U Parizu je nedavno otvoren Grand Musée du Parfum, odnosno muzej koji ne sadrži umjetnička djela već – mirise.

Parfemi datiraju iz 1500. godine pr.Kr. kada je u Egiptu složen prvi kyphi– miris sastavljen od mire, vina i meda koji je korišten u ritualima i prilikom liječenja. Grupa eksperata u području parfema sada je oživila kyphi te je i on jedan od izložaka u ovom zanimljivom i neobičnom muzeju.

624

U muzeju je prezentirano preko 60 različitih mirisa koji prate evoluciju svijeta parfema od Antike do danas. Povijest je prikazana kroz mirise i odnose koji su obilježili pojedine mirise, pa posjetitelji imaju priliku vidjeti i ljubavnu priču između Kleopatre i Marka Antonija kao i onu između Katarine de Medici i njezinog osobnog parfumista. Muzej je smješten u poznatu građevinu iz 18. stoljeća u kojoj se prije nalazilo sjedište Christiana Lacroixa.

Muzej sadrži i umjetni vrt pod nazivom Garden of Scents, a svaka “biljka” u vrtu ispušta različitu vrstu mirisa- od mirisa dimnjaka, svježih borovnica, bosiljka pa sve do mirisa mora.

grand-musee-du-parfum-paris-73-rue-du-faubourg-saint-honore

Instalacija pod nazivom Scent Constellation prikazuje tradicionalne parfemske alate koji stvaraju zanimljivu zvučnu simfoniju i na taj način povezuju mirise i glazbu.

Uz sve navedeno, nekima će najzanimljiviji dio muzeja biti famozni Hall of fame koji sadrži preko 50 parfema koji su obilježili modni svijet.

bach-situer-ses-seuils-olfactivs-au-grand-musee-du-parfum-img_3399 gallery-1488230577-chimie-des-odeurs-gmdp-c-irene-de-rosen