Vlaho Bukovac

Najavljeno novo izdanje Artmark aukcije na kojoj se nalazi i djelo Vlahe Bukovca u vrijednosti od 200 tisuća eura

Galerija Artmark, u zagrebačkoj Kući Amruš, krije nemali broj dragulja likovne umjetnosti, nakita i satova. Izvrsna selekcija od 126 lotova predstavit će se na izložbi koja je otvorena za javnost od 30. studenog do same aukcije “Zimska aukcija” – hrvatska likovna umjetnost i izbor satova i nakita koja će se održati u utorak, 19. prosinca u 19 sati u Velikoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu.

Vlaho Bukovac

Na “Zimskoj aukciji” moći ćete doživjeti jedno od najvažnijih umjetničkih djela hrvatske moderne, dragulj svog žanra, djelo Vlaha Bukovca “Daleko od doma”, naslikano prije 137 godina. Tada 30-godišnji Bukovac stvorio je ovo remek-djelo koje je postalo dio kolekcije, Samsona Foxa, britanskog kolekcionara i jednog od njegovih najvećih mecena. Nakon sto godina, “Daleko od doma” vraća se u Zagreb gdje je postavljeno na prodaju za rekordni iznos od 100 do 200 tisuća eura, čime postaje najvrjednije umjetničko djelo Vlaha Bukovca koje je ikad bilo na aukciji. Favorit kolekcionara i umjetničkih entuzijasta, Vlaho Bukovac je na izložbi predstavljen s još dva djela – dragocjeni pejzaž okolice Pariza “Cesta prema Parizu (Fontainebleau)” procijenjen na 15 do 25 tisuća eura te “Studija za Ikara” procijenjena na 15 do 25 tisuća eura.

Mato Celestin Medović

Još jedan velikan moderne, Emanuel Vidović, u selekciji Zimske aukcije broji tri djela. “Chioggia – Canale della Vena”, naslikana 1898. uvodi nas u iznimnu seriju krajolika posvećenih Chioggiji i Veneciji. Slika procijenjena na 15 do 25 tisuća eura, može se vidjeti uz djela “Mrtva priroda s kipićem” (6 do 9 tisuća eura) i “Splitska luka” (3 do 4 tisuće eura).

Emanuel Vidović

Izložba “Zimske aukcije” predstavlja i druga velika imena zadnjih sto godina umjetničkog stvaralaštva poput Mate Celestina Medovića s djelom “Pejzaž s Pelješca” (10 do 15 tisuća eura), Menci Clementa Crnčića s morskim pejzažem “Slikareva vila u Novom Vinodolskom” (10 do 15 eura) te rijedak rad Bele Čikoš Sesije simbolističke tematike, stvoren oko 1900. – “Četiri arhanđela” procijenjen na 8 do 14 tisuća eura.

Menci Clement Crnčić

Dodatak izložbi hrvatske likovne umjetnosti je i važna “Božićna selekcija” posvećena satovima i nakitu. Delikatne kreacije i izvrsni dizajnerski komadi poput Cartier zlatnog seta ukrašenog dijamantima, tirkizima i ametistima – Délices de Goa (12 do 16 tisuća eura) ili prsten od bijelog zlata popločan s više od 90 dijamanata (4 do 5 tisuća eura) predstavljeni su uz Rolex Oyster Perpetual ručni sat koji ima izvrsnu početnu cijenu od 5 tisuća eura, Cartier Baignoire vintage izgleda iz 1990. s početnom cijenom od 3500 eura ili, pak, ekscentričan Hublot Big Bang ženski ručni sat u limitiranom izdanju s početnom cijenom od 5 tisuća eura.

Sva umjetnička djela “Zimske aukcije”, djela iz važnih povijesnih i privatnih kolekcija s potpisima velikih hrvatskih majstora, mogu se besplatno razgledati u Galeriji Artmark, na trgu J.J. Strossmayera 5, svaki dan od 10 do 20 sati do 18. prosinca ili online.

Slava Raškaj
Josip Vaništa
Đuro Serder
Ivan Generalić
Miroslav Šutej
Ivan Rabuzin

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0