Oscars 2021: Dodijeljene najvažnije filmske nagrade, ceremonija prepuna iznenađenja

Sinoć je održana 93. po redu, povijesna dodjela najvažnije fimske nagrade Oscar, po prvi put ovako kasno u godini, ali i jedna od najraznolikijih što se nominiranih, ali i dobitnika tiče. Naime, po prvi put je u kategoriji na za najbolji film nominiran uradak na kojem je radila čitava afroamerička produkcija, prvi put je čak dvoje glumaca azijskog porijekla zaradilo nominacije za najbolju glumu, Pixarov film “Soul” prvi je u kojem glavu ulogu nosi Afroamerikanac, a da je nominiran za najbolji animinirani film te su po prvi put ove godine dvije žene nominirane u kategoriji najbolje režije.

A ovakve promjene nisu stale samo na nominacijama – zlatni kipić za najbolju redateljicu kod kuće je odnijela Chloe Zhao, čiji je uradak “Nomadland” osvojio nagradu Oscar za najbolji film u 2020. godini. Riječ je o road filmu, temeljenom na knjizi “Nomadland: Surviving America In The 21st Century” američke spisateljice Jessice Bruder sa fantastičnom Frances McDormand u ulozi žene u 60-ima koja se, nakon što izgubi sve u recesiji, uputi na putovanje Američkim zapadom. Za to je ostvarenje američka glumica osvojila Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu. Zhao se upisala u povijest kao druga žena koja je ovjenčana ovom titulom te je postala te prva osoba koja nije bijele rase, a da je osvojila nagradu za najbolju režiju.

Scena iz filma “Nomadland”

U povijest se upisala i korejska glumica Yuh-Jung Youn koja je prva pripadnica te nacije koja je osvojila nagradu u jednoj od četiri glavne glumačke kategorije – primila je Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Minari”.

Yuh-Jung Youn

Puno su prašine podigle i muške kategorije – veteran Hollywooda Anthony Hopkins primio je zlatni kipić za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu “The Father”, za kojeg su mnogi smatrali da je posthumno trebao biti dodijeljen Chadwicku Bosemanu. Nagradu Oscar za najbolju mušku sporednu ulogu kući je odnio sjajni Daniel Kaluuya za ulogu u filmu “Judas and the Black Messiah”.

Daniel Kaluuya

Za najbolji strani film proglašen je uradak “Another Round” – komična drama s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, najbolji dugometražni animirani film je “Soul”, dok je najbolji kratkometražni animirani film Netflixov “If Anything Happens I Love You”. Nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film osvojio je “My Octopus Teacher”, dok je u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma najboljim proglašen “Colette”.

U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija nagrađen je film “The Father”, dok je nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij osvojio uradak “Promising Young Woman”. Čitavu listu dobitnika nagrade Oscar, koja je po prvi put nakon jako dugo vremena bila najviše fokusirana na filmove, odnosno nagrade, a ne haljine, makeup i zabavu, možete pogledati na ovom linku.

Fotografije: Instagram (Nomadland, The Academy)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0