Nekad najluksuzniji hotel na Jadranu dobio novo, moderno ruho!

Hotel Bluesun Maestral u Brelima kanonsko je djelo hrvatskog poslijeratnog modernizma, simbol arhitekture Brela i Makarske rivijere te nekada najluksuzniji hotel na Jadranu. Izgrađen je u periodu od 1962. do 1965. godine, a djelo arhitekata Ante Rožića, Juliusa De Luce i Matije Salaja, dok je interijer dizajnirao Bernardo Bernardi. Upravo je projekt Hotela Maestral, zbog svoje važnosti u evoluciji tipologije objekata turističke namjene na prijelazu 1960-ih u 1970-e, uključen u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

Naravno, s obzirom na iznimnu povijest same građevine, projekt obnove tijekom kojeg je zasjao u punom sjaju realiziran je u suradnji s konzervatorima. Radove je izvodila tvrtka Krekić-Avangard d.o.o. iz Zadra, a stručni nadzor obavljala je tvrtka Stabilnost d.o.o. koja je ujedno bila i glavni projektant, dok je Studio Franić Šekoranja bio zadužen za dizajn interijera.

“S obzirom na to da je riječ o jednom od najljepših hotela domaće turističke arhitekture šezdesetih godina prošlog stoljeća, želja je bila da se što više uklopi u postojeću situaciju s namještajem i opremom moderno-klasičnog dizajna. Akcenti u interijeru dogodili su se kroz rasvjetu, a kako je središnja slika u lobiju hotela zapravo prekrasan pogled na lokalnu šumu, tonovi zelene i bež boje pretočili su se i u interijer. Hotel ima bogatu kolekciju umjetnosti koja se djelomično zadržala i ponovno oživjela u novonastalom interijeru”, otkrio je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.

Postignut je interijer nepretencioznog, bezvremenskog dizajna u kojem se gosti hotela mogu osjećati udobno i opušteno, a kod uređenja hotela detaljna je pažnja posvećena očuvanju arhitekture – do te mjere da se usko surađivalo s konzervatorima kako bi se izbjeglo interveniranje u povijesnu i amblemsku arhitekturu.

Novi vlasnik prepoznao je iznimnu vrijednost Maestrala i s posebnim poštovanjem započeo projektiranje s obzirom na jedinstvenu poziciju u povijesti hotelijerstva i činjenicu da je hotel arhitektonsko remek-djelo. Shodno navedenom, prema zahtjevu investitora, duh Maestrala i njegove arhitekture i interijera u potpunosti je zadržan i poštovan, uz minimalne promjene vezane uz sigurno korištenje hotelskog prostora i postizanje maksimalne udobnosti gostiju.

“Našom investicijom odajemo počast ljudima, lokalnom gospodarstvu, zajednici, povijesti i uvijek besprijekornoj jadranskoj obali koja oduzima dah”, izjavio je Mubarak Al-Khalifa, predsjednik Uprave društva Sunce Hoteli d.d.

Sve investicijske radove obavljale su lokalne građevinske tvrtke, budući da se investitor vodio mišlju kako je važno usredotočiti se na lokalne talente koji najbolje razumiju okruženje.Od 2019. do 2022. godine hotel je bio zatvoren za posjetitelje, a obnovljen je prije sezone 2022. Prije obnove hotel je bio u izrazito trošnom stanju, instalacije su bile loše i nisu bile u skladu s današnjim standardima. Za rad na izradi i provedbi projekta formiran je tim inženjera i stručnjaka. Faza projektiranja i pripreme trajala je 5 mjeseci, od svibnja 2021. godine, a realizacija samog projekta trajala je fascinantnih, kratkih i intenzivnih 7 mjeseci, od studenog 2021. godine do kraja svibnja 2022. godine.

Fotografije: Marko Mihaljević (interijer hotela), Duško Vlaović (interijer soba)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0