jeffrey Vella (Knjiga “Flavours of Istria”, autor fotografije: Mario Kučera)

S ovom novom zvjezdicom, Rovinj postaje jedina destinacija u Hrvatskoj s tri restorana nagrađena Michelinovim zvjezdicama, čime dodatno učvršćuje svoj status vrhunskog gastronomskog središta regije. U Maistri ističu kako su strateški razvoj visoke gastronomije i suradnja s vrhunskim chefovima ključni elementi u pozicioniranju Rovinja kao luksuzne destinacije.

Fotografija iz knjige “Flavours of Istria”, autor fotografije: Mario Kučera

RESTORAN KRUG

Samo nekoliko koraka od splitske rive, cijelo iskustvo u Krugu vrti se oko kuhinje, smještene u središtu blagovaonice i okružene L-oblikovanim stolom koji gostima omogućuje izravnu interakciju sa chefovima. Iza restorana stoje Karlo Kaleb i Jurica Delić, s bogatim iskustvom, a meni je suvremen, s naglaskom na namirnice i dubokom vezom s lokalnim područjem, reinterpretiranom s kreativnošću.

Gotovo svi sastojci dolaze iz mora ili okolnog zaleđa, dok se povrće nabavlja bliskom suradnjom s lokalnim uzgajivačima. Kad god je to moguće, sve se priprema u restoranu: od kruha do maslaca, pa čak i fermentiranih proizvoda. Riba i meso odležavaju u vidljivim hladnjacima smještenim izravno u blagovaonici. Posebno treba spomenuti sommeliera, čija se stručnost ogleda u opsežnoj i dobro odabranoj vinskoj karti, koja savršeno nadopunjuje svako jelo.

Split je tako dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu zahvaljujući inovativnoj kuhinji restorana Krug koji, osim jelima, privlači svoje goste i atraktivnim uređenjem i intimnom atmosferom – u restoranu se nalazi samo 12 mjesta za drvenim šankom s pogledom na kuhinju -smještenom u 85 četvornih metara.

Bilo da se ovog ljeta zaputili u Dalmaciju ili Istru, neka vam ova 2 restorana ovjenčana prestižnom titulom budu na must visit listi!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Instagram