Must watch: Novi dokumentarac o princezi Diani daje intiman uvid u njezin život

Ove godine, točnije 31. kolovoza, obilježava se 25 godine od tragične automobilske nesreće u kojoj je Diana, princeza od Walesa, izgubila život. Ostala je neprežaljena, i dalje je jedan od omiljenih članova britanske kraljevske obitelji, a mnoge priča vezana uz Meghan Markle podsjeća na ono što je Diana proživljavala i o čemu je govorila u intervjuima nakon razvoda od princa Charlesa.

A sada, kroz novi HBO-ov dokumentarac “The Princess”, dobivamo još potpuniju sliku o tome što se događalo u njezinom životu od trenutka zaruka pa sve do nesreće u Parizu. Intiman i sveobuhvatan pogled na život princeze Diane, ispituje ogromno obožavanje i intenzivan nadzor s kojima se suočavala od strane medija i javnosti kao članica kraljevske obitelji.

View this post on Instagram

A post shared by HBO Max (@hbomax)

Veza Diane i Charlesa, princa i princeze od Walesa, bila je glava tema britanskih (i inozemnih) tabloida gotovo dva desetljeća, predmet gotovo svakodnevnih naslova u 24-satnom ciklusu vijesti. Dokumentarac se oslanja isključivo na arhivske audio i videosnimke iz tog vremena kako bi publiku vratila na ključne događaje u Dianinu životu, uključujući njihovo naizgled bajkovito javno udvaranje i vjenčanje, rođenje dvaju sinova, gorak razvod te tragičnu i preranu smrt princeze 1997. godine.

View this post on Instagram

A post shared by HBO (@hbo)

Intenzivan i emotivan, dokumentarac “The Princess” je duboko uranjanje u život koji je vođen pod stalnim i često nametljivim bljeskom svjetla medijskih reflektora. Uz pomoć arhivskih snimki, stvoren je dojam kao da se radnja filma odvija u sadašnjosti, dopuštajući gledateljima da iskuse ogromno obožavanje, ali i intenzivno promatranje svakog Dianinog pokreta i neprestano prosuđivanje njezina lika. Kroz arhivsku građu, film je i refleksija tadašnjeg društva te razotkriva vlastite preokupacije, strahove, težnje i želje javnosti te rasvjetljava kakav je bio, i još uvijek jest, stav javnosti prema monarhiji.

 

Hrabra i impresivna priču o princezinom životu i smrti imala je premijeru na Sundance Film Festivala, a može se pogledati putem HBO platforme. Iza dokumentarca stoji nagrađivani tim kojeg predvode redatelj Ed Perkins, nominiran za Oscara, te producenti Simon Chinn, dobitnik Oscara i Joathan Chinn, dobitnik nagrade Emmy.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Naslovna fotografija: Annie Spratt (Unsplash)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0