Netflixova serija “jeen-yuhs” nas je podsjetila zašto obožavamo Kanyea Westa

Dok se Kanye West vrlo javno obračunava s dečkom svoje supruge Kim Kardashian West – komičarem Peteom Davidsonom, putem Instagrama, dobili smo podsjetnik na to kako je on prije svega glazbeni genije, i to u prvoj epizodi Netflixove dokumentarne serije “jeen-yuhs”.

Trilogija o životu Kanyea Westa nas je već u prvih nekoliko minuta podsjetila zašto, bez obzira na njegove javne ispade, i dalje volimo i cjenimo Westa kao osobu koja je promijenila glazbenu scenu i pomaknula granice u umjetnosti i dizajnu. Nije tajna da je Kanye West, odnosno Ye kako se odnedavno zove, hodajuće samopouzdanje, osoba koja sebe izjednačuje s božanstvom i smatra se najvećim živućim umjetnikom i kreativnim genijalcem, a iako nam je to teško za zamisliti, nije oduvijek tako bilo.

Naime, prije 21 godinu je West svoj obožavani Chicago zamijenio New Yorkom kako bi se glazbeno u potpunosti ostvario. U tome je trenutku iza sebe imao već zavidnu producentsku karijeru, producirao je gotovo polovicu legendarnog albuma Jay Z-ja “The Blueprint” izdanog 2001. godine i činilo se da je život super – osim što ga nitko nije shvaćao ozbiljno po pitanju rap karijere.

Scene u kojima West oduševljeno pušta i paralelno izvodi jedan od njegovih najvećih hitova “All Falls Down” dok zaposlenici diskografskih kuća nezainteresirano slušaju, razgovaraju na telefon ili, pak, odlaze iz prostorije, apsolutno su nevjerojatne, ali i sasvim istinite. Gledati ga kako, nakon što se njegov producentski mentor okrenuo protiv njega, odlazi po utjehu kod majke Donde, podsjeća nas na to kako je na teške dane baš svima potreban majčin zagrljaj, pa i megauspješnim glazbenicima.

Kanye West i Coodie Simmons na premijeri dokumentarne serije

Sve su snimke autentične i djelo su Clarencea Coodieja Simmonsa, redatelja i producenta, koji je ubrzo nakon što je upoznao Westa shvatio da je riječ o nevjerojatnoj osobi. Toliko nevjerojatnoj da je već tada, 2001. godine odlučio napusiti posao voditelja emisije “Channel Zero”, odseliti se u New York i snimati dokumentarac o njegovom životu iako je West bio “samo producent”. Nijedan ni drugi nisu znali kakvo ih putovanje očekuje, ali Simmons, koji je narator dokumentarca, otkriva kako je snimajući Westa koji ispunjava svoju životnu svrhu i on otkrio svoju, a ta je dokumentiranje života.

 

Imati uvid u ranu karijeru glazbenika koji je ovječan brojnim Grammyjima i ostalim nagradama zaista je prava inspiracija jer pokazuje kako i jedan takav talent može naići na brojne prepreke u karijeri. Nijedna ga, očigledno, nije spriječila u tome da postane jedna od najvažnijih figura u glazbi 21. stoljeća.

Zato ako se trenutačno osjećate obeshrabreno ili neinspirirano, bez obzira na to bili fan Westa ili njegove glazbe, preporučujemo da pogledate prvu epizodu Nettflixove dokumentarne serije “jeen-yuhs” koja će vas sigurno napuniti dobrom energijom. Iduća epizoda je na rasporedu 23. veljače.

Fotografije: Netflix, Screenshots

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0