
@kendalljenner
Na što trebate paziti kad naručujete vino u restoranu? Donosimo savjete sommeliera!
Naručivanje vina u restoranu može izazovno, ako niste sigurni u pravila kombiniranja vina s hranom ili ne poznajete etikete na vinskoj karti. Pravi odabir vina može podići gastronomski doživljaj na sasvim novu razinu, istaknuti okuse jela i pružiti užitak svim osjetilima. Uz pomoć stručnih savjeta sommeliera iz Wine & Friends vinoteke i wine bara, donosimo vam smjernice koje će vam olakšati snalaženje u vinskoj karti i pomoći da s povjerenjem naručite savršenu čašu vina za svaki trenutak.

pintterest
U restoranima s kvalitetnom vinskom ponudom sommelier je vaša najbolji prijatelj, koji vam sa stručnim savjetima može pomoći oko odabira vina. Njegova uloga nije samo preporučiti vino koje najbolje odgovara vašem jelu, već i prilagoditi odabir vašem ukusu i preferencijama. Ako niste sigurni u točan izbor, ne oklijevajte postaviti pitanja – sommelieri su tu da vas vode kroz svijet vina i pomognu pronaći savršen spoj.
“Gosti se ponekad srame pitati, ali to ne bi smjeli. Naša je misija približiti im vino i pomoći im da u njemu uživaju na najbolji način”, ističe sommelier iz Wine&Friends bara.
Osim što će vas uputiti u idealan odabir, sommelier može predložiti i etikete koje nisu najpoznatije, ali nude izvrsnu kvalitetu za svoju cijenu. Zato se nemojte bojati isprobati nešto novo – možda otkrijete svoje novo omiljeno vino.
Kako uskladiti vino s jelom?
Postoji uvriježeno pravilo da crveno vino ide uz crveno meso, a bijelo uz ribu i lagana jela. No, u stvarnosti, kombiniranje vina i hrane može biti puno raznolikije i zanimljivije.
Lagana bijela vina kao što je Sauvignon Blanc izvrsno se slažu s morskim plodovima i povrtnim jelima jer imaju osvježavajuću kiselost koja naglašava svježinu jela. Složenija bijela vina, poput Chardonnayja, sjajno prate kremaste umake i perad, jer njihova bogata tekstura dobro balansira punije okuse. Lagana crvena vina poput sorte Pinot Noir odlično se slažu s jelima od gljiva, janjetinom i “lakšim” mesima.

“Tanja” crvena vina, kao što je Merlot, sjajan su par tjesteninama s mesnim umacima jer im voćni karakter dodaje dimenziju okusima. Punija crvena vina poput sorte Cabernet Sauvignon najbolji su izbor za odreske i jela s roštilja – njihova struktura i tanini sjajno se slažu s bogatim proteinskim jelima.
Isto tako, suprotno uvriježenom mišljenju, pjenušava vina nisu rezervirana samo za aperitive – izvrsno idu uz prženu hranu, azijske specijalitete, pa čak i određene vrste sireva.
Iako ova pravila mogu biti korisna smjernica, najbolja kombinacija je ona u kojoj vi najviše uživate. Ako volite crveno vino uz ribu ili bijelo vino uz steak – slobodno eksperimentirajte!
Kako se snaći u vinskoj karti: Odnos cijene i kvalitete
Jedna od najčešćih dilema prilikom naručivanja vina je treba li birati skuplje etikete ili se odlučiti za pristupačnija vina. Istina je da cijena ne garantira uvijek bolju kvalitetu.

@kendalljenner
“U svakom restoranu postoje vina koja nude najbolji omjer cijene i kvalitete, a gosti ih često preskaču jer nisu poznata. Sommelier može preporučiti etikete koje će vas oduševiti i po pristupačnoj cijeni”, kaže sommelier iz Wine&Friends bara.
Ako ste u dilemi, umjesto da birate nasumično, obratite pažnju na preporuke osoblja ili istražite vinsku kartu unaprijed, ako je dostupna na web stranici restorana.
Kako pravilno degustirati vino?
Kad vam konobar donese bocu vina i natoči malu količinu u čašu, to nije prilika da provjerite sviđa li vam se okus, već da se uvjerite da je vino ispravno. Evo nekoliko ključnih stvari na koje biste trebali obratiti pozornost. Pogledajte boju vina – ono treba biti bistro i čisto, a mutnoća može ukazivati na problem s bocom. Idući korak je da pomirišite vino te da, ako osjetite miris plijesni, octa ili “pokvarenih jaja”, zatražite novu bocu, jer to vino vjerojatno nije ispravno. Kušajte mali gutljaj, a ako primijetite neugodan, oksidiran okus, vino možda nije dobro skladišteno te se, kao takvo, ne preporučuje konzumirati.

Ako primijetite bilo kakav problem, slobodno zamolite sommeliera ili konobara za zamjenu boce, to je u potpunosti uobičajena praksa u dobrim restoranima.
Prava temperatura vina – ključ za maksimalan užitak
Temperatura na kojoj se vino poslužuje može uvelike utjecati na njegov okus i miris. Bijelo vino bi se tako trebalo posluživati na idealnom temperaturu od 8 do 12 Celzijevih stupnjeva jer prehladno vino gubi aromu, a pretoplo postaju previše teško. Crvena vina poslužuju se na nešto višoj temperaturu koja se kreće od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva, ali isto tako ne smiju biti pretopla jer time okus alkohola postaje preintenzivan. Pjenušava vina se poslužuju na temperaturi od 6 do 10 Celzijevih stupnjeva i za njih vrijedi pravilo da se temperatura treba prilagoditi kompleksnosti i stilu šampanjca, jer se tako zadržava svježina i perlanje.
Kao s okusom, ako primijetite da je vino pretoplo ili prehladno, zamolite osoblje da ga rashladi ili pusti da se malo ugrije.
Isprobajte nešto novo i educirajte se o vinima
Ako ste zainteresirani za istraživanje novih etiketa, idealno mjesto za to je Wine&Friends bar. Ovdje možete ne samo kušati vrhunska vina uz stručno vodstvo sommeliera, već i kupiti boce vina koje vas osvoje. “Mnogi gosti žele isprobati nešto novo, ali nisu sigurni što odabrati. U Wine&Friends baru pružamo priliku da kušaju razna vina prije kupnje, kako bi pronašli upravo ono koje im najbolje odgovara”, ističe sommelier.

Dakle, ako želite proširiti svoje vinsko znanje i otkriti etikete koje možda niste imali priliku kušati u restoranima, Wine&Friends je idealno mjesto za početak.
Naručivanje vina u restoranu ne mora biti komplicirano – uz malo predznanja i otvorenosti prema isprobavanju novih okusa, vaše iskustvo može postati prava vinska avantura. Osim što se možete osloniti na pravila uparivanja vina i hrane, važno je vjerovati vlastitom ukusu i uživati u svakom gutljaju. A ako želite istraživati dalje, adresa Malogorička ulica 42, na kojoj se nalazi Wine&Friends bar, idealno je mjesto za kupnju vrhunskih vina uz stručne savjete!
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: Pinterest, Instagram