Basic Botanikals

MagMe Stories: Nika Bašić Bunić otkrila je snagu prirode i osnovala clean beauty kozmetički brend

Briga za zdravlje najčešće nas može natjerati na prijeko potrebne i korisne promjene, a za neke znači i prilika za biznis. Naime, nakon što se godinama borila s dijagnozom (i fizičkom boli koja ide uz nju) duboke zdjelične endometrioze, Nika Bašić Bunić ne samo da je promijenila svoj lifestyle, već je presretna rezultatima koje je uvidjela nakon provođenja zdravog života i okretanja prirodi, odlučila i drugim ženama omogućiti ono što je ona doživjela.

Prije četiri godine se rodila ideja o osnivanju vlastitog brenda prirodne kozmetike, a prvi proizvodi Basic Botanikals ugledali su svjetlo dana sredinom ove godine. Uza sve to, usred najveće poslovne gužve s pokretanjem vlastite kozmetičke kuće Zagrepčanka je i zatrudnjela što je donijelo niz izazova, iako je to najveća nagrada za sav trud i godine koje je uložila u izlječenje bolesti i ostvarenje dugogodišnjeg sna. S vlasnicom brenda Basic Botanikals kojeg mogu koristiti i muškarci, bebe i djeca popričali smo o clean beauty pokretu i prirodnim preparatima.

MagMe: Kako si došla na ideju izrade prirodne kozmetike?

Nika Bašić Bunić: I danas se živo sjećam trenutka kad sam ležala u kadi nakon jedne od prvih aroma škola, opijena naučenim i kad sam pomislila “Hej, a zamisli da imaš svoj brend prirodne kozmetike!”. Ideju sam dugo držala negdje u kutku uma i dalje živjela svoj život dok nisam skupila dovoljno hrabrosti da nešto pokušam s tom idejom.

MagMe: Kada i kako si otkrila clean beauty i što te prvenstveno natjeralo u tom smjeru?

NBB: Više od 18 godina bolovala sam od duboke zdjelične endometrioze, hormonski ovisnog kroničnog stanja i prošla sam dug put izlječenja. On je uključivao, između ostalog i čišćenje kuće i kozmetike od sveg “štetnog” što sam do tada koristila. Međutim, svi ti novi clean proizvodi koje sam počela kupovati nisu me zadovoljavali, bilo kvalitetom, bilo mirisom ili sastavom. Paralelno sam krenula na aroma masaže kako bih si olakšala strašnu bol koju sam trpjela zbog endometrioze. Ostala sam zapanjena učinkom koji je aroma masaža imala na moje tijelo i koji je bio daleko veći od svega što sam probala iz konvencionalne medicine. Odmah sam upisala školu za aroma terapeuta da dobijem odgovor na pitanje “zašto?” su na mene više djelovale kapljice eteričnih ulja nego farmaceutski hormoni.

Kroz učenje u raznim školama, stekla sam vještinu izrade prirodne, clean kozmetike i počela sam sama izrađivati svoju kozmetiku – što je imalo vrlo terapeutski učinak na moju psihu i opće stanje. Onda su me počele prijateljice tražiti nešto za svoj tip kože, pa svoj tip kose pa su počele njihove prijateljice i tako sam došla do zaključka da trebam pokušati onu svoju ideju iz kade pretvoriti u posao.

MagMe: Koliko dugo je trajao proces od same ideje pa do trenutka u kojem si imala prvi proizvod brenda u svojim rukama?

NBB: Sve skupa je trajalo četiri godine, od prve upisane škole do danas, kada imam svoj prvi proizvod na policama, a njegov razvoj je trajao nešto dulje od dvije godine. Nisam ga pustila “van” sve dok nisam bila prezadovoljna sastavom i djelovanjem.

MagMe: Imaš li prethodno iskustvo u beauty industriji? Kako si naučila što i kako koristiti i kombinirati i naposljetku izrađivati vlastite proizvode?

NBB: Osim iznimno velikog konzumerističkog, apsolutno nikakvo drugo iskustvo u beauty industriji nisam imala. Formulirati sam naučila kroz puno godina školovanja, a i dan danas to školovanje nastavljam. Imam veliku sreću da su mi “učitelji” najveće “face” i znalci u industriji i da su skloni dijeliti svoja znanja.

MagMe: Kako si znala koje sastojke, odnosno biljke odabrati za svoju kozmetiku?

NBB: Raznim metodama. Za neke imam baš instinktivni impuls da to moram umiješati u proizvod, a do nekih dođem metodom pokušaja i pogrešaka. Kao i svaki proizvod, i moji imaju svoj razvojni život i, ponavljam, ni ne razmišljam ih staviti u prodaju sve dok ne zadovolje sve moje kriterije, koji su prilično perfekcionistički.

MagMe: Osim samim sastojcima, veliku pažnju posvećuješ i ambalaži. Po svemu sudeći, tvoj brend je jedan od prvih sustainable brendova u Hrvatskoj. U svijetu se naveliko priča o održivosti, misliš li da su Hrvatice spremne na to?

NBB: Mislim da Hrvaticama treba još malo da im u svijest uđe briga za okoliš. Mogla sam odabrati plastičnu ambalažu, odustati od pamučne organske vrećice i imati jeftiniji proizvod, ali naprosto nisam htjela odustati od svoje vizije. Velika mi je želja i cilj imati sustav nagrađivanja kupaca za povrat ambalaže, ali za to prvo trebamo malo narasti kao kompanija i steći sve uvjete za to. U međuvremenu smo se potrudili da je ambalaža iskoristiva i nakon što se proizvod potroši.

MagMe: Misliš li da će uskoro sve više žena početi paziti što stavljaju na svoju kožu i samim time zahtijevati od beauty brendova clean proizvode?

NBB: Toplo se nadam da će se ta svijest razviti. Bilo tko tko ima bilo kakav kroničan zdravstveni problema, bilo da je riječ o alergiji ili nečem ozbiljnijem, težem, bolnijem, najprije treba svoje kućanstvo i svoju kozmetiku očistiti od štetnih tvari i time maknuti opterećenje sa svojeg organizma i dati mu šansu da se bori s primarnim zdravstvenim problemom. To se, naravno, odnosi i na zdrave ljude.

MagMe: Koji se proizvodi Basic Botanikals nalaze u tvojoj svakodnevnoj beauty rutini i kako ih koristiš?

NBB: Hoćeš mi vjerovati ako ti kažem da četiri godine nisam kupila ništa osim laka za nokte i acetona? A i to ću prestati kupovati, nadam se! Sama radim svoj gel za tuširanje, svoj šampon, svoj dezodorans, svoju pastu za zube, sve za njegu kože tijela, lica i kose… Puno stvari radim i za žensko zdravlje, rekla bih da mi je to uža specijalnost. Kupujem jedino ono što moji profesori izbace na tržište, ali to onda tretiram kao specijalan proizvod. Nešto kao kad kuhaš ručak šest dana u tjednu, a onda odeš sedmi dan ručati van.

MagMe: Imaš li omiljeni proizvod, koji je to i zašto?

NBB: Bogata emulzija za lice, ulje za sunčanje, razna plexus ulja koja ovise o terapeutskoj potrebi, šampon i, naravno, Basic Botanikals Lip pomade.

MagMe: Za koga je namijenjena tvoja kozmetika?

NBB: Za sve žene i muškarce koji vode računa o tome što stavljaju na sebe, ali i bebe i djecu. Volim izrađivati custom made proizvode i to me iznimno veseli i opušta. Trudim se da su mi proizvodi uniseks iako, naravno, određena eterična ulja više odgovaraju muškarcima nego ženama.

MagMe: Što se sve nalazi u ponudi brenda?

NBB: Za sada imamo samo Lip pomade u četiri zamamne nijanse. Sam proces registracije i ispitivanja kozmetičkog proizvoda iznimno je skup, a nemam neograničeni budžet koji mogu koristiti za razvoj portfelja niti se financiram sredstvima Europske Unije, države ili kreditima. Tako da idemo korak po korak, svaki idući proizvod financirat ćemo od zarade onog prethodnog. Krećemo polako, ali sigurno.

Za Lip pomade sam odlučila da bude prvi jer mi se činilo da je dovoljno neutralan proizvod da bi ga netko kupio od “novog, do sad nepostojećeg” brenda, a kad steknemo povjerenje kupaca pomadom, onda ćemo im ponuditi i ostala blaga koja već dugo “kuham” i razvijam.

MagMe: Gdje se ili kako proizvodi mogu kupiti?

NBB: Proizvodi se mogu kupiti na našem web shopu www.basicbotanikals.com i ekskluzivno u Amarie Store u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Veliki sam fan rada dizajnerice Anamarije Brkić i nosim njezine komade od prvog dana kad je pokrenula brend, odjenula me za sve bitne trenutke u mom životu, od maturalne do vjenčane haljine, iznimno ju cijenim kao osobu, prijateljicu i mladu mamu (u zadnje vrijeme najviše vremena potrošimo na ovu temu haha), poslovno mi je veliki uzor, tako da sam presretna da smo ostvarile ovu suradnju.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0