Dina Dončević 01.07.2021.

Omiljeni Le Bistro Esplanade ima ukusan novi ljetni meni!

Maštovito, zdravo, lagano i ljetno – dopustite da vas osvoji selekcija okusa s novog  autorskog jelovnika poznate chefice Ane Grgić Tomić. Cvijet tikvice punjen kremom od ricotte i kozica, tartar od usoljenog brancina, terina od guščje jetre s marmeladom od jagoda, repovi kozica na kremi od mladoga graška i mente, flambirane nektarine sa sladoledom od bosiljka samo su neka od privlačnih ljetnih jela Le Bistroa.

Repovi kozica na kremi od mladog graška i mente

Opuštena atmosfera, mlada i šarmantna ekipa kuhara i konobara, profinjeno ozračje te sjenovit ugođaj terase s daškom uličnog teatra čine Le Bistro trendovskim gurmanskim odredištem bez premca, nudeći pravo osvježenje u nadolazećim ljetnim danima i idealan bijeg od svakodnevice.

Ovog ljeta potražite osvježenje u prirodnom hladu živopisne terase kultnog Esplanadina Le Bistroa u srcu Zagreba. Prepustite se šarmantnom ugođaju, profesionalnoj usluzi koju predvodi restaurant manager Ivan Trbušić, selekciji rashlađenih vina i pjenušaca te se počastite dozom francuskog šika. Nadahnuta ljetom i svježim lokalnim namirnicama, poznata chefica Ana Grgić Tomić donosi novi kreativni à la carte jelovnik koji privlači zavodljivim bojama, skladom tekstura i neodoljivim spojevima.

Ana Grgić Tomić

“Sretna sam što ponovno radim sa svojim kolegama te osmišljam i stvaram nove okuse. Ljeto je moje omiljeno doba za dizajn jelovnika jer donosi pregršt svježih i slasnih namirnica. I ovog sam puta dala prednost lokalno uzgojenim i sezonskim sastojcima te začinskom bilju. Tako, primjerice, novi jelovnik donosi aromatične istarske tartufe, jadransku škarpinu, dok skuta i kozji sir stižu iz lokalnog OPG-a, koprive su iz obližnjih šuma, a gotovo svako jelo nastojala sam zaokružiti mirisnim i svježim začinskim biljem iz našeg hotelskog vrta. Uz to, pri kreiranju jelovnika vodila sam računa o tome da namirnice budu zdrave i bogate nutrijentima. Za dobro funkcioniranje organizma, i za zdravlje općenito, nužna je pravilna, uravnotežena i kvalitetna prehrana koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Upotrebljavam vrlo malo masti, radim s ekstra djevičanskim istarskim maslinovim uljem, a gotovo cijeli jelovnik temelji se na svježem i kvalitetnom povrću, ribi i morskim plodovima, mesu i sezonskom voću. Cijenim autentičan okus lokalno uzgojenog, nastojim pružiti potporu malim proizvođačima, misleći pritom i na ekološku održivost. A s obzirom na kratku sezonalnost određenih namirnica, u planu su i blage preinake jelovnika tijekom ljeta. Jela sam prilagodila nadolazećim vrućim danima kada nam je potrebno manje kalorija i više osvježavajućih uzbudljivih kombinacija”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Tartar od usoljenog brancina, aioli od bosiljka

Dopustite da vas oduševe Anina privlačna jela poput repova kozica na kremi od mladoga graška i mente s mariniranim krastavcima u soku limete i maslinova ulja, svakako kušajte raviolo s confitom od puretine u umaku od kostiju i javorova sirupa, kao i tartar od usoljenog brancina uz aioli od bosiljka, sok od rajčice i maslinovo ulje.

Terina od guščje jetre, marmelada od jagoda

Za glavno jelo odaberite pečenu hobotnicu sa šparogama posluženu uz kremasti krumpir s medvjeđim lukom i limunom, škarpinu u bisqueu sa šafranom uz bijelu palentu s maslinama i bosiljkom ili slasni janjeći file s ragoutom od ljutike i artičokama u umaku od ružmarina. Ljubitelji francuske kuhinje doći će na svoje jer jelovnik donosi i neke provjerene specijalitete poput terine od guščje jetre, ovaj put s marmeladom od jagoda i engleskog celera, francusku luk juhu i crème brûlée od bazge i vanilije sa svježim malinama. Uz to, Esplanadin slastičarski tim predvođen Mirjanom Špoljar kreirao je neodoljive deserte prožete čarobnim ljetnim okusima kokosa, nektarina, jagoda, malina, pinjola, vanilije i mente kojima ćete teško moći odoljeti.

Topli čokoladni kolač sa svježim jagodama

Le Bistro u svojoj novoj à la carte ponudi uvijek nudi i provjereno dobru kolekciju neizostavnih klasika poput tatarskog bifteka, Cezar salate i slavnog bečkog odreska s kremastim krumpirom. Ovaj kultni zagrebački lokal poznat je po legendarnim zapečenim Esplanadinim štruklima koje su tijekom proteklih godina isprobala i neka od najpoznatijih imena sa scene svjetskog šoubiznisa. Stoga, svakako navratite i prepustite se ovom božanstvenom jelu, koje je dostupno i u bezglutenskoj varijanti, i uživajte u ultimativnom comfort food osjećaju.

Za dnevno svježa jela po izboru šefa kuhinje preporučujemo “Dnevni menu” koji se sastoji od tri slijeda jela i uključuje čašu vrhunskog vina kuće Krauthaker, odličnu kavu ili čaj za svega 185 kuna. Le Bistro nudi i primamljivu selekciju jela za doručak koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, omlet s povrćem, najbolja jaja Benedict u gradu, poslužena na briocheu s maslacem, svježe cijeđeni sok, francuski tost s medom i marmeladom od naranče te fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom – za savršen početak dana.

Ako imate određene prehrambene navike, alergiju ili intoleranciju na neku od namirnica, na jelovniku su posebno označena jela koja ne bi trebala sadržavati gluten, jela primjerena vegetarijanskoj prehrani i jela prema halal standardima. Uz to, Le Bistro je vjerojatno prvi restoran u gradu koji već godinama nudi slasne zapečene štrukle s bezglutenskim brašnom.

Janjeći file, ragout od ljutike i artičoke

Prepoznatljiv po opuštenom ugođaju i šarmantnoj usluzi, Le Bistro i ovog ljeta postaje mjesto gdje se susreću mali životni hedonizmi i inovativni okusi. Opuštena atmosfera, mlada i šarmantna ekipa kuhara i konobara, profinjeno ozračje te sjenovit ugođaj terase s daškom uličnog teatra čine Le Bistro trendovskim gurmanskim odredištem bez premca, nudeći pravo osvježenje u nadolazećim ljetnim danima i idealan bijeg od svakodnevice.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 611 ili e-poštom na [email protected], www.lebistro.hr. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja.