Novi BMW dolazi u Vantablack varijanti

Nova verzija BMW-ovog X6 modela predstavljena je u “najcrnijoj crnoj” boji, odnosno Vantablack tehnologiji. Pigment ove nijanse crne upija preko 99% svijetla što doprinosi dvodimenzionalnom izgledu predmeta u toj nijansi i djeluje kao praznina u prostoru.

Ovo je prvi automobil na svijetu proizveden u ovoj zanimljivoj boji, a novom suradnjom kreativne agencije Levitation 29 s NanoSystems kompanijom koja je izumila vantablack tehnologiju trebala bi uskoro biti predstavljena VBx2 boja za automobile. Ovim potezom omogućuje se nanošenje Vantablack boje na druge BMW modele, a potencijalno i na druge proizvođače automobila.

Oko Vantablack boje, odnosno tehnologije, vrte se mnoge kontroverze, Anish Kapoor je umjetnik koji posjeduje ekskluzivna prava na pigment, dok VBx2 koristi mrvicu drukčije materijale u svojoj Vantablack boji.

“Shvatili smo da neće funkcionirarina originalnom Vantablack materijalu jer bi gledatelj izgubio svaki smisao trodimenzionalnosti. Djeluje zaista dobro zbog veličine automobila, prepoznatljivog oblika i impozantnosti. VBx2 s jedno postotnom odbojnošću pruža dovoljno nagovještaja oblika.”- Ben Jensen, Surrey Nano Systems

Ovaj zanimljivi novi model BMW-a Vantablack X6 će biti predstavljen na sajmu automobila u Frankfurthu ovog mjeseca, kada se očekuje i lansiranje novog logotipa Volkswagena.