Napraviti domaću tjesteninu nikada nije bilo lakše!

Oduvijek ste htjeli napraviti domaću tjesteninu, ali nemate mašinicu za izradu? Ili ste možda mislili da je to zahtjevan i težak proces pa umjesto toga radije koristite kupovnu?

S obzirom na to da vremena imamo na bacanje, upravo sada idealan je trenutak za razvijanje novih vještina, pogotovo onih koje dižu samopouzdanje jer su lako izvedive.

Mia Grčić, fantastična mlada kuharica iz Splita koja od prošle godine radi u prestižnom londonskom Bar Bouludu u sklopu Mandarin Oriental hotela, s nama je podijelila recept za orecchiette.

Orecchiette, vrsta talijanske tjestenine, u doslovnom bi prijevodu značila malo uho, na što i sam oblik tjestenine podsjeća. Dolaze iz južne talijanske pokrajine Puglie, a najčešće se kombiniraju s mesnim umacima, kao i onima s kaparima te bijelim vinom.
Ovaj tip tjestenine jednostavan je, ali i jeftin jer ne sadrži jaja i ne zahtjeva gotovo nikakva pomagala.

Potrebni sastojci:
160 g oštrog brašna (idealno brašno bilo bi semola di grano duro – od tvrde pšenice)
85 g vode
3 g soli

Postupak:

Rastopite sol u mlakoj vodi, dok u potpunosti ne iščeznu kristale soli, a zatim pomiješajte s brašnom.
Iako recepti za tjestenine na početku izgledaju kao da ih je nemoguće umijesiti jer djeluju suho i tvrdo, nemojte se obeshrabriti – sve je ok!
Trik je u tome da se tijesto opusti i postane podatno nakon odmaranja.
Dugo mijesite, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje onda omotate prozirnom folijom i pustite da odmara pola sata.
Kada se tijesto odmorilo, izrežite ga na trake, a svaku traku oblikujte u zmiju. Izrežite jako male komadiće, doslovno veličine nokta, te ih utisnite palcem kako biste dobili karakteristični oblik. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi 2 do 3 minute.
Ovaj oblik tjestenine odlično prianja uz umake, a osim mesnih sjajno se ljubi i s umakom od brokula i slanih inćuna ili s jednostavnim umakom od rajčica.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0