Navike kojih se potrebno riješiti prije tridesetih

Svatko od nas ima ciljeve kojima teži, no ponekad zbog užurbanog života i prepunih rasporeda zanemarimo ciljeve koji su važni.

Na prelasku s dvadesetih u tridesete godine života (neki i prije, neki kasnije, a neki nikada) počnemo razmišljati o dugoročnosti, kvaliteti, zdravlju i ostalim važnim stvarima koje nam jednostavno prije nisu bile u fokusu. Većina ljudi koji kreiraju “to do” liste u životu kreću s prvom listom- što trebam napraviti do tridesete. Mjerilo uspjeha nije samo visina plaće, završene škole ili titule koje smo stekli već i koliko smo se loših navika uspjeli riješiti od tinejdžerskih dana do tridesetih.

Koje su to navike i ponašanja kojih se dobro riješiti prije nego dođemo u ozbiljne godine? Krenimo redom…

Živimo vikendom

Iako smo godinama jedva čekali vikende za izlaske i druženja, s prvim poslom vikend iščekujemo kako bi se odmorili. Vrijeme je da naučimo ispuniti tjedan i uživati u svakom danu. Dogovorite kino s prijateljima usred tjedna, kavu nakon posla ponedjeljkom, ispunite si tjedan i imat ćete osjećaj iskorištenog vremena.

Kupujemo po trendovima

Što smo stariji sve više uviđamo vrijednost kvalitetnih i klasičnih komada odjeće. Dok u dvadesetima radije kupimo nekoliko jeftinih komada na sniženju koji iduće sezone više nisu in, s godinama krenemo obraćati pozornost na bezvremenske komade koji će trajati i nije nam žao uložiti više u njih.

Mislimo da je pušenje OK

Postoji izraz “social smoking”, odnosno pušenje uz društvo koje označava one ljude koji puše samo na kavama i u izlascima i u nekim godinama to je kul. Pušenje je štetno i te navike se treba riješiti što prije, ako ništa bar do tridesete!

Ne spavamo dovoljno

Odlazak u krevet prije ponoći najvažnija je navika koju si možemo priuštiti. Spavanje od 3 ujutro do 7, neprospavane studentske noći i ostale loše navike spavanja najbolje je ostaviti u dvadesetim godinama.

Ne njegujemo biljke

Fejke iz Ikee najbolji su izbor za mladenački i užurban život. S godinama shvaćamo kako je njega biljaka predivan hobi i kako na taj način oplemenjujemo svoju okolinu.

Mislimo da će brzi metabolizam riješiti sve

Vježbanje bar dva puta tjedno iznimno je važno za zdravlje. Metabolizam je do tridesetih godina brži i kile se slabije zadržavaju, no dugoročno si ne činimo uslugu ako se oslanjamo isključivo na dobar metabolizam.

Pijemo jeftino vino

S godinama postaje važno što pijemo, a ne koliko pijemo, stoga je bolje uložiti u kvalitetnu bocu vina. Jeftino vino može biti štetno za zdravlje, a i kada kupimo skuplje piše više ga cijenimo i uživamo u njemu.

Ne cijenimo dovoljno trenutke s prijateljima

Putovanja s prijateljima mogu biti avanture kojih ćemo se sjećati ostatak života. Ovakav tip druženje puno je teže održavati nakon što osnujemo obitelji i krenemo s ozbiljnim karijerama.

Radimo stvari jer mislimo da trebamo

Odlazimo na zabave jer će se netko naljutiti ako ne dođemo, nalazimo se s “prijateljima” s kojima od srednje nemamo tema za razgovor, tražimo posao u struci jer eto nismo uzalud fakultet završili… U nekom trenutku važno je počet radit stvari u kojima uživamo a ne koje trebamo! Izlaskom iz zone komfora počinje razvoj i uživanje u životu.

Ne kuhamo sami

Hrana iz mikrovalne ili dostave nije najsretnije rješenje i to je bolje shvatiti prije nego kasnije. Kada naučimo kuhati i počnemo svaki dan dom ispunjavati mirisima hrane tada istinski krenemo uživati u hrani.

Ostajemo bez novca na kraju mjeseca

Fraza “visok je datum” postaje sve manje zabavna kroz godine. Planirajte nenadane troškove i nemojte dozvoliti da ostanete bez novca zbog lošeg upravljanja.

Ne peglamo odjeću

Naravno da ne treba peglati baš svaki komad odjeće, ali ako nosimo zgužvanu odjeću ostavljamo dojam neurednosti.

Postavljamo si nerealne ciljeve

Kada prestanemo postavljati konkretne, mjerljive i vremenski određene ciljeve tada ih ne možemo ni ostvariti

Ne provodimo dovoljno vremena s roditeljima

U dvadesetim godinama lako postanemo previše zauzeti da odvojimo vrijeme za obitelj. No, kako starimo uviđamo važnost obiteljskih odnosa- prijatelji dolaze i odlaze, veze se prekidaju, ali obitelj ostaje stoga ne trebamo podcijeniti važnost zajedničkih trenutaka.

Više gledamo TV nego što čitamo knjige

Gotovo nikad se ne osjećamo onako odlično nakon što pogledamo show koliko se osjećamo nakon dobre knjige. Postali smo lijeni i lakše je postalo upaliti TV nego pokrenuti moždane vijuge, no čitanje je ipak dugoročno korisnije i bolje za nas.

Ne nosimo kremu za sunčanje

Pretjerujemo sa sunčanjem i tek u kasnijim godinama osjetimo posljedice takvih odluka. Zaštiti se od sunca pri svakom izlaganju, stariji ti će ti biti zahvalan!

Previše se ispričavamo

Ispričajte se kada ste zaista krivi, preuzimanje odgovornosti je divna stvar. No kada se ispričavamo za svaku sitnicu ili kada nam riječi oprosti ili sorry postanu poštapalice tada naša isprika gubi na težini.

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0