Nova H&M Conscious kolekcija jedna je od najboljih predstavljenih do sada – ne samo zato što su komadi odjeće izrazito nosivi i bezvremenskog dizajna, već zato što je ovo i jedan od najvećih iskoraka H&M-a u pomno birane, održive materijale i način stvaranja istih.

Inspiriran zlatnim dobom putovanja vlakom, a posebno vlakom Le Train Bleu, koji je imao vagone za spavanje i vozio je na turi od Calaisa do Côte d’Azura, 20-ih godina prošlog stoljeća.
Kao što je putovati vlakom osviješteni način prijevoza bez doprinosa zagađenju, tako su i materijali korišteni u ovoj kolekciji pomno stvarani imajući u vidu brigu za okoliš.

RENU™ je visoko kvalitetan reciklirani poliester. Za razliku od običnog recikliranja poliestera, unikatan proces pretvara materijale i odjeću koja bi bila odbačena u potpuno u novi materijal – RENU™ . Time se postiže potpuna iskoristivost i smanjivanje viškova materijala koji bi završili u otpadu.

CIRCULOSE® je prirodni materijal dobiven iz iznošenog trapera i drugih korištenih materijala. Umjesto ponovnog branja pamuka i narušavanja prirode, odbačena vlakna celuloze pretvaraju se u biorazgradivu pulpu, nakon čega se od njih stvaraju nove tkanine, materijali i odjeća.

Čak su i torbice izrađene od veganskog materijala koji je dijelom nastao iz grožđa! Posebnom preradom zaštitne membrane grožđa, sjemenki i peteljki, stvorili su alternative koži.

U kolekciji je korišten i ECONYL®, 100% regenerirani najlon iz odbačenih ribarskih mreža i drugog najlon otpada. Stvoren je visoko kvalitetni materijal koji u potpunosti može zamijeniti najlon bez imalo kompromisa u proizvodnji i kvaliteti, a koji ne doprinosi narušavanju klime te čisti oceane.

I za kraj, boja. U ovoj, jedanaestoj po redu conscious kolekciji, H&M se odlučio za uporabu kave u bojanju tkanina. Odjeća koja bi zahtijevala bojanje bila bi uronjena u skuhanu kavu, čija su zrna iskorištena iz svih ostataka iz H&M ureda.