Omiljeni zagrebački bistro predstavio novi meni s proljetnim jelima
Zagrebački bistro Market, koji se nalazi u Gundulićevoj ulici, poznat je po tome što svake sezone mijenja meni, kako bi namirnice koje koriste u kreiranju delicija pratile izmjenu godišnjeg doba. Svježe namirnice nabavljaju svakodnevno na Dolcu, a potom je na redu chef Goran Stanisavljević i njegova kreativa u stvaranju zanimljivih tanjura.
Kako nam otkrivaju iz bistroa Market povećali su broj ljudi u kuhinji i uveli dva predjela, sedam glavnih jela i dva deserta, što je najbogatiji izbor do sad i najveći broj jela koji se našao na sezonskom meniju. Želja im je bila gostima ponuditi što više opcije, a da i dalje koriste samo svježe namirnice, a čini se da su u tome i uspjeli.
Uz dnevnu juhu koja se nudi kao toplo predjelo, tu su i Marketovi klasici – beef tartare s aromatiziranim maslacem i tostiranim domaćim sourdough kruhom (12,90 eur) koji je pripremljen od mesa iz mesnice Zagorac na Dolcu. Uz beef tartare servira se maslac sa začinskim biljem i domaći sourdough tostirani kruh koji sami peku, a okusom je na razini nekih od najboljih zagrebačkih artisan pekarnica u Zagrebu.
“Spring Soparnik” s domaćim bijelim umakom (8 komad, 5,90 eura) je interpretacija soparnika pod utjecajem azijskih spring rolica u kojoj su željeli postići hrskavost tog jela, a zadržati donekle okus soparnika. Ljubitelji klasičnog soparnika moraju znati da se u ovom nalazi i krema od sira, tako da se ne radi o klasičnoj verziji, a servira se uz blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick.
S obzirom na to da se bistro Market proslavio svojim rižotom, na proljetnom meniju ponovno je jedno od njihovih najtraženijih jela: rižoto s graškom, kremom od kozjeg sira, reduciranim acetom balsamicom i hrskavim špekom (11,40 eura). “Na meniju je i rižoto s biftekom, gljivama i grilanim cherry rajčicama. Taj rižoto smo nudili kao dnevno jelo i svaki put kao je bilo na meniju se rasprodalo. Tako da smo ja odlučili vratiti na meni. Rižoto s gljivama i cherry rajčicama serviran je s 80 do 90 grama bifteka ala tagliata koji stavljamo na vrh rižota, tak da atraktivno i izgleda”, otkrio je Fran Ćurković, koji stoji iza zagrebačkog bistroa.
Jelo koje je zadržano s prošlog menija, također zbog popularnosti je pašticada od juneće koljenice s domaćim njokima od špinata i ukiseljenom mrkvom (13,90 eura). U sličnom stilu klasika s modernim zaokretom je i otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 eura) koji je prava kombinacija comfort fooda i tradicionalnog hrvatskog jela. Pileći žgvacet blago reduciraju i serviraju uz domaće listove tijesta.
Meni meni zaključen je sa sous vide lungićem s pireom od graška i grilanim mrkvama (12,90 eura) koji se najprije sporo kuha sous vide tehnikom i zatim prije serviranja zapeče. Uz kremasti pire od graška i grilane mrkve predstavlja jedno super izbalansirano jelo s dovoljno proteina i manje ugljikohidrata. Ragu od svježe sous vide hobotnice s mekanim, zapečenim rimskim njokima (18,90 eura) riblja je poslastica, dok vegani mogu uživati u “Vegan Market Bowl” sa seitanom, kvinojom, mariniranom ciklom, ukiseljenim lukom i povrćem (10,90 eura).
Od deserata se nude krema od vanilije i bijele čokolade s domaćim džemom od rabarbare i jagoda s hrskavim Galette tijestom )(5,80 eura) kao pravi proljetni desert te brownie s ciklom i kremom od limuna i naranče (5,40 eura) za ljubitelje čokolade. Uz to, u Marketu su uvedeni i degustacijski meniji – riblji i mesni, u sklopu kojih se dobivaju četiri slijeda, odnosno dnevna juha, predjelo, glavno jelo i desert po cijeni od 22,90 eura. To je možda najbolji način da kušate što više jela s menija i otkrijte bogate okuse proljeća u bistrou Market.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Karlo Jelić