Svako vrijeme možda ima svoje boje, no službeno svaka godina ima čitavu paletu nijansi za koje se pretpostavlja da bi mogle postati trend.

Čuveni Pantone Color Institute otkrio je svoja predviđanja u obliku osam paleta, još prije nekoliko tjedana, a sada mu se pridružio i Sherwin Williams sa svojih 36 nijansi i prijedloga kombinacija. Prilikom predstavljanja paleta boja, svaka paleta ima svoju priču i razlog zbog kojeg su upravo te boje trenutno u istoj kombinaciji koja treba izazvati emociju ili poslati poruku.

Metalik boje postaju klasici koje je teško izbjeći u idućoj godini. Dok su 2017. obilježili tamniji tonovi, ovu godinu će obilježiti i pastelne nijanse, te svijetli tonovi. Pantone ističe osam različitih paleta boja koje sadrže po četiri ili pet nijansi jedne boje, dok se Sherwin Williams fokusira na tri palete, odnosno vrijednosti. Afinitet, povezanost i iskrenost dolaze u obliku raznih kombinacija boja koje se preporučuje kombinirati u interijerima: Affinity (plava, ružičasta i smeđa), Connectivity (plava, zelena i jarko žuta) i Sincerity (neutralne boje, zelena i roza).

Affinity

Connectivity

Sincerity

Pantone paleta s nešto manje kreativnim nazivima donosi razne kombinacije. Narančasta s plavom super će se uklopiti u prostore s puno svjetla koji dozvoljavaju kombinaciju toplo-hladno. Nijanse celer zelene preporučuje se kombinirati s ljubičastim ili plavim tonovima, dok jarko žuta ide u svim kombinacijama, te se u tome slažu sva predviđanja. Paleta neutralnih metalik boja spojena je s bojama jarko crvene i šafran žute što djeluje genijalno u interijerima, no ne treba se ograničiti na navedene kombinacije jer se metalik boje zaista mogu kombinirati sa svim bojama, a pogotovo na ukrasima.

 

Foto: Pinterest, Pantone, Sherwin Williams