Ove subote radili smo nešto sasvim drugačije! Evo kako je bilo na radionici dizajna interijera Ivane Niskote

Zbilja se ne sjećam kada sam posljednji put u rukama imala škare, ljepilo, olovku i više od dva sata nešto rezuckala, skicirala i kolažirala. Upravo to dogodilo se ove subote na jednoj vrlo simpatičnoj i korisnoj radionici, onoj posvećenoj osnovama dizajna interijera pod vodstvom arhitektice i dizajnerice interijera Ivane Niskote. Osim što projektira stanove i javne prostore, Niskota uređuje i interijere, a svemu tome upravo je pridodala i ovaj novi koncept u formatu ugodnog druženja i edukacije koji nisam mogla propustiti. 

Za početak, na ovu radionicu je dobrodošao svatko, posebice onaj tko ima senzibilitet prema uređenju interijera. Osim toga, radionica je idealna i ako ste recimo u fazi uređenja vašeg doma ili pak samo neke prostorije u njemu, a niste sigurni u kojem smjeru ići ili otkuda uopće krenuti. Radionici se možete pridružiti i ako si jednostavno želite pokloniti malo posebnije i ugodno subotnje jutro i kući potom otići pod dojmom, ali s nekim novim znanjima i poznanstvima. Ne zvuči loše, zar ne?

Moram priznati da sam to jutro prilično uzbuđeno stigla na adresu. Prvo što me se dojmilo, osim Ivane koju poznajem otprije i s kojom sam već imala prilike surađivati, svakako je i prostor u kojem se radionice održavaju. U pitanju je starogradski zagrebački stan u centru pretvoren u ured koji je, dakako, ona uređivala. Unatoč tome, djelovalo mi je kao da sam došla kod nekoga u kućnu posjetu, a time je cijela atmosfera radionice bila od samog starta i opuštenija. Nakon upoznavanja s još pet vrlo simpatičnih polaznica, Ivana je predstavila sebe i svoj rad, pa onda i sve ono što ćemo u naredna dva sata raditi. Na stolu je svaku od nas čekao projekt u formi mape, hrpa pribora, a moram spomenuti i kolačiće i kavu koji nisu zanemarivi faktor u cijeloj ovoj priči. Barem ne za mene. 

Latica Martinis Filković (fotografija: Ivana Niskota)

“Imate sve dijelove samo ih morate složiti na svoj pravi način”, poručila je Ivana na samom početku ove uzbudljive avanture, dok smo mi svi znatiželjno počeli pregledavati materijale i listati živopisne A3 papire uz pomoć kojih ćemo projektirati svoj imaginarni stan. Na prvom listu dočekao nas je tako tlocrt jednog stana i njegove prostorije koje je trebalo prema vlastitoj ideji i željama urediti. Fokusirali smo se na kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i spavaću sobu. Sve je krenulo od dijela teorije u sklopu kojeg nam je Ivana objasnila neka osnovna pravila kako ne bismo upali u klasične zamke i na što bismo trebali u tom procesu generalno obratiti pozornost.

Ivana Niskota

Onda se svatko za sebe bacio na definiranje inspiracije u domeni stila i estetike, pozicioniranje i odabiranje pojedinih komada namještaja s obzirom na samu prostoriju i osmišljanje najboljeg mogućeg postava kuhinje. Kroz dva sata smo uz Ivanino vodstvo tako izrezuckali i složili svatko svoju mood mapu uređenja i tlocrtno rješenje, ali i idejno rješenje koje smo naposljetku slagali kao puzzle. Ivana nas je pratila kroz svaki korak i ukazivala na potencijalne probleme, ali i pohvalila dobra rješenja. Pričali smo i doznali o nje paralelno razna projektantska iskustva s terena na relaciji arhitekt investitor, ali i o pojedinim komadima namještaja koje smo možda negdje vidjeli, ali nismo znali tko ih potpisuje, odnosno koji brend se iza njih krije i gdje ih kupiti. Ivana je dakako riznica znanja i na tu temu. 

Svatko od nas u vrlo kratkom vremenu stvorio je tako neki svoj idealni dom u zadanim gabaritima, ali i naučio kako se precizno mjeri prostor i koliko je bitno recimo u samom početku procesa definirati gdje idu utičnice i rasvjetna tijela te koji su neki standardi kojih biste se trebali držati. 

Fotografija: Ivana Niskota

Na pitanje kako to da se odlučila na ovakav tip radionice, Ivana objašnjava kako je ovim konceptom zapravo željela približiti ljudima proces projektiranja, ali i pomoći im da kad sami projektiraju svoj životni prostor da rade to pravilno, kako bi izbjegli početničke greške. Dodaje kako je iz desetogodišnjeg iskustva rada s investitorima primijetila da joj se u procesu projektiranja često postavljaju ista ili slična pitanja. Osim toga, skrenula je pažnju kako investitori uglavnom znaju što žele, ali da im je nerijetko teško artikulirati želje i potrebe pa joj je sve to poslužilo kao povod i podloga za kreiranje ovakvog tipa radionice. Željela je ovim putem, dodaje, približiti i svoj posao, ali i sam proces stvaranja idejnog projekta te ponuditi alate za lakše dolaženje do cilja. 

Za kraj mogu samo reći da sam na radionici zbilja uživala i kući otišla s detaljno razrađenim planom za neki novi budući dom, za koji se potajno nadam – a vjerujem i druge polaznice – da neće ostati ovako samo na papiru. Ako vas je sve ovo zaintrigiralo i želite se pridružiti nekoj od narednih radionica “Osnove dizajna interijera Ivane Niskote”, na Instagramu profilu Dekorum, Ivane Niskote ili na službenoj stranici Dekoruma možete doznati nove termine održavanja i otkriti ostale informacije. Cijena radionice je 400 kuna, a iduća je na rasporedu u subotu 10. prosinca.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Sanja Jagatić, Ivana Niskota

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0