Ove su vještine ključne za zanimanja budućnosti

Svjedočimo pojavi poslova koji nisu postojali prije 10 godina, a poslovi koji postoje stotinama godina izumiru. Zato je dobro zapitati se koje su to vještine koje je teško zamijeniti. U čemu je dobro usavršavati se, pogotovo ako vam je karijera u začetku i planirate raditi dugi niz godina.

Istraživanja koje je proveo McKinsey Global Institute fokusiralo se na pitanje poslova koji više neće postojati, ali i koje će vještine biti tražene. Istraživanje je provedeno na 18 tisuća ispitanika u 15 država. Vještine opisane u istraživanju nazivaju se DELTA-e, zato što uključuju i vještine, talente i stavove, na primjer optimizam je stav a afirmativna komunikacija je vještina.

Studije su općenito pokazale smanjene potrebe za manualnim radom koji je lako zamijeniti pogonima i robotima, a sve veću potražnju za socijalnim, tehničkim i kognitivnim vještinama.

Zanimljivo je da je 56 ključnih vještina i stavova povezano s većom šansom za zaposlenjem, višim prihodima i općenito većim zadovoljstvom na poslu u budućnosti. 56 vještina i stavova može se sažeti u četiri glavne skupine vještina koje će biti cijenjene u budućnosti, a to su kognitivne, interpersonalne, digitalne i vještine upravljanja sobom.

Kognitivne vještine

Set kognitivnih vještina uključuje kritičko razmišljanje koje se često navodi najvažnijom vještinom koju je danas potrebno razvijati. Pod kritičkim razmišljanjem misli se na logičko razumijevanje, strukturirano rješavanje problema i traženje važnih informacija. Osim kritičkog razmišljanja, kognitivne vještine koje je potrebno razvijati su planiranje, komunikacijske vještine i mentalna fleksibilnost.

 

Interpersonalne vještine

Interpersonalne vještine svakako su razvijanje odnosa, mogućnost rada u timu i mogućnost organizacije. Aktivno slušanje, postavljanje pravih pitanja u pravom trenutku, kreativnost ili mogućnost prilagodbe i dalje su vještine koje su ključne za uspješno funkcioniranje u poslovnom svijetu.

 

Upravljanje sobom

U treću skupinu vještina i talenata, upravljanje sobom, spadaju samosvijest, razumijevanje sebe, stav prema promjenama, hrabrost i mogućnost postizanja ciljeva. To pokazuje koliko je rad na sebi i upravljanje sobom važno, ne samo za privatni, nego i za poslovni život. Ljudi koji imaju razvijeniju ovu skupinu vještina puno su zadovoljniji svojim poslom.

Digitalne vještine

Posljednja skupina, digitalne vještine, pokazuje najveću povezanost s višom razinom prihoda. U tu skupinu spadaju vještine digitalna pismenost i korištenje aplikacija, korištenje i razvoj softvera i razumijevanje digitalnih sustava.

Ova istraživanja pokazuju da su vještine koje su ključne za budućnost i danas zastupljene te i danas zaposlenici koji imaju set ovih vještina imaju veće šanse za zaposlenje, viša primanja ili višu razinu zadovoljstva poslom, no kako vrijeme bude odmicalo te razlike će biti još veće.

Ključno je znati što vas zanima, usmjeriti se prema tome da se razvijate koliko je moguće u smjeru da u svom zanimanju maksimalno upotrebljavate neke od ovih 56 vještina koje vam pristaju. Neformalno obrazovanje, edukacije u slobodno vrijeme, odlazak na coaching ili terapiju, učenje i proučavanje novosti u digitalnom svijetu, svakako će pomoći da budete u toku.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0