Promjena prehrane obično je zadnje za čim posežemo kada imamo zdravstvenih problema. Prvo uvijek pomislimo na lijekove, doktore ili nešto treće, a ključ do zdravog života leži upravo u onome što unosimo u sebe.

  1. Hrana može biti oblik meditacije

Kada počnemo paziti što jedemo, shvaćamo da je hrana alat. Gledajući na hranu kao na alat, pomažemo razvoju svih pet osjetila- obraćamo pozornost na teksturu, okus, miris, težinu i aromu svakog zalogaja koji pojedemo.

Obraćanje pozornosti i posvećivanje jelu koje imamo ispred sebe čini obrok ritualom. Koliko puta jedemo usput, samo kako bi utažili glad? Sve što ometa kvalitetno uživanje u obroku čini naš obrok manje važnim i samim time on ne djeluje jednako na nas.

Ukoliko u svoj način konzumiranja hrane ubacimo svijest, odvojimo to vrijeme za mir i sebe, te zaista cijenimo ono što jedemo, hrana će biti naš alat. Kao i sa svime ostalim, i s hranom je bitno imati uravnotežen odnos. Poput tradicionalne meditacije, ključ je dovesti um u sadašnjost svaki put kada odluta.

  1. Jedite hranu koju volite

Osvještavanje odnosa s hranom prvi je korak za vođenje zdravijeg života. Možete apsolutno sve jesti osvješteno, no zdrava hrana će svakako imati prednost na putu do zdravog života, stoga birajte zdrave namirnice koje volite. Nicole Centeno, osnivačica Splendid Spoona, tvrdi kako je balans najvažniji za odnos s hranom. Naime, ponekad se hranimo lošije zbog okolnosti, dok se u nekim periodima stignemo više fokusirati na hranu. Bitno je pronaći ravnotežu te u svakom danu odvojiti vremena za nekoliko zdravih namirnica u kojima ćemo uživati. Čak i da se radi o istim namirnicama, bitno ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

str2_tnsfood2_cb_1-770x470

  1. Jedite bez ometanja

Jedemo na putu do posla, u autu, u uredu dok pišemo mailove,… i to nema smisla! Najvažnije je odvojiti vrijeme za hranu i u miru sjesti i jesti. Ako sjedimo dok jedemo, to čini iskustvo jedenja puno mirnijim iskustvom, makar sjedili na klupi u parku. Sjedenje za vrijeme obroka znači puno i za um i tijelo, a uz već navedeno poželjno je i maknuti mobitel ili TV te se u potpunosti posvetiti užitku hranjenja bez distrakcija.

how-mindful-eating-changed-my-relationship-with-food-2101813.640x0c

  1. Osvještavanje, a ne dijeta, kao dugoročno rješenje

Uz pametno hranjenje i obraćanje pozornosti na to što unosimo u svoj organizam, dugoročno pomažemo svom tijelu. Ako smo svijesni toga da smo ono što jedemo, možda ćemo si rjeđe priuštiti desert, ali više uživati u njemu. Možemo si bilo kada priuštiti hranu koju želimo ako to radimo balansirano- umjesto cijele pizze, možda će samo dva komada zadovoljiti želju za tim okusom.

Ne napuštajte stol tek kada ste siti da ne možete disati, osluškujte svoje tijelo i gledajte kako se ponaša na određenim vrstama namirnica. Ukoliko vam se spava nakon jela, vjerojatno namirnice ne odgovaraju vašem tijelu. Povežite se sa svojim tijelom i osvijestite što vam zaista odgovara, balansirano konzumirajte razne vrste namirnica i vaš odnos s hranom će se zauvijek promijeniti!

Foto: Pinterest